francoski kruh
Pozdravljene!
Pod temo ¨česnov kruh¨ sem vas povprašala po receptu za francoski kruh, pa mi ni nobena odgovorila. :(((
Toda jaz bi želela sama to zadevo pripraviti doma, prosim za recepte.
Saj pečem kruh, ampak ta je ponavadi iz koruzne moke; poskusila sem že narediti žemljice (enkrat ali dvakrat), pa so bile malo pretrde oziroma bolj ¨težke¨ od trgovinskih.
Lepo, lepo prosim!
Dijo!
Hej,Atila!
Mislis recept za prave dolge tanke francoske struce,baguettes?
Sama jih nisem pekla.Ker imam sorodnike v Franciji,sem jih pa veckrat jedla. Vem,da se tudi Francozi pritozujejo,da niso vec take kot vcasih,ko so jih pekli se peki v majhnih pekarnicah,vse rocno.
Pravijo,da je skrivnost dobre baguette v vecji kolicini vode kot pri drugem kruhovem testu in verjetno se marsikaj,gnetenje,vzhajanje,vsaj dvakrat,pec,temperatura…. Ali je v njih tudi mascoba,ne vem. Vcasih naredim majhne ozke strucke,ki jih razlicno po povrsju obogatim z raznimi semeni. Tudi zemljice,toda nikoli ni enakega okusa in tako krhka skorja kot pri baguette.
Osnovni recept za dober bel kruh bi jaz spremenila v toliko,da bi dodala malo vec vode.Temperatura moke in vode je v zimskem casu zelo pomembna.Moko bi malo pogrela,voda mlacna.
Pravi peki vse to dolocajo s posebnimi toplomeri in se ne zanasajo na obcutek roke.Bel kruh mora dlje vzhajati kot tisti iz enotne moke in se je
tega.
Najprej bi dala vzhajat testo v celem,po vzhajanju bi pa pregnetla in oblikovala dolge tanke strucke in jih ponovno vzhajala. Preden damo v pec,zarezemo posevne zareze. Kruh naj bi bil enakomerno luknjicast.
Se malo razmerij: 500g moke,1/4 l vode,2 dak kvasa,sol
Zelim ti dobro peko in ne bodi zalostna,ce ne bo ze prvic uspelo.
Saj v Kopru se nisem nasla prave hrustljave baguette,take kot v Franciji.
Vecinoma je skorja prav zilava in ne hrustljava.
Toliko sem ti lahko pomagala . Lp Babi
Tole sicer ni recept za francoski kruh, temveč za makovke; morda bi se dalo poskusit kaj podobnega …
Najboljše so seveda takoj, ko so pečene, skorja je lepo hrustraljva …
Sestavine:
300 ml mlačnega mleka
1 žlička suhega kvasa
ščepec sladkorja
450 g moke iz trde pšenice
1 žlička soli
1 rahlo raztepeno jajce
Za premaz:
1 raztepeno jajce
mak
1. Polovico mlačnega mleka nalijemo v skodelico, potresemo s kvasom, dodamo sladkor, dobro zmešamo in počakamo 30 min.
2. V skledo skupaj presejemo moko in sol. Na sredini naredmo vdolbino in dodamo kvasec in jajce. Postopoma primešamo moko, da nastane mehko testo.
3. Testo preložimo na pomokano površino in gnetemo 5 minut, da postane gladko in prožno. Preložimo ga v skledo, pokrijemo z vlažnim prtičem in pustimo na toplem vzhajati približno 1 uro.
4. Pekač obložimo s peki papirjem. Testo preložimo na pomokano površino in gnetemo 2 minuti, potem pa testo razrežemo na 12 delov in vsakega oblikujemo v pecivo.
5. Oblikovane kose testa zložimo na pekač in počakamo, da še malo vzhaja. Pečico segrejemo na 220 stopinj.
6. Kose peciva premažemo z raztepenim jajcem, potresemo z makom in pečemo 12 – 15 minut, da zlato porjavijo.
Pripombi:
1. Lahko delaš tudi iz suhega instant kvasa – potem odpade čakanje 30 minut, da kvas naraste. Potem instant kvas dodaš ostalim sestavinam. Ostalo ostane enako.
2. Potreseš lahko tudi s čim drugim (sezam, kumina; kumino lahko dodamo tudi testu).
Meni francoski kruh se ni popolnoma uspel. Delala sem po razlicnih receptih, nazadnje po enem kjer mora biti testo vzhajano pri hladnejsih temp., letos poleti je bilo odlocno prevroce, sedaj pozimi pa tudi ce imam zaprt radiator imam v stanovanju vec kot 20 stopinj – skratka prevec. Kruh sicer dober, vendar ne za moj okus malo prevec zbit – mislim da je zaradi hladu (sem ga vzhajala kar v hladilniku) premalo in predolgo vzhajal. Naslednjic bom pekla po temu receptu, ce pa ga zeli kdo prej probat pa naj sporoci rezultate.
Forum je zaprt za komentiranje.