Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika še vedno medenjaki

še vedno medenjaki

Dekleta, s temi medenjaki ste me tako shecale, da jih preprosto moram še sama narediti.

Me pa zanima:
– kakšni bi bili medenjaki brez sode bikarbone
– kakšni bi bili z dodatkom kandiranega sadja, če pustim v receptu sodo bikarbono

Vsem lep pozdrav,
Modra

Soda bikarbona je samo za rahljanje medenjakov (no, to velja za vse peciva). Lahko bi jo zamenjala s pecilnim praškom (v bistvu ista stvar 😉 ). Kandirano sadje bi po moje (če ni pecilnega praška) medenjake malo “skupaj zbilo”… No, tako bi jaz rekla…

Lp, mishika

Kolikor jaz vem, se v medenjakih vedno uporablja soda bikarbona in NE PECILNI! brala sem, da se pecilni sploh ne obnese, ker ga med,…kako naj povem…no…nekako zaduši, ubije:) pecilni prašek. Neke sestavine se pač ne marajo.
Danes sem jedla božanske medenjake, ene najboljših do sedaj. Po okusu so identični tisti iz Hoferja iz avstrije, le da so ti iz domače peke. Peče jih neka gospa v bližnjem kraju, v Pamečah (Babi, če se en motim, si enkart pisala da imaš tam prijateljico – da ni to ravno ta gospa, bi pa bilo naključje kaj:)) Medenjaki so mehki kot le kaj, različnih oblik: gobice, smrečke, snežaki, račke, srčki, zvezdice itd. in po vrhu so bili okrašeni z belo beljakovo glazuro samo v nekaj majhnih vijugah. To je bilo vse, dobri pa tako, da ti srce poka,ko jih ješ. Ne vem, kaj naj…nekako bo že treba prit do recepta;)

lp

Joj, Zala, za take medenjake iščem recept že zeloooo dolgo, pa nič.
Mogoče bo tebi uspelo, če ti bo, napiši potem recept, lepo prosim. Sem velik ljubitelj medenjakov, vendar takih mehkih…. lp, oli

Hej,Zala! Prijateljica zivi v Kopru;v Pamecah pa je njena sestra.
Bom tudi sama malo poskusila po tej strani priti do recepta.Mogoce bo komu le uspelo!:)) Pred prazniki pa gotovo ne;bomo potrpele in mogoce kaj
staknile kasneje.
Pri nas je huuuda burja,ki posteno vije veje in se smeje!!
Lepo se imajte Babi

Hmmm… Ne vem, kakšna bi bila tista gromozanska razlika med sodo bikarbono in pecilnim praškom, da bi bila taka razlika? Oboje je ista stvar (natrijev hidrogenkarbonat), le da so v pecilnem prašku dodana sredstva za kislost (citronska kislina, vinska kislina… nekaj v tej smeri) in sol. Samo funkcijo “mehčanja” peciva pa ima tako natrijev hidrogenkarbonat (torej soda bikarbona ali glavna sestavina pecilnega praška) in bi moralo torej v obeh primerih delovati enako… No, bi vsaj tako z grobega rekla…

Lp, mishika

Aja: včasih pri izdelavi medenjakov (med drugim) uporabljali tudi prepeliko (kalijev karbonat) namesto sode bikarbone. Samo kot zanimivost…

Lp, mishika

Hej, predvčerajšnjim, ko sem pekla medenjake (recept Maye May), sem nekaj ugotovila, vsaj zame zelo pomembnega! Ko sem naredila maso, in jo dala počivt v hladilnik, se mi je zdela res suha, celo malo bolj kot pa pri prejšnjih pekah teh medenjakov…..potem pa sem si rekla, da bom malo eksperimentirala ker hočem za vsako ceno MEHKE MEDENJAKE!!!, pa če ne bi uspelo, boi pač vse vrgla vstran – na napakah se pač učimo.
In sem osnovnemu receptu dodala 2 dcl mleka in še enkart vse skupaj pregnetla v enakomerno maso. Mleko se je tako razgubilo in vpilo med moko, da je bilo videt, kot da ga skoraj ne bi dodala.
KO sem oblikovala (pustila sem počivat 5 ur), so bile kroglice le malček mehkejše, a še vedno precej kompaktne. Pekla sem 10-12 min pri 190 °C.
Ko sem jih vzela iz pečice, so bili neverjetno mehki, sploh si ne morete predstavljati – bili so takšne konsistence, kot sem pislala o totih odličnih medenjakih, ki jih peče ena gospa v bližini našega mesta, iz pameč.
Hladne sem oblila s čokolado, in to z maso glazuro Sacher torte.
Medenjaki so mehki, dobri, čokoladni,…..najboljši!
Sedaj pa ne vem, lai to manjka osnovnemu receptu ali kako, ker šele zdaj vidim da je tekočina NUJNO potrebna. Pekla sem jih pred 3 dnevi in še vedno so mehki, celo v škatli jih nisem imela, ampak kar tako, v slamnatem pletarčku.
Od zdaj naprej se ne bom več ubadala z mehčanjem medenjakov, in vsi ki imate tovrstne težave, poskusite k temu osnovnemu receptu dodat tekočino. Boste videli, medenjaki bodo mehki, lahko jih pustite kar tako na zraku – lahko pa jih zaklenete v škatlo! 🙂

Vsem skupaj lepe praznike in vesel Božič, LP Zala

Ste medenjakom mogoče dodali “mešanico začimb za medenjake”?
Vso vrečko ali samo pol?

Hvala za odgovor.

Hej,Zala!
Zdaj imam ze obcutek,da bomo vsi dobili “cukrovko”.
Sem pa dobila v dar nekaj cudovito dobrega.Ker ni bilo v originalnem pakiranju (bilