KROMPIR
Hej,Sariko!
Sem v letiih,ko si dovolj osvescen,da moras paziti,kaj das v usta,zlasti manj mascob.Pa se zadnje case ugotovljena skodljivost termicne obdelave krompirja pri visokih temperaturah(pecenje,cvrenje),me je privedla do tega,da uzivam krompir v najbolj preprostih oblikah,seveda ni tako slastno,
kot na masti prazen ali pecen.
Jaz ga imam najraje v oblicah z dobro skuto-compe s skuto.Skuti dodas lahko razna zelisca in zacimbe ali pa kar naravno.Tista z bovskega je najboljsa.To tudi Primoz ve.
Na primorskem naredimo ” krompir v kozici”.To je neke vrste prazen krompir,samo ni prej kuhan,zato postopek za gospodinjo hitrejsi.
Olupim krompir,ga narezem na okrogle rezine,narezem por na kolobarcke in nasekljam cebulo.V manjso posodo z dobro pokrovko nalozim plast krompirja,nato malo pora in cebule in tako do konca.Prelijem z olivnim oljem in dodam zlico ali dve vode ali juhe sol,poper,malo rdece paprike.To pokrito pristavim na blazji ogenj in dusim.Ponavadi ni treba dodati tekocine,ker je pod pokrovko dovolj pare in krompir se sam lepo mehca.
Lahko pustis cele rezine ali pa premesas in malo pretlacis.
Obogatis lahko se z ocvirki ali popeceno panceto.
Da je mascobe cimmanj, naredim tudi krompir s svezo mesnato rdeco in rumeno papriko.
Paprike narezem na kvadratke ali trakove,jih na olivnem olju na hitro popecem,posolim,popopram in pokrito malo zdusim.Ko cutim,da se paprike malo vdajo,dodam na majhne kocke narezan krompir(brez dodane mascobe),malo pomesam in pokrijem.
Krompir se bo sam dusil s pomocjo pare,ki jo oddajajo paprike.kaj kmalu bos imela malo posebno krompirjevo jed z manj kalorijami.Dodas lahko tudi zacimbe.
Potem imam se nekaj receptov.Ce te zanima,posljem:
Prazen krompir z zelisci,majaronov krompir,krompir z zelenjavno skuto,
krompir iz pecice,krompir pecen v alufoliji,polnjen krompir.
Potem varianta pire krompirja z dodanimi jajci in popeceno v pecici.
To so zdravi recepti brez veliko mascobe in dovoljujejo razne variacije po lastnem okusu.
Ponovim se enkrat.To so krompirjeve jedi za tiste,ki nimajo radi mastnega.
Lep pozdrav Babi
oj
tudi sam imam zelo rad krompir
in na srečo zelo rad kuham pa mi je zadnjič padlo na pamet
krompir malo drugače:
krompr olupiš in naribaš (kot jabolka za “štrudl”),potem krompir spereš da odstraniš nekaj škroba in ožameš ,
vzameš jabolko in jo olupiš in pravtako naribaš
krompir in jabolko zmešaj in posoli
vse skupaj daj v jeno posodo ali v kakšno drugo ne v pekač
čez polij sladko smetano( jaz sem delal z rastljinsko smetano)
vse skupaj porineš v pečico na 200 stopinj,peči cca30 min
na koncu še po vrhu zapečeš
men in mojim je bilo zelo všeč
dober tek
andy
Hej,Zala!
Saj to niso ne vem kaj recepti,spremembe pa so.Kolicine bos pogruntala sama.
Prazen krompir z zelisci
1 kg novega krompirja operemo,ostrgamo,se enkrat operemo in narezemo na rezine.V kozici segrejemo
* 50g masla,v njem zlato preprazimo krompir ter ga zacinimo s soljo in poprom.
* 2-3 stroke cesna in 2 cebuli narezemo na rezinice,stresemo h krompirju in prazimo naprej,nato vse prelijemo s 1/8 l juhe in kuhamo se 10 minut;v tem casu operemo
*1sopek kopra,1 sopek petersilja,1 sopek drobnjaka in tudi kislice(saj jo poznas-otroci smo se z njo spomladi radi odzejali,ko smo jo zvecili),popivnamo ,grobo nasekljamo in zmesamo v krompir;nakar takoj ponudimo.Cas skupnega prazenja 25 minut.
