Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika solata iz avokada in koromača

solata iz avokada in koromača

danes sem v neki prilogi zasledila ta recept. zdi se mi zanimiv pa ga bom napisala.

potrebujemo

2 pomaranci
salotko
zlico sezamovega olja
2 zlicki curryja v prahu
kozarcek kisle smetane
sol,poper
2 koromaca
2 zrela avokada
glavo zelene solate
ponjole

na olju zdusimo salotko,jo zalijemo s sokom pomaranc,pustimo,da se ohladi-dodamo kislo smetano,sol,poper. avokado olupimo in narezemo-mariniramo s pom.sokom. koromac prerezemo po dolgem in izrezemo trdo sredino. oprane liste solate natrgamo,dodamo koromac,avokado,prelijemo s polivko,potresemo s pinjolami.
meni je zelo vsec. mislim pa,da bom koromac malo zblansirala.

sestavine so pribl. za 4 osebe.

mogoce bo komu vsec!? lp petra

Hej,Petra!
To bi bil pripravljen narediti tudi JO.

Nikar ne blansiraj sladkega koromaca!!! Narezi ga na tanke rezine(kot cebulo) in potem lahko se na malo manjse koscke.To je tako dobro;
samo tiste zunanje nekoliko bolj zilnate liste odstrani in skuhas ,recimo kdaj s krompirjem ali das v minestro.
Poskusi in ne bo ti zal. Lep pozdrav Babi

Babi, a sladki janež narežeš na tanke rezinice in ješ kar surovega, npr. v solati? Kaj vse še daš v solato zraven, in s čim začiniš in zabeliš? Z olivnim oljem, jogurtom??? Sedaj sem se opogumila in ga bom tudi jaz konec tedna kupila pri našem “najboljšem sosedu”. Si me prepričala 🙂

lp

Hej,Zala!( Zdaj vidim,da je Petra napisala koromac,jaz mu pa pravim sladki janez;mislim,da misliva isto.)

Za ta sadez me je navdusil oce .Kot vojak italijanske vojske je bil v zacetku 2.sv.vojne se z drugimi slovenskimi fanti premescen s specialnim bataljonom na Sardinijo v nekaksno konfinacijo. Tam sta malarija in slaba
hrana kosila med fanti. Oce je vedno pravil,da je redno rabutal janez po poljih,pri kmetu dobil olivno olje in si s tem tesil lakoto.

Meni je njegov okus zelo vsec.Raje imam surovega kot kuhanega,ceprav delam oboje.Kuhan ima mogoce mocnejsi okus.

Ko kupujes,pazi,da je cimbolj svez,lepe svetle barve.Ce ima ze malo rumenega ali rjastega nadiha,je star in izgubi socnost. Mesnati listi morajo biti napeti. Kupi raje takega sirsega kot ozjega.Ne vem,ce je res,toda branjevka mi je rekla,da so sirsi (moski ali zenske -ne vem),socnejsi.
Dva zunanja ,nekoliko bolj zilnata lista lahko odstranis in uporabis kuhana.
Zile bos videla in jih z malo spretnosti lahko odstranis iaz mesa.Tiste kosmate vejice tudi uporabis.

Da se privadis okusu,je nabolje,da ga razpolovis,izrezes spodnji(malo odebeljeni del) in rezes kot cebulo in se potem na krajse kosce.
Zabeli z olivnim oljem,kisom,posoli in popopraj.Pusti,da se malo napoji.
Lahko jes kar tako. Videla bos,ce ti je vsec.
S to osnovo delas razlicne solatne kombinacije: s toplim fizolom,cicerko,kuhanim krompirjem,kuhanim jajckom…

Jaz ga redno naribam( na ribeznu za parmezan) v zeleno glavnato solato,se malo naribanega korencka in solata je zelo osvezujoca,tudi lahko se topel krompir.
Sicer jaz dam v solato tudi malo vlozenega hrena.Nasi okusi so mogoce za koga cudni,nam se zdi osvezilno.

Zabelis ga lahko tudi s pikantnim jogurtom ali z lahko majonezo.
Si ze kdaj jedla tista debela stebla zelene z raznimi nadevi z gorgonzolo ali namakala v lahko omako? Ce si navajena tega,ti bo tudi koromac vsec.

Verjetno si prebrala,kako ga dusim s krompirjem in potrosim z naribanim parmezanom.

Lahko ga tudi skuhas al dente,narezes sirse rezine in paniras v jajcku in
drobtinah.
Kuham je dober tudi zabeljen z oljem in kisom.

Ravno tako kuhan narezes na manjse dele;na olje das cesen,da zadisi,ga odstranis in na tem popeces rezine z obeh strani,da lepo zarumenijo,ugasnes ogenj,potreses s parmezanom in pokrijes,da se parmezan sam stopi in imas prilogo.Ce hoces mocnejsi okus,popopras in nameljes se malo njegovih semen.

Jaz ga rada narezem k ribam,ki jih dusim.Tudi zelenjavno juho naredim pa
omako.

Nacinov je veliko;recimo Petrin recept.Z jabolki se tudi ujema in z limono.
Ce ga bos osvojila,bos nasla sama razne kombinacije.

Upam,da sem ti pomagala pri odlocitvi.Jaz ga jem tudi kot jabolko,brez nicesar. Mora pa biti res socen in svez. Stari, izsuseni so dobri kvecjemu za dusenje ali kuhanje.Upam,da me tvoji starsi ne bodo klicali na zagovor,ce jim ne bo vsec. Sicer se cloveski okus lahko spreminja.:)))
Lep pozdrav Babi

sem ze naredila! meni je odlicno! z jo nima veze, t.j. recept je iz neke nase priloge. mogoce je po jo!? koromac sem blansirala. prav cudno; ti pravis,da je kuhan mocnejsi!? meni se zdi ravno obratno. zato ga tudi skuham. okus svezega mi ni prevec vsec-za moje pojme premocan!
v glavnem..stvar je “ratala”! :)) lp petra

Babi, to je pa bil izčrpen odgovor! 🙂
Še nekaj bi pa vseeno vprašala: a tista žilnata zunanja lista sta bela? KO sem videla ta koromač, vem da ima bel “gomolj” z dvema zelenima listoma pri vrhu…..sklepam, da sta verjetno ta dva žilnata lista še bela, pri gomolju. In kaj so potemtakem kosmate vejice, o katerih si pisala? A so te zelene barve in tam pri vrhu?

Mogoče so moja vprašanja malo neumna, ampak res še doma nikoli nismo pripravljali koromača. Prosila bi te še, če lahko poveš kdaj si napisala recept, kako ga dušiš s krompirjem in naribanim parmezanom…..skoraj sigurno sem prebrala, a se sedaj ne spomnim.

Ja, stebla zelene so mi res zelo všeč. Jedla sem že surova in jih pomakala v neko jogurtovo omako…čakaj, pravzaprav je bil to gomolj.
Nisem pa še poskusila tega, ko si napisala “tista debela stebla zelene z raznimi nadevi z gorgonzolo ali namakala v lahko omako?” Jedla sem narezan gomolj zelene na palčke in jih pomakala, me pa zanima, kakšna so stebla z raznimi nadevi z gorgonzolo! Tudi gorgonzolnih nadevov nisem še nikoli delala, niti gorgonzolnih namazov. Ali je to eno in isto, npr. če želiš to uporabit kot omako za pomakanje?

Pepričana pa sem , da te ne bo nihče od naših klical na zagovor :))))) – zaupam tvojim receptom in vsi imamo radi mediteransko kuhinjo. Poleg tega smo ga že je jedli in to pri naših prijateljih v portorožu – postregli so nam juho iz sladkega janeža s krompirjem (rahlo pretlačeno vse skupaj, a se še vedno čutijo koščki) in s sladko smetano, odličen okus!!!
Moram ti še povedta, da sva se ravno nekaj minut prej z očijem soglasno strinjala, da bodo jutri pitulice – in sicer s pršutm, oliami in parmezanom. Verjetno se bo znašla vmes še kakšna tunina…..Hej! Ali si že delala pitulice s koromačem? A bi to znalo biti dobro?
Uffff, sem natrosila cel kup stvari…..

Lep pozdravček, zala

Hej,Zala! Pravzaprav sem malo nerodno opisala.
Gomloj je sestavljen iz vec tesno se prilegajocih mesnatih listov.Iz njih poganja eno ali pa vec zelenih stebel,ki niso prav socna,iz njih pa tiste tanke dlacice.Nekateri so brez,ker jih odrezejo.

Prva dva oklepajoca mesnata lista sta navadno malo zilnata;odstranis kot pri cebuli,samo da je to mesnato. Razumela? Tstega zelenega stebla ne
jemo,jaz ga pa le pogrizljam.

Recepta za duseno nisem napisla,kot sem mislila,samo omenila,da naredim.(Pod temo” Kaj pa sladki janez”.) Tam si tudi povedala,da si jedla minestrco.

Je pa podobno kot zgornji opis,da ze kuhan in narezan gomolj popeces na
olju in das na vrh parmezan.

Jaz se raje naredim tako:
Surov gomolj narezem na prst debele rezine,krompir na podolgovate kose,
zlozim v kozico,posolim,popopram,dodam se malo stisnjenega cesna in polijem z olivnim oljem.Prilijem se malo juhe ali vode in to pokrito dusim do mehkega.Ce je potrebno,dolijes malo tekocine. Ko je vse zmehcano,potrosim s parmezanom.Lahko pa das na vrh kaknso rezino sira za toast in pustis pokrito,da se raztopi. To je vse.
Tako tudi pri dusenih ribah.
Zdi se mi bolj dieteticna varianta kot tista, opisana v prejsnjem postu.

