Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika pomarančna marmelada

pomarančna marmelada

V trgovini sem dobila pomaranče iz ekološke pridelave, kar pomeni, da bi lahko skuhala marmelado z olupki vred. Ali ima kdo recept za tako marmelado, brez dodanega sladkorja in konzervansa.

Hej,Marija!

V juliju in mislim, v zacetku decembra sem napisala kar nekaj receptov za marmelade iz pomaranc in drugih agrumov. Tudi o marmeladah brez sladkorja sem ze pisala.Dam v iskanje,pa mi ne vrze.
Je kar veliko pisanja. Tudi odzivi tistih,ki so marmelade delale. Mogoce bo katera le dobila moje stare poste. Sem poskusila pod Babi in pod marmelade ….pa nic.
Redno naredim kaksen kozarec taksnih marmelad z lupinico;imam tudi natancne recepte.Jezi me,da ne pokaze,pa sem napisala zelo natancna navodila. Lahko poskusis sama piskati;mogoce bos imela vec srece.Lp

Oj, Babi, dovolila sem si skopirati recepte, ki sem jih shranila v svojo datoteko. Vendar sem jih malo pokombinirala, ker sem takrat potrebovala recept za rdeče grenivke, pa sem zraven pripela še en del od pomaranč (prvi recept pa žal manjka). Marija, upam, da ti bo vsaj malo pomagalo in da se boš iz tega kaj znašla, vsaj dokler ne najdeš pravih Babičinih receptov.
Pa še to: Babi, danes so bile tvoje pitulice na rojstnodnevnem praznovanju moje hčerke kulinarična zvezda slanega dela prigrizka – naredila sem pa navadne, tunine, zelenjavne in mesne (pri vseh sem dodatke pač zmešala v skutno maso) – ker je bilo vsega preveč (ampak nisem se mogla upreti štirim različnim okusom), sem jih dala polovice zmrzniti, tako da nas še čakajo – jupi! In da se malce pohvalim: torto sem naredila sadno, tako izredno sočno (iz ananasa, borovnic, ki jih imamo v skrinji še s skoraj cele gozdne jase (poleti jih tašča kar ni mogla nehati nabirati), klementin in banan), v obliki krinoline, v sredini (od pasu navzdol obdana s torto) pa je stala Barbie (z imenom Pomladna – komaj čakam pomladi, pa še enkrat nismo šli smučat; to bo, snega ni v dolini, pa se mi zima že kar vleče). Skratka, res mi je uspelo, učinek je bil fantastičen. Zdaj pa že res nakladaš, sram te bodi, Medeja, daj recept. No, tule je, pozdrave, Medeja:

Rdeče grenivke najprej olupim,tudi belo kožico kar gre v primerjavi s pomarančami popolnoma enostavno.Olupljene krhlje nisem noč miksala; kakor sem jih olupla,tako sem jih pustila.Na 1 kg že olupljenega sadja sem dala malo manj kot 1 kg sladkorja in kuhala cca pol ure do 45 mun,odvisno on željene gostote( če malo dlje kuhaš pride gostejše).Na koncu sem dodala če cca 0,5 dcl pomarančnega likerja in marmelada je nared

Drugi,po katerem jaz delam:pripravim 8 d0 10 sadezev,od tega naj bi bli trije neskropljeni.Tu je zdaj problem!Ker jih ni,jaz tri sadeze dobro operem.
Verjetno brez haska,ker skropiva ne odstranim!!!
Te tri sadeze cisto na tanko olupim,da odstranim samo zgornjo kozico,brez belega.Jaz s tisto napravo za lupljenje krompirja(lok in rezilce)
Ostale olupim,odstranim belo kozico,razdelim na krhlje,razrezem na koscke.Tega naj bo 900g.
Lupinice dobro prevrem v malo vode,jo odlijem in se dvakrat ponovim(odstranjujem grenkobo).

V receptu pise na 900g pripravljene mase damo 1000g sladkorja.Jaz dam manj.
V posodo dam sladkor in samo toliko vode,da pokrije in segrevam,da nastane sirup;v to dam pomarance in pripravljene lupinice.Kuham do zeljene gostote. Jaz imam rada tiste oranzne kozice.Originalna sicilijska jih tudi ima.Proti koncu stisnem se malo limone,da prej zelira.Ce dodam ze kuhani se 3 zlicke pomarancnega likerja,je pa se okusnejsa.

Ce uporabljs zelin,das na 900g eno vrecko.
Lahko pa das naenkrat sladkor in narezano sadje.

Ce tebe moti grenkoba,potem je najbolje,da delas po prvem primeru,seveda brez lupine.

Podobno delam tudi iz rdecih grenivk(brez lupinic).Vsak krhelj olupim(gre lepo) in razrezem.
V limonino pa dam na koncu kak list melise.V to dam tudi prekuhane lupinice.
Kombinacij je veliko.Zelo dobra je iz grenivk in mandarin.
Lani sem naredila iz pomaranc,grenivk,limon(vse ocisceno zmiksala) in dodala krhlje mandarin,ki sem jih prej namocila pol ure v malo pomarancnega likerja(3 zlice).

Zahvaljujem se Medeji T za izčrpno navodilo. Glede nešpricanih pomaranč in limon pa tole. Od časa do časa jih dobim v Mercatorjevemu centru na oddelku za sadje in zelenjavo. So posebej označene / ekološke/.

Hej,Medeja!
Sem res vesela,da ste se okrepcali s pitulicami in torta!!To je bila deklica vesela,kaj ne?Zelim ji vse lepo za njen praznik.

Ce si navajena snega,verjamem,da se zima vlece.Meni letos tudi manjka malo skripanja pod nogami in vonja po zapadlem snegu. Pri nas bo pomlad kar kmalu. Mandljevci ze napenjajo brstice.

Nic ne nakladas s svojim porocanjem,saj zato smo tu,da zvemo tudi za
uspesno izpeljane recepte. Hvala za marmeladne recepte.
Imej se lepo Babi

Lep pozdrav vsem!

Tole je v bistvu vprasanje za Babi: vceraj sem kuhala marmelado iz rdecih grenivk in mandarin, tako kot je Babi opisala in dobila sicer zelo dobro stvar (okus je cisto tapravi), vendar se marmelada ni hotela strdit in je cisto tekoca!

Dala sem 2 grenivki + 6 mandarin in ko sem to najprej kuhala, je zgledalo kar marmeladasto. Ko sem pa po 20 min dodala sladkor (polovicno kolicino od kolicine sadja), se je stvar cisto utekocinila :((( in tudi kuhanje nadaljnih 20 min ni pomagalo, da bi zadeva zelirala. Kaj sem naredila narobe? Help! Ali bi morala mogoce uporabit vec sladkorja?

A se da tekoco marmelado se kako “zgostit”, ko je ze narejena?

No, sicer ni nic hudega, ker je tekoca marmelada prav tako dobra in bo sluzila lahko recimo kot preliv za torto (pod cokoldadno glazuro) ali kot preliv za sladoled. Me pa vseeno zanima, ce mi lahko kdo kaj o tem svetuje.

Evo, tu je link na recepte od Babi

Pozdravljena,
jaz bi na tvojem mestu marmelado dala v lonec, jo ponovno segrela in dodala malo želina (čisti pektin). Jaz ga tudi sicer uporabljam v manjših količinah, ker bistveno skrajša čas kuhanja , pa tudi škoda mi je vsega tistega sadnega soka, ki mora izpareti, da se marmelada strdi.

Lep dan!

Mako

Urasa,hej! Mako ti je pravilno odgovorila.Pri vseh teh receptih iz agrumov je tudi varianta z zelinom.Jaz sem ga tudi kupila,vendar se ne uporabila.
Jaz dodam vedno malo cistega limoninega soka proti koncu.
Ce si delala po receptu,je sladkorja dovolj,saj je vse natancno izmerjeno.
Se nekaj: zelo pomaga,ce sladkor malo v pecici pogrejes,preden das v marmelado,velja tudi za drugo sadje.
Ti kar dodaj malo zelina v to marmelado in bo zeliralo.
Sestricna mi je dala kozarec grenivkine marmelade in bila cisto obupana,ker je uspela narediti tako trdo,da jo skoraj rezemo.Barve pa je temnorjave(skoraj kot nutela); predvidevam,da jo je absolutno predolgo kuhala in je sladkor karameliziral.

Imas moj natancen recept za marmelado iz granivk in mandarin?
Kolicine,mislim. Ti napisem?

Hvala Mako in Babi, bom poskusila stvar zgostit s pektinom, pa potem porocam.

LP, Ursa.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close