Za Babi
Najlepše se zahvaljujem za Hafnerjevo knjigo, ker je ravno tisto, kar sem potrebovala. Če imate se kakšen predlog za slovensko kuhinjo, ga bom zelo vesela.P.s: Ali je anketa o Oliverju pretežka za izpolnjevanje? Namreč, večina vas na forumu spremlja njegove oddaje in uporablja recepte in ste idealna skupina, ki mi lahko ponudite kakovostne odgovore za raziskovalno delo. Prosim za nasvet. Najlepša hvala, Nataly.
Hej,Nataly!
Se mi je kar zdelo,da ti bo Hafner vsec. Mislim,da sem ti takrat omenila
se nekaj tipicno domacega po pokrajinah.Ce ne,ti napisem zdaj.
Vesna Leskovic: Dezela frike in gubance(Kako so kuhale nase none)
Stari recepti slovenske kuhinje iz okolice Cedada z uvodom.
Alberto Pucer: Istrska kuhinja (Pr nes kuhamo pu nase)
Tudi opisi obicajev in praznovanj v povezavi s hrano.
Janez Strukelj: Struklji za vsak okus
Zelo izcrpen predgovor glede na pripravo teh dobrot po pokrajinah.
Tvoj vprasalnik sem prebrala.Ni pretezka anketa,le vedno nimam veliko casa. Se bom potrudila in povedala svoje mnenje. Lep pozdrav Babi
Hej!
Sama sem odkrila med.over.net nekje lani februarja meseca(ko sem koncala racunalniski tecaj) in me je ta forum res pritegnil.Mislim,da sta bili
le ti srecanji.Primoz obljublja se kaksno,mogoce ze v februarju.
Imamo se lepo in spoznala sem toliko prijetnih deklic.Pridi naslednjic se ti,saj se s prehrano resno ukvarjas.
Nic me ni treba imenovati,saj je taka malenkost povedati naslove knjig,ki mi delajo druzbo in pomagajo pri kuhanju.
So se druge priljubljene knjige,knjizevnost,ki mi ne dajo miru. Te dni prebiram sijajne eseje Mitje Candra Zapiski iz noci.Ravno danes je bilo v oddaji Knjiga mene briga.Sem z veseljem prisluhnila.
Po esejih Alesa Debeljaka Pisma iz tujine,so ti Candrovi eseji res nekaj posebnega. Knjizevna dela in njihove junake ,ki sem jih ze dolgo nazaj
brala,spoznavam se z nekoliko drugacne perspektive.
Lep pozdrav Babi
Nataly,
pristavila bom še svoj lonček in sicer:
zanima me, v kakšni literaturi bi lahko dobila star recept za peko kruha in sicer, da ne bi uporabljala kvasa /industrijski kvas ni ravno najbolj priporočljiv- precej kemije je v njem/, pač pa sem nekje zasledila, da se testo v bistvu kisa čez noč in del testa potem pustiš za prihodnjo peko.
Upam, da nisem prezahtevna.
Lep pozdrav Marija
Hej,Marija!
Imam drobno knjizico,ki je zlata vredna.Vec o peki kruha skoraj ne bi mogla prebrati, kot je tukaj. Zelo poljubno in tudi zelo strokovno. Mogoce
jo bos nasla v kaksni knjiznici,ker je v prodaji verjetno ni vec.
Ima 80 strani in je res imenitna. Natancno opise tudi naravne drozi in se veliko uporabnega.
Vem,da je bila takrat se ena knjiga na to temo, luksuzna,velika, z bogatimi ilustracijami,zelo draga in je nisem vec nasla.Zato sem se odlocila za to skromno.Ni mi zal. Soseda,ki ima prvo, pride veckrat v mojo skromno kaj pogledat.
Martin Knez: Domaca peka kruha
Dopisna delavska univerza UNIVERZUM Ljubljana 1980
Hej,Marija!
Pivski kvas bi moral biti ena zdravih reci. V Italiji prodajajo v lekarnah dnevno svez pivski kvas za razne dijete,ne mislim shujsevalne.
Tak kvas vsebuje mnogo vitaminov,zato ga nekateri zdravniki priporocajo otrokom kot dodatni vir vitaminov,ce teh ne dobijo dovolj v drugi hrani.
Vsebuje pa se precej beljakovin in mineralnih snovi.
Jaz sem ga kot otrok uzivala in tudi sedaj ga rada malo pojem.
Kaj se je tudi to pokvarilo ???
Prepisem se o starem testu za nadaljno peko.
Da bi kruh domace peke dobil poseben okus,ter da bi bi zmanjsali porabo kvasa in podaljsali uporabnost kruha,uporabljajo ponekod poleg kvasa ae staro testo,ki ga prihranijo od prejsnje peke.
Kos testa pokrijejo z moko kar v posodi,v kateri so mesili testo.Tu pocaka do naslednje peke.Potem pri naslednji peki to testo namocijo v vodi,da se raztopi.Iz te raztopine,dodane potrebne kolicine vode in manjse kolicine kvasa narede kvasni nastavek – postavijo kvas.S kvasnim nastavkom in pozneje s testom postopajo enako kot s testom,v katerem je samo kvas.
Kruh iz tako pripravljenega testa ima svojstven prijeten kiselkast okus.Poleg tega ima se to dobro lastnost,da ne postane nitkav.Pojav nitkavosti prepreci visja kislinska stopnja v kruhu,ki onemogoca razvoj bakterij nitkavosti.
Seveda lahko mesimo kruh samo s starim testom,vendar je v tem primeru
vrenje in vzhajanje testa dolgotrajnejse.Kruh ima prekisel vonj in okus.Zato so mesitev testa s samim starim testom opustili.
Jaz se pa tega okusa kruha (med vojno) se dobro spomnim.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.