hrana, ki vsebuje balastne snovi
Pozdravljeni,
ni sicer čisto prava tema za ta forum, ampak ker je le povezano s prehranjevanjem, se obračam na vas, da mi pomagate z nasvetom.
Imam sina, ki bo kmalu dopolnil 3 leta in imamo blazne težave z odvajanjem, saj gre na stranišče 1x na teden. Veliko pije, poje tudi dosti sadja, vsak dan kuham (drugače je tudi v vrtcu) in sprobala sem že ogromno stvari, ki bi nam pomagale rešiti problem.
Katera hrana vsebuje balastne snovi oz. vlaknine, ki pomagajo pri odvajanju? Vem za nekatere vrste sadja, pa kosmiči in polnozrnati kruh …
Hvala in lep dan,
I.
Hmmm… menda bo bolj malo pomagalo, a vseeno.
Neka moja starejša teta (ni doma v Sloveniji) je leta in leta imela podobne težave (s tem, da jo je bolel še trebuh). Jedla je tablete (6 na dan), pila donat, pa nič… Potem pa je na nekem obisku pila fruc in ji je bil zelo všeč. Zdaj ji fruc redno nosim in ga tudi vsak dan pije (različne). Sama pravi, da je tablete čisto opustila, donata se ne dotakne več, na stranišče pa hodi vsak dan brez težav. Je pa že prej jedla veliko sadja, tako da ne vem, kaj bi bilo tisto, kar bi v frucu lahko imelo tak učinek. No, to je bolj iz druge roke…
Iz prve roke pa toliko… A ima sin še druge težave (ga boli trebuh…) ali njega osebno v bistvu nič ne moti, da hodi na stranišče enkrat tedensko? Lahko, da ima pač tako prebavo (sem jo sama tudi leta in leta imela) – zadeva se bo najbrž z leti uredila…
Evo prepisujem iz enega zelo starega zvezka…
Pri leni prebavi: krompir, bučke, slive, sok žajblja, kislo zelje, redkvice, jagode, kumare, maline, zelena solata, špinača, čebula, paradižnik
Črevesna obolenja: kislo zelje, rdeča pesa, špinača, repa, rdeči ribez, bučke, borovnice (!!), česen, jabolčni sok (!!), kuhane hruške, cvetača, jabolčna, jagodna in šipkova marmelada
Prebavne motnje: jabolčni sok, petršiljev sok (ne me vprašat), čebula, kamilice
Balastne snovi pa sicer najdeš predvsem v zelenjavi, sadju (jabolka!), žitaricah… Zelo malo jih je v belem kruhu, veliko več v temnem, polnoznatem kruhu.
Upam, da bo vsaj malo v pomoč.
Lp, mishika
Ker nimam otrok ti resnično ne morem postreči s pravim nasvetom, lahko pa ti povem kaj meni pomaga. Namreč žlica lanenega semena (v DM-ju ga dobiš že takega stolčenega, in ga ni potrebno gristi) in čez kozarec vode. Vsak dan. Velikokrat si tudi žlico lanenega semena vmešam k narezanemu sadju, čez pa polijem še jogurt. Ne vem če je to primerna metoda tudi za otročke, gotovo ti bo še kdo kaj bolj pametnega svetoval.
LP
d.
Tudi moj 3-letnik je imel poleti kar hude težave z odvajanjem. Pri nas je pomagal mlečni sladkor, ki sem ga mešala v 100% pomarančni sok (kar po eno veliko žlico v 1 dcl soka – po 3x na dan). Drugače pa je precej balastnih snovi v zeleni frutabeli (mi je svetovala pediatrinja) – tudi pomaga, pa še malčki nimajo nič proti “čokoladicam”.
Veliko piti! – Za otroke ne morem reči, vendar za odrasle lahko povem, da so super švedski kruhki “hrski”, s pšeničnim drobljancem in sezamom, ki so zelo okusni in vsebujejo veliko balasta. Mislim, da zmehčani v jogurtu,
pomagajo tudi otrokom pri odvajanju.
Dobijo se v Mercatorju pa najbrž tudi drugod.
Oh, Mitka, ko bi vedela koliko moj mali popije. Od popoldneva, ko prideva z vrtca do večera, je na kahlici ali stranišču sigurno ene 3x-4x. Zjutraj, ko se zbudi želi takoj piti: dam mu čaj + sok suhih sliv (namočim čez noč), v vrtcu upam, da pije, ko pride domov stalno pije in še pred spanjem obvezno.
Lena, številk ne potrebujem, saj mi je že to dovolj, kaj vsebuje balast. Hvala vseeno.
Lp, I.
Ines,
tudi jaz sem imela velike težave s tem. Osebno mi najbolj pomagajo otrobi, ki vsebuejo ogromno baalstnih snovi! Sedaj pa vsako jutro naredim takole: najprej pojem 5 namočenih suhih fig v 1,5dcl vode(jih namočim zvečer) – fige pojem in spijem čez še vodo (ne se bat, oboje je zelooo dobro in sladko), nato pa čez najmanj 10 – 15 minut pojem skodelico otrobov – kakšnih 30-40 gramov. Prelijem jih z vročim mlekom in pomešam, ter počakam 2 minutki ker se zelo napihnejo.
Povsem enak učinek imajo tudi v črevesu, kjer se jim volumen zelo poveča in zato je tudi izločanje lažje in pogostejše. Opozoriti pa moram, da je treba čez otrobe res veliko piti, ker potrebujejo tekočino, ki jo močno vežejo nase.
To je preverjeno dobra metoda. Drugače pa čimmanj prepečenca, prežgank, čokolad, kakava, banan…..
LP, zala
Forum je zaprt za komentiranje.