prosim kakšen recept za 6 mesečnika
pred skoraj…cetrt stoletja smo imeli 6 mesecnika. kuhali smo razne juhice,minestre…itd. nimas kaj “falit”,ce skuhas malo korencka, krompircka,koscek paradiznika,malo pora,list spinace-
….ko je kuhano pretlacis in “zabelis” z zelo maaalo masla…ne vem-kakrat so 6 mesecniki ze “jedli” meso!? v tem primeru pac zrezes /na drobno/ se koscek mesa in zmesas v “juhico”-.– lp petra
CVETAČA S SIROM
– enaki količini margarine in moke (pribl. ena žlica)
– 125 ml mleka
– nastrgan sir
– 3-4 cvetačne cvetove
– muškatni orešek
– timijan
Na margarini segrej moko, da dobiš gladko zmes. Med mešanjem dolij mleko. Ko se omaka zgosti, dodaj sir in mešaj, dokler se ne stopi. Skuhaj cvetačo in jo pretlači z muškatnim oreškom in timijanom. Zmes dobro vmešaj v sirovo omako. Če cvetačo nadomestiš z brstičnim ohrovtom, dobiš še eno okusno jed.
(Če otrok ne prenaša mleka, lahko uporabiš sojino mleko).
ZELENJAVA S PIŠČANCEM IN RIŽEM
– 1 čajna žlička olivnega olja
– 1 majhna čebula, olupljena in sesekljana
– 4 žlice opranega rjavega riža
– 1 piščančje bedro
– 1 pest na koščke narezanega stročjega fižola
– 1 korenček, očiščen, narezan na kolobarje
– 1 majhen krompir, olupljen in narezan
V ponvi segrej olje in do mehkega spraži čebulo. Dodaj riž, ga premešaj in prelij z 250 ml vode. Na riž položi piščančje bedro in ga obloži s sesekljano zelenjavo. Ko zavre, zmanjšaj ogenj in počasi kuhaj 20 min. Občasno premešaj. Obrni piščanca in počasi kuhaj še 20 min, dokler meso in riž nista povsem kuhana. Če je potrebno, dodaj vodo. Odstrani kosti in pretlači.
Ko otrok še ni bil zmožen pojesti cele porcije, sem jed zamrznila v posodici za led in kocke zapakirala v vrečke, ter jih dala v zamrzovalnik.
Dober tek!
Pa še ena zanimiva knjiga: Annabel Karmel: VELIKA PAPARICA ZA MALE PAPAVČKE. Več si preberi na: http://www.debora.si/html/spisek.asp?ID=120&offset=10!
Knjigo Velika paparica za male papvčke sem si sposodila v knjižnici, da jo prej pregledam, predno jo kupim. Pa sem našla kar nekaj stvari, ki niso ravno v skladu s tem, kar nas “učijo” v ostalih knjigah, na forumu, patronažne sestre. Npr. v jedi Jabolko in banana s pomarančevim sokom, ki naj bi bila ustrezna za otročka od 4 do 6 mesecev, je uporabljen med, ki pa ga otroci do enega leta ne smejo jesti. Prav tako v nekaterih receptih uporablja mleko, ki ga otročki prav tako še ne smejo jesti. Priporoča tudi kot eno prvih sadežev hruško, meni pa jo je patronažna odsvetovala, ker naj bi napenjala. Enako velja za grah. V drugih knjigah tudi piše, da kivi ni primeren za otroka do enega leta, pa ga Paparica v svojih receptih uporablja že zelo zgodaj.
OK, stvari, za katere vem, da jih ne smem dajati tako zgodaj, bom iz recepta spustila. Skrbi pa me, da so v receptih kake druge sestavine, za katere ne vem, da se jih ne sme dajati otrokom še tako zgodaj. Drugače pa so recepti res mamljivi in ko se jih bere, se kar cedijo sline 🙂
Helena
Hvala!!!
Tudi jaz sem že kupila knjigo receptov za otroke od 4 mesece naprej pa ni vredna nič!!! Tako da sem pomislila na to paparico o kateri sem sedaj kar veliko slišala. Če pa je tudi bolj vprašljiva si jo bom tudi jaz raje samo izposodila.
Moj sinek je sedaj star 6 mesecev pa mu surova hruška in tudi kuhana ni delala nobenih težav.
LP A
Forum je zaprt za komentiranje.