Zdaj pa siroka stebla zelene in gorgonzola.

Ta stebla imajo na eni strani tak kanalcek. Lepo steblo operes,odrezes malo spodnji in zgornji del z listi. Zgornjo skorjico malo olupis in naredis priblizno enako dolge palcke.

Posebej umesas dobro gorgonzolo z malo smetane ali zmehcanega masla,da je lepo mazavo in te kanalcke napolnis z nadevom.
Seveda v to das lahko se kaj po tvojem okusu(narezane olive,kaksen kaper,ali pa nic)
Na koktail party potem servirajo tako: sirok in visok kozarec napolnijo nekje do 1/3 z ledenimi kockami in nanje polozijo pokonci te palcke,seveda prej v hladilniku dobro ohlajene,da je gorgonzola tudi trda.
Lahko pa brez leda,vedno lepo ohlajeno,kar na kroznik.

Omaka za namakanje pa je samo bolj razredcena s sladko ali kislo smetano. Potem lahko namakas stebla vanjo in grizes kot zajcek.

Gomolje pa kuham in zabelim z olivnim oljem.Ali pa naribam in zmesam z
lazjo majonezo ali tartar omako.
Je pa surov gomolj za nekatere hud alergenik,zlasti pri lupljenju in ribanju.

V vrtovih in sadovnjakih je nek plevel” divji selin”,ki ob vlagi in soncnih zarkih na kozi povzroca zelo hitro reakcijo- izpuscaje,ki pokajo in potem ostanejo dolgo znaki kot po opeklinah. Moj moz je enkrat staknil(znoj,sonce in divji selin),potem smo se trudili,da smo to v sadovnjaku iztrebili.
Verjetno ima tudi gojena zelena kaj teh snovi v manjsi meri.

Jaz sem na marsikaj obcutljiva,na zelenjavo na sreco ne.

Joj,spet sem napisala referat! Lep pozdrav Babi

Hej,Petra! Nisem moslila,da je Oliverjev recept,le da bi on tudi kaj takega
naredil.

Res zanimivo.Meni je surov najboljsi.Ko ga kuham,mi manjka ravno tisti znacilni okus.Slabo sem se izrazila: Vonj se mi zdi pri kuhanem mocnejsi. Dobro,da imamo ljudje razlicne okuse,drugace bi se za kaj se stepli.:)))
Bom tudi sama naredila to mesanico arom- s surovim,seveda. Lp Babi

mmm, obožujem stebelno zeleno, take z gorgonzolo še nisem pokusila, jo bom pa zdaj gotovo! ponavadi jo naredim v solati in je super osvežilna.
sem nova tukaj, tako da vas zaenkrat bolj berem in poskušam nadoknaditi to silno znanje, ste pa vse prave mojstrice! (in mojstri, seveda:)) Babi, vaši referati so pa tako razred zase, se še marsikaj drugega naučim iz njih!
temu se reče: legende ste:)

Yes, sir (oz. Babi)! :)) Razumela vse, odlično! Tole s krompirčkom in parmezanom mi je zelo všeč. Če bom dobila koromač jutri, čez vikend to sigurno napravim….pa še juho bi lahko za predjed, pa bomo imeli koromačevo kosilo 🙂
Zdaj se pa spravljam it pečt piškote iz ovsenih kosmičev z rozinami – moj oči jih ima najraje, čeprav sem recept dobila jaz(ker nismem smela pretirano sladkega in mastnega zaradi ene bolezni) in to pred 10imi leti od druge babi moje sestrične in bratranca…malo sem zakomplicirala:) V glavnem, če kdo želi lahko napišem recept – še posebej če je kdo na dieti ali pa si želi jesti malo bolj zdrave,a vseeno okusne piškote, mu bom recept kdaj prišel prav…..

Hvala in lep pozdravček, Zala

Hej,Zala! Za ocija se res splaca potruditi!Tudi sama rada specem piskotke z ovsenimi kosmici.Ko bos napisla recept,bom primerjala,ker sem kar sama nekaj skup zmesala,brez recepta.

Ko bos ponudila janezevo ali koromacevo kosilo,porocaj.
Vcasih imam malo slabo vest,da prevec ponujam te svoje plevele in trave;
ampak jaz si svojih jedilnikov brez tega ne predstavljam.Zato imam tako rada it.kuhinjo.

V Italiji kdaj kupim neko zel,ki ji pravijo Cime di rape. Poslovenila bi
Repini vrsicki. Malo je podobno cikorji,samo da so listi manjsi in bolj zaobljeni. To se lahko nareze med solato,kot rukolo ali pa kuha za razlicne uporabe.Okus spominja malo na sladko repo. Tudi v kitajskem marketu sem jo videla. Pri nas pa nikoli nikjer. Je kdo ze jedel? Pozdravcek Babi

Babi, recept za dietne kekse iz ovsenih kosmičev bom napisala pod posebno temo. Tam te čaka, prav?!
LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close