Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Hrana, ki nas “napenja”

Hrana, ki nas “napenja”

Pečen kostanj in suhe hruške – njama, napenja pa k’t … 😉

Moje zadnje obdobje je baročno “vetrovno”,
a sem se zalotila, da v bistvu sploh ne vem več, katera hrana nas “napenja”.

Hvala za info ali pa vir. Prijetne dni nam želim!

Hej,
napenjajo vse stročnice, poleg tega pa še zelje (kislo, kuhano, surovo), brstični ohrovt, navaden ohrovt, lahko tudi koleraba ali buče,…Proti napenjanju so semena kumine in koromačeva semena.

tudi sadje lahko napenja. NA splošno naj bi surova hrana bolj napenjala, sadje ali zelenjava, nekateri so bolj odvzetni za to, spet drugi manj.
Lep primer sem jaz, ki zaradi trenutnih želodčnih težav ne smem niti celega surovega jabolka, vendar je pri tem čudno da pa lahko jem naribano 🙂 Napenja lahko tudi prevelika količina raznih semenk in vlaknin – spet kakor za koga.

LP

Kadar ješ “vetrovno” hrano, npr. stročnice ali kostanj, popij zraven kozarec mleka. Čudno se sliši, ampak pomaga.

Kaj pa pomaranče in mandarine? Moj mož namreč toži, da očitno spušča vetrove prav po njih in si jih je za nekaj časa prečrtal z jedilnika, čeprav jih sicer obožuje!

LP

Človeka napenja, če ne ločuje hrane. Preprosto povedano takole: jaz vedno pojem najprej solato, čez čas juho, čez nekaj časa prikuho, spet čez nekaj časa meso…Po kakšnih treh urah po kosilu si šele privoščim sadje, še najboljše je jesti sadje na tešče. Če se prehranjuješ po tem vrstnem redu, te ne bo nikoli napenjalo. Sadje ali zelenjavo se nikoli ne sme jesti takoj po kosilu, ker zlasti sadje “vre”. Zelenjava in sadje in rabita krajši čas za prebavo, zato jo otežujeta prav tako otežujeta tudi presnovo, če jo jeste na koncu obeda. Jesti je treba premišljeno. Stročnice so pa sploh težke in se jih je treba kar izogibati, če imaš z njimi težave, še zlasti v starejših letih.

na ta nacin se tudi jaz hranim. za silvestra smo zvecer-oz.cez noc jedli precej mesano…nekaterih stvari se pac ni dalo jesti”pravilno”.!?:) po parih urah sem mislila,da me bo pobralo.!:) mogoce se toliko bolj,ker ze zelo dolgo nisem tako “kombinirala” in telo ni vec navajeno. lp petra

mojega dragega napenjajo doma vložene kumarice in doma vložena srbska solata, zato predvidevam, da je fora v kisu ali pa …ne vem

Hmmm… Samo v nečem se ne bi strinjala. Zelenjava (in sadje?) ponavadi potrebuje precej več časa, da se prebavi, zato tudi v želodcu ostane dalj časa. No, kolikor se spomnim… drugače pa moram priznat, da meni že od nekdaj “paše” tako ločevanje hrane. Samo da solato zmeraj na koncu pojem ;).

Lp, mishika

sadje rabi najvec pol ure…se ga ,seveda,jes na prazen zelodec:)) jaz jem sadje dopoldan. zelenjavo/tudi solato-presno/ kombiniram z mesom ali pa s skrobnimi zivili. vpri teh kombinacijah se dokaj hitro prebavi. zelenjava z makaroni npr.-3 ure. zelenjava z mesom do 4 ure. tako nekako. lp petra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close