Krompir z zelenjavno skuto
*1kg krompirja olupimo,operemo in narezemo na kocke.
*50g mesnate slanine narezemo na kocke in jo razpustimona olju.
*3 cebule nasekjamo in jih poprazimo na slanini,da posteklenijo.
Dodamo narezan krompir,eno zlicko zdrobljenega majarona in zacinomo
s soljo in sveze mletim poprom.
Nato prilijemo 1/l juhe in pokapljamo z malo lim.soka ter dusimo
priblizno 20 minut.
*Zdaj pa imas na izbiro:ali uporabis ze narejeni kupljeni zelenjavni sirni
namaz,ali naredis sama po svojem okusu.Skuta,cesen,bazilika,petersilj…
200g in zmesas z dvema jajcema.To umesas v krompir,pustis se malo
pokrito in po okusu se dosolis in popopras,ce je potrebno.Dodas se malo
sveze nasekljanega petersilja in drobnjaka.
Za tri naredim iz polovicnih kolicin.Ce dodas namazu malo smetane,
lahko jajcka spustis. K temu jemo solato.
Majaronov krompir( za 4 osebe)
*750g krompirja narezemo na tanke rezine in damo v toliko slane vode,
da so kropmpirji pokriti;kuhamo od vretja se pet minut in dobro
odcedimo.
*1/4 l smetane zmesamo z 2-3 drobno sesekljanimi listici majarona,2
rumenjakoma,soljo in poprom.Polovico kr.rezin damo v pomasceno
ognjevarno posodo(ali vsakemu posebej v 4 majhne).
*750g mesnate slanine narezemo na kockice, jih polovico potresemo
po krompirju v posodi,vse posolimo in popopramo,nalozimo novo plast krompirja,jo prelijemo z majaronovo smetano in po vrhu potresemo ostanek slanine in 2 zlici masla v kosmih.Damo v ogreto pecico in krompir zlato reumeno zapecemo.
Temperatura 250,30-35 minut.
Krompir s cesnovim maslom (8 velikih krompirjev)
Neolupljen,dobro opran in oscetkan krompir kuhamo v vodi z zlicko kumine,(da je cel pokrit),do mehkega.Lupina naj ostane cela.Malo ga ohladimo in pazljivo prerezemo po dolzini na pol,nalozimo v namascen plitek model;ploskve krompirja najprej posolimo z malo grobe soli(Stane bi spet ponudil svojo naravno zdravo sol) in namazemo s cesnovim maslom.
Na temperaturi 250 stopinj pecemo pod zarom 10 – 15 minut.(Da se lepo zapece,ne zazge)Jaz dam najprej brez zara,proti koncu zar.
*Cesnovo maslo
125 g zmehcanega masla zmesamo s 5 zlicami parmezana,1 zlico kisle smetane,3 olupljenimi in zdrobljenimi stroki cesna in 2 zlicama sesekljanega petersilja ter zacinimo s oljo in poprom.
Navajeni smo,da krompir vezemo s cebulo. Lahko pa naredimo s cesnom in obilo petersilja.
Olupimo kuhan krompir in ga poljubno narezemo.
Sesekljamo kar precej petersilja in 2 velika stroka cesna in pocasi preprazimo na olivnem olju.V to primesamo krompir in ga previdno nekajkrat obrnemo.Preden ponudimo,nanj nastrgamo se 100g ovcjega sira.
Namesto krompirja lahko enako uporabimo tudi rezance.
Krompirjev pire ( 1 kg krompirja) s cesnovo kremo
Kuhan krompir pripravimo kot za vsak pire,mu primesamo * 1/4 l mleka in 1/4 l sladke smetane,ga zacinimo s soljo,poprom in muskatnim oresckom.*
samo malo ohlajenemu narahlo umesamo dobro stepen rumenjak in v pecico,za 5-10 minut.
(jaz od oka-odvisno od kolicine krompirja in kakovosti)
Ce ni jajcka,ni potrebno v pecico.
Cesnova krema
10 velikih strokov cesna grobo sesekljamo.V ponvi stopimo 2 zlici masla ,na njem zdusimo cesen,prilijemo se 2 zlici sladke smetane,dusimo se kaksnih 10 minut,da se cesen kremasto razkuha ter zacinimo s soljo in poprom.
To postrezemo s pirejem.Tekne zlasti k socnim zrezkom z zara ali h klobasam,pecenim na zaru.
Krompirjeve polovicke pecene s panceto vsi ze poznate.
V folijo zavit krompir v pecici je tudi krasen.Ko odvijes,tako zadisi po zeliscih,ki jih zavijes zraven. Pece se pa kar dolgo.
Krompirjevih priprav je se veliko,odvisno od volje in fantazije. Vnuk ima zelo rad malo izdolbljenega in napolnjenega s skuto,kosci pancete ,sirom…Razlicno,kar imamo pac doma in v pecico.
Danes sem v pecici na malo olja pekla krompir s celo majhno salotko,v kateri so bile zapicene nageljnove zbice.To imam zelo rada.
Koliko je to zdravo,ne vem.Smetano lahko zamenja tudi jogurt.
Upam,da bos kaj koristno porabila.V postev od zacimb pridejo se zajbelj,rozmarin,satraj…
Aha,se spomnis,pod kaj je bilo “moje najljubse sadje”?Ne najdem,pa bi rada videla,kaj Slovenke rade od sadja jemo.
Mislim,da imava obe krompirja dovolj za danes.Lep pozdrav Babi
Sariko,hej! Samo, da ne bo kdo godrnjal,ce mu bo krompir lezel skozi usesa. Mogoce se ti zdi,da v pireju manjka maslo;je zato smetana.Ti das lahko pol pol.
V Franciji sem veckrat jedla tak pire,ki ga servirajo po juhi samega,potem pa meso. In enkrat smo na podezelju na krozniku dobili neko perjad.Gostiteljica se je pohvalila,da so golobi;da bi popravila(ker sem verjetno sprmenila barvo),je poudarila,da niso divji golobi,ampak domaci,
gojeni.
Vem,da nisem niti pokusila in trpela gresne muke.In to se je kar ponavljalo,kamorkoli sem sla; enkrat domaci zajcki,drugic kozlicki.
Tako sem v glavnem jedla pire iz pecice.Vsi so se hvalili,kaj vse gojijo.Saj ne,da bi ravno odklanjala meso.Ce kupis v trgovini,je drugace.Bilo je po maturi,ko sem bila 3 mesece(najdaljse pocitnice) varuska petletni deklici,ki je zdaj ze gospa v letih.
Ko se srecava,se veselo smejiva,saj sva zdaj enakopravni.
Hvala za navodila za akcente. Ko pisem pisma,so vedno neki presladki,ce pritisnem na tisto tipko.Tudi na tecaju se vsega ne naucis!!
Zelo mi bo prislo prav!
Ves,nasa gimnazija je bila nekaj posebnega v Sloveniji.Ti ne ves,kako smo bentili,ko smo imeli vse te jezike.V nizji gimnaziji srbohrvascino, ruscino, italijanscino, potem se francoscino,anglescino in latinscino do mature. Dobro,da so nam prizanesli z nemscino.Tu sem popolna nula.
Vcasih je bilo zelo naporno.No,pa smo le profitirali in nam se kako koristi. Latinscina,ce ne za drugo,za izraze pri Milijonarju,ko zraven ugibam.
Sariko in Zala,spet sem pomesala kuhinjo in spomine.Naj bo za nedeljski
klepet po vsem tistem krompirju.Najboljsi pire in druge krompirjeve jedi sem pa jedla letos na Irskem. Lep nedeljski vecer Babi
Naj še jaz pridam par receptov krompirjevih jedi. Krompir in zelje sta bila steber Kranjske dežele in kot izgleda ta rek še vedno velja.
Letos je krompir še posebej cenjen, ker je slabo naredil. Na trgu je bil včeraj za ozimnico po 120 sit. Večinoma imajo rdečega, belega je precej manj.
Prej pa še nekaj o zgodovini krompirja
Za njegovo domovino razglašajo Mehiko, Čile in Peru. Španski osvajalci so ga spoznali v Peruju 1531. leta. Indijanci so ga sprva uporabljali kot zdravilo. Rezine surovega krompirja so si polagali na rane, proti glavobolu so si z njim mazali čelo. Inki so ga zanesli 4000 m visoko v Ande, kjer je zelo dobro uspeval. Pravili so mu “papa” in so ga sušili tako, da so ga izpostavili vremenskim vplivom. Ponoči je zmrznil, podnevi pa se je na soncu posušil. V Španiji so ga začeli gojiti okoli l. 1565, prav tako v Italiji. V Nemčiji so ga spoznali l. 1600, nekoliko prej pa v Angliji, kamor je prišel iz Severne Amerike. Na Irskem naj bi l. 1664 že vsa dežela živela od krompirja in se tako ognila lakoti. V 17. stol. se je krompir razširil v Evropo, vendar le kot okrasna rastlina, brez vrednosti, ker so pomotoma jedli
zelene plodove in ne gomoljev. Imeli so ga za strupeno rastlino.
Na Slovenskem smo ga spoznali med leti 1730-1740. O obveznem sajenju krompirja je izdala l.1767 Marija Terezija poseben ukaz. Leta 1882 je Jožef Rudež zapisal, da imajo Ribničani krompir trikrat na dan na mizi. Ker veljajo za pametne ljudi, najbrž pregovor “najbolj neumnemu kmetu zraste najdebelejši krompir”, ne velja zanje. Slovenska beseda krompir izvira iz nemške Grundbirn (zemeljska hruška). Do zdaj znanih izrazov za krompir na Slovenskem je 132! Tako npr.: brnica, čompe, debeli bob, grampor, hrušče, jabuke, kartofel, korun, kepa, krožič, muga, paperščak itd.
Krompir ima svoj rojstni dan 13. junija. Simbolizira dobroto in naklonjenost.
Krompirjeva omleta
800 g krompirja
3 jajca
3 žlice kisle smetane
2 žlici moke
sol, poper, maščoba za pečenje
Surov krompir olupiš in drobno naribaš. Ribaš skozi krpo, skozi katero krompir tudi dobro ožameš. Nato nariban krompir hitro zmešaš s stepenimi jajci, smetano, soljo in poprom. Na razgreti maščobi v ponvi spečeš vsako porcijo omlete posebej. Omleto spečeš na obeh straneh. Serviraš jo s precvrto prekajeno slanino. Poleg ponudi solato.
Krompirjeva omleta s sirom
600 g krompirja
2 jajci
40 g moke
200 g sira
sol, muškatov orešček ali poper
olje za cvretje
Jajca, moko in nariban sir zmešaš. V to mešanico ribaš surov krompir, ki ga sproti premešaš. Krompirjevo maso na koncu še posoliš in popraš. Krompirjeve omlete pečeš v porcijah in takoj postrežeš. Z žlico nanašaš krompirjevo maso v ponev z vročim oljem, maso po ponvi razmažeš. Pečeno omleto na obeh straneh zapečeš.
Krompirjeva musaka s sirom
800 g krompirja
300 g sira
2 jajci
2,5 dcl mleka
3 žlice olja
Krompir skuhaš, olupiš in narežeš na kolesca. Zlagaš po plasteh na namazan pekač in vsako plast osoliš, popraš in potreseš z nakekljanim sirom. Musaka pokapljaš z oljem in daš v pečico. Pečeš približno 40 minut, nato jed preliješ z razžvrkljanim jajcem in mlekom ter pustiš še kakšnih 10 minut v pečici, da lepo zarumeni.
Krompirjev golaž
400 g krompirja
2 žlici olja
100 g čebule
20 g prekajene slanine
rdeča paprika
sol, česen
1 olupljen paradižnik
(ali paradižnikova mezga)
Na maščobi prepražiš narezano čebulo, ko zarumeni dodaš na kocke narezano slanino in jo precvreš. Nanjo streseš na majhne kocke narezan surov krompir, ga v maščobi premešaš, da ostekleni, dodaš sladko rdečo papriko, sol, strt česen, premešaš s paradižnikom in dušiš. Po potrebi prilivaš vodo, ker se krompir rad prismodi. Vse skupaj kuhaš, da se krompir zmehča. H krompirjevemu golažu lahko ponudiš še hrenovke in solato ali ga postrežeš kot samostojno jed.
Kdor je imel krompir, je bil od nekdaj “srečen človek”, zato še danes rečemo človeku, ki ima srečo, da “ima krompir”. No draga Sariko, pred teboj je srečen teden! Lep pozdrav!
Dobro jutro Babi!
Ja, ta primerjava z gospodinjami s Holandske se mi zdi zelo dobra. Holandske gospodinje so (bile) priznano najboljše in najbolj pridne. Nikoli niso šle počivat prej, dokler ni bila hiša do pikice urejena. Prve so vstale in zadnje legle k počitku. Tako smo bile tudi me navajene in verjamem, da marsikje tudi današnje mlade gospodinje. Naju bi prav lepo narisal Grohar in pod sliko bi lahko napisal: Uživalke čomp in skute – božanske jedi.
Jaz dobim krompir iz okolice Kranja. Sicer je pa zame najboljši krompir iz Rateč. Vsak ima pač svojo izkušnjo.
Lep pozdrav!
Babi, danes začnem s praženim krompirjem z zelišči in ne se bati, da bi jim konec tedna gledal čez ušesa, ker imamo krompir prav vsi zeloooooooo radi.
Jaz pa vam pošiljam recept za teksaški lonec.
1/2 kg krompirja olupi in nareži na kolobarčke
1/2 kg katerega koli mesa (jaz večinoma uporabim piščančji file) nareži na trakove.
Začimbe (merica je mala žlica): čebula v prahu, sladka paprika, česen, med, 4 male žličke koruze in sol po okusu.
Na malo olja prepraži, samo toliko, da postekleni na kolobarje narezan krompir. Dodaj meso in premešaj in duši 10 minut. Na vse to stresi zgoraj naštete začimbe. Če vam paše, lahko dodate tudi cury, vendar bo potem jed bolj ostra. Vse skupaj premešaj in pokrij s pokrovko. Vse skupaj duši na majhnem ognju toliko časa, da bo krompir mehak (jaz to dušim cca 30 minut). Ko je krompir mehak, meso pokuhano je jed gotova. To je kot samostojna jed, zraven paše solata, moji otroci pa na to polijejo kislo smetano, pač stvar okusa.
Dober tek!
Sariko,havala za se en recept za v zbirko.Mislim,da lahko odgovorim Majci,da je to surov krompir.Se motim?
Moja hci si tudi na marsikaj polije cez kislo smetano ali jogurt.Imajo dober okus,tvoji otroci in moja hci.Vnuk pa sploh,on je cips ali pomfrit vadno s prilogo kisla smetana+ drobnjak. Lep dezeven pozdrav Babi
Hej,
naj še jaz dodam eno varijacijo na temo. Mi tomu rečemo Francoski krompir:
1 kg krompirja skuhanega v lupini
5 trdo kuhanih jajc
20-25 dkg klobase (kranjska, lovska ali kaj podobnega)
veliko kisle smetane
Krompir in jajca se olupijo in narežejo na rezine. V jena skledo slažeš plast krumpirja, premažeš obilno z kislo smetano, potem pa jajca, klobase narezane na kolobarčke, krompir, smetano … Končaš s krompirjem in premažeš z smetano. To je osnovno. Pečeš v pečici dok ne dobi lepo rumeno barvo (pri nas mora biti bolj rjava). Zraven postrežeš veliko skledo kakšne zelene solate. Ne vem če so količine prave, vedno delam “od oka”.
Pa še moji dodatki. Moj mož je iz Subotice (Vojvodina). Tam poznajo meso, meso, veliko rdeče mlete paprike, pa spet meso… On bi papriko posipal na torto če bi mu dovolila. Ko gre nazaj iz obiska mami lahko bi ga ujeli na meji zaradi šverca paprike, vedno prinese 3 ali 4 vrste. Da ga odobrovoljim, jaz v kislo smetano vmešam 1 žličko rahlo pekoče rdeče paprike. Na dno sklede in po vrhu naložim tanke rezine prekajene slanine da malo zadiši, ali namesto slanine naribam kakšen trdi sir.
Pri nas je pravi zaspani dež, čez rahlo meglo se nazirejo začetki jesenskih barv. Prelepo.
Lep pozdrav, Nančika
Jaz bi bila pa prav vesela, če bi se mi krompir bolj dopadel. Žal pa imam jaz raje pašto-testenine na 1000 načinov, pa kruh….Pa ga včasih vseeno naredim, kaj čemo dodam pa kaj dobrega zraven. Tudi v društvo Praženega krompirja se ne bom vpisala, ha, ha. Tudi moj vnuk ima najraje “pašto”.
Pozdrav vsem, predvsem pa Babi od none Karoline in Vipave.
Pa še ena moja krompirjeva jed, ki jo pri nas kar pogosto jemo.
KROMPIRAČA:
1 kg ali več krompirja
4 zrezke (lahko tudi piščančja bedrca – odvisno za koliko oseb)
malo čebule
1 skodelica riža
mleta paprika, sol, poper
Krompir olupim in narežem na tanke kolobarje. Čebulo malo prepražim, da postekleni, prav tako čisto malo prepečem meso.
Meso s čebulo naložim v pekač. Riž operem in ga posujem preko mesa, vse skupaj prekrijem s krompirjem. V posebnem lončku zavrem vodo, ki ji dodam mleto papriko, malo vegete,popra in vse to polijem preko krompirja.
Tekočine mora biti toliko, da se prekrije meso in riž. Z alu folijo prekrijem pekač in dam v pečico za cca 1 uro. Ko je že skoraj pečeno,vzamem pekač iz pečice, prelijem z 4 razžvrkljanimi jajci in dam nazaj, da se lepo zlato zapeče.
Pa dober tek.
LP
Jaz imam pa vprašanje za babi glede recepta za krompir z zelenjavno skuto in sicer najprej, koliko je to 1/1 juhe (1 liter ali 1 dcl, se opravičujem, če je drugim razumljivo, meni res ni jasno) . Ker mi ta količina ni jasna, mi tudi ni jasno, kako gosta je ta jed. Aja, pa še to, kaj v skuto dodamo surov jajček?
Babi, oprosti, če se ti zdi, da kompliciram, ampak res bi rada vedela, preden poskusim sama narediti.
Hej,Luna!
Prav,da si vprasala;saj v glavnem preberem preden posljem.Napaka je nastala,ker sem razmisljala,ali bi bilo dovolj 1/2 l juhe.
Recept,ki ga osvojim,pri veckratni uporabi pac delam po obcutku. Sama kuham tudi po izkusnjah,predvsem pa ne toliko krompirja,odvisno je tudi od krompirja samega,en popije vec,drugi manj. Jajcka dodas surova umesana.Ko vse primesas krompirju in pokrijes,pustis se malo,da imajo jajcka cas zakrkniti.
To je podobno,kot bi delala testenine karbonara.
Ce se mi kaj pece v pecici,vtaknem tudi to za nekaj minut.
Jed je kar izdatna in k temu naredim samo solato (nic mesa).
Jed ni redka,ker se mora krompir popolnoma zdusiti in zmehcati,zato popije juho.Lahko poskusis manj kot liter in potem dodas,ce je potrebno.Vsekakor delam to v sirsi posodi,da je krompir lepo pokrit z juho.
Torej 1/l ni nic;misljeno 1 liter.
Hvala za opozorilo in lep pozdrav Babi
Zivjo vsem!
Ne vem, ce je kdo ze tole varianto zgoraj omenil, ampak se mi zdi da ne. 🙂
Moja mama dela dostikrat KROMPIRUSO, to je slan strudel iz krompirja:
krompir olupi, nariba, nasoli in malo pusti, da spusti vodo in malo potemni. Potem razvalja listnato testo (lahko tudi vleceno), nalozi nanj krompir, se malo dosoli in popopra. Zavije kot strudel, da na pekac, premaze s stepenim jajcem in spece kot obicajen strudel. Ponavadi je zraven samo solata, ker je ze krompirusa sama dovolj nasitna.
Sicer so pa tudi tu na Svedskem vsi veliki krompirjevci, vendar nimajo kaj dosti idej, kako ga pripravit. Vecinoma je kuhan krompir + kaksna omaka ali pa “klyfpotatis”, kar bi prevedla kot krompirjevi krhlji (krompir, narezan na krhlje in specen v pecici). Zanimivo je mogoce to, da skoraj nikoli ne lupijo krompirja, ampak se lupino vedno je zraven (kar mene dostikrat moti :).
Ena zelo dobra moja svedska varianta za krompir: kuhan ali v pecici pecen krompir naredim z omako, ki je zmesana iz skute, kisle smetane, nasekljanega prekajenega lososa in drobnjaka.
Pa en lep soncen jesenski pozdrav iz Stockholma!
Forum je zaprt za komentiranje.