Kako lepo je bit doma…
Veste, Babi, jaz imam tudi eno zelo pridno nono. Vedno je kuhala za vse, pekla… Res je pridna. Zdaj, ko so njej pošle moči, bi se rada čimveč od nje naučila in tudi ohranila. Polna je znanja in vsrkavam ga z veliko žlico… Ravno danes sem naredila skutine njoke po njenem receptu. Mnjam, zelo dobro… Ja, babice in none… zlate ste!
Ja, jz imam tudi ful, ma res ful rada skuto…!!!!
Njoki se naredijo tako:
50 dag skute, vanjo naribam parmezan (lahko pa tiudi kareti drug sir), 2 celi jajci, 5 – 6 velikih žlic pšeničnega zdoba. Masa pride mehla, pustim jo 1 uro stat, lahko v hladilniku. Oblikujem njoke (najboljše z mokrimi rokami, ker se masa lepi) in jih kuham 8 – 10 minut v slani vodi. So zelo dobra priloga za k mesu ali pa tudi sami, zabeljeni z maslom in drobtinami. Mnjam…zares so dobri.
Tudi jaz se priporočam za kakšen skutni recept.
Tan,
ovseni kosmiči so pogosto na mojem jedilniku, tako da jih dodajam marsikam, večinoma kakšnim sladicam. Tukaj je recept za skutine kroglice:
Potrebujete:
200-250 g ovsenih kosmičev
500 g skute
1 jajce
1 žlička soli
Iz sestavin zamesite testo (najbolje kar z rokami) in da date v hladinlik za najmanj pol ure.
Nato iz testa oblikujete kroglice ali cmoke in jih kuhate 4-5 min v vreli vodi.
INFO o hranilni vrednosti(1/3 mase, kar ustreza 1 porciji):
Kcal: 381,3, B: 32,4 g, OH: 46 g, M 6,9 g.
Pa še vrednosti na 100 g:
Kcal: 152,5, B: 12,9 g, OH: 18,4 g, M: 2,7 g.
LP, Staša
Hej,Tanja in ostale!
V zacetku sodelovanja na forumu sem povedala,da delam razne zlicnike,svaljke,cmoke in njoke vedno s skuto,ker mi je krompirjevo testo delalo tezave(pa se vec casa vzame). Tako si vec ne belim glave in vsi jih imamo radi s skuto.Tudi slivove in marelicne delam tako.
V knjigi imam vec receptov,toda zdaj jih po tolikih izlusnjah kar na pamet.
Sploh pa je malo tezko dolociti razmerje skuta zdrob ali kosmici,ker skuta ni vedno enako suha. Rada vmesam tudi kaksne spasirane articoke,beluse, blitvo…seveda kot slane.
Tanja,tvoji nonici pa lep pozdrav Babi
staša, jaz pa pri teh kroglicah vedno uporabim mlete kosmiče, kr se mi zdi da je izkoristek vsrkavanja bojši. Več je manjših delce, ki vežejo nase vlago iz skute in držijo kroglice skupaj. Pa še manjšo količino kosmiče rabiš – enkarat sem dala 170 g kosmičev na 650 g skute in pri tem sem celo izpustila jajce. Pa so uspeli – na srečo :), ker sem se bala kaj bo. S celimi pa še sploh poskusila nisem, ker sem vedno gledala tvoje recepte z mletimi kosmiči, in sem pri tem receptu enostavno spregledala, da morajo biti kosmiči celi, In sem jih delala z zavestjo, da moram uporabit pač mlete kosmiče 🙂 LP
Forum je zaprt za komentiranje.