Doma narejene testenine
Ko je Jamie na tv pokazal kako se hitro in enostavno naredijo domače testenine, smo jih začeli delati tudi pri nas.
Zanima me, če jih kdo od vas dela, jih delate kako drugače in ali jih delate na zalogo ali za sproti? Nekje sem prebrala, da naj bi tiste testenine, ki so narejene iz jajc, pojedli v enem dnevu, jaz pa se spomnim še iz mojega otroštva, da smo za kakšen mesec delali zaloge rezancev (z jajci) za v juho.
Pri nas delamo široke rezance (kot špageti). Za 2 osebi stepem 2 jajci in nato toliko moke, da pride testo. Čisto enostavno. Fino je, če imaš aparat, za valjanje in rezanje testa (ne vem kako se reče), ker je res hitro narejeno.
Če pa misliš rezance za juho, pa mislim, da so sestavine iste, le testo je tanjše zvaljano.
Ravno pejšnji vikend smo delali poiskusne rezance in smo zelo navdušeni! Božiček nam je prinesel mašinco za valjanje on rezanje (Merkur cca 5000 SIT)
Testo sem zamesila po receptu sestre Vendeline:
na 1 jajce 10-12 dag moke, jaz sem kanila tudi malo olja.
Super zadovoljni!
Priporočam se za recept za kakšne torteline ali raviole (tudi Jamie Oliver jih je delal)! To bi pa res rada poiskusila!
Okus je pa red drugačen kot pri kupljenih. Shranila sem jih v pvc škatlo in nisem pomislila na rok uporabe.
lp
Tudi jaz delam rezance na zalogo. Tanke za juho naredim na samih jajcih in čisto malo olja. Veliko lepše se delajo, če pustiš testo počivat. Jaz ga naredim ali zjutraj pa potem delam rezance zvečer, ali pa ravno obratno. Boljši so tudi takrat če daš pol ostre in pol mehke moke. Jaz najraje uporabljam Fina univerzalna moka od Intesa.
Za široke rezance pa običajno, posebno kadar jih delam malo več, dam pribl.na pol kg moke 2 jajci, ostalo pa vodo. Široke rezance velikokrat naredim polnozrnate. Polovico moke dam bele, polovico pa polnozrnate.
Ko so rezanci suhi, jih dam v plastično košaro v kateri je tanek prt in pokrijem s serveto. Tako, da ves čas dihajo.LP
Hej! Ko nas je bilo doma vec,sem redno delala testenine sama s pomocjo strojcka za valjanje. Tudi raviole;tortelini so zamudni pri zavijanju.Zdaj sva samo dva in redkeje pripravljam. Testo je isto kot za rezance:moka,jajca. Nadevi poljubni.Raviole delam ali polkrozne,tako da prepognem testo cez nadev in odrezem s kolesckom ali pa kvadratke.Morajo biti pa majhni,ker zelo naraste.Ko sem prvic delala,so bili na krozniku tako veliki,da so stali samo stirje.Seveda je to bilo zato,da bi cimprej koncala in tudi pri nadevu nisem bila najbolj spretna in sem kar z zlicko nalagala.Torej majhne kroglice nadeva,ki jih malo povaljas v moki in majhni kvadratki.Kdor je zelo spreten, se lahko loti tudi tortelinov.
Moj priljubljen nadev je: 300g skute, 300g mlade blitve(ali spinace), 3 jajca, 150 g parmezana,muskatni oresek, sol,poper.Tudi z belusi in skuto je dober.
Jih je pa veliko na bazi mesa,prsuta,gobic;saj poznate.
Tu pa so kolicine za razne testenine(prepis iz italijanske kuharice).
bela pasta:400g moke,4 jajca,sol
oranzna pasta: 400g moke,2 jajci,sol,400g rumene buce,ki jo prej zdusimo na pari ali popecemo v pecici,spasirana in malo osusena v posodi na plosci.
Mislim,da bi bilo s korenckom enako.
rdeca pasta: 400g moke,3 jajca,3 zlice paradiznikovega koncentrata,ki ga razmesamo v majhni kolicini vode,sol
zelena pasta:400g moke,2 jajci,200g na pari kuhane spasirane ali zmiksane spinace( prej dobro ozete), sol
crna pasta: 400g moke,3 jajca,2 vrecki sipinega crnila,ki ga zmesas z malo belega vina in prefiltriras skozi gazo,sol
kakavova pasta: 400g moke,4 jajca,50 g grenkega kakava v prahu,sol
Kaksna je ta zadnja pasta,ne vem.Mislim,da bi bilo zanimivo narediti.
Ostale sem vse ze jedla,tudi tisto s sipinim crnilom.
Edino nekaj me moti.Tasca je vedno delala rezance za juho brez soli z razlago,da sol veze nase vlago in je bolje za hrambo,ce so brez soli,saj itak solimo vodo ali juho,v kateri kuhamo.Za svezo sprotno uporabo pa sol ne skodi.
Jaz shranim rezance v stekleni posodi,v kateri je na dnu papirnat prticek in pokrito s tanjsim platnenim prticem.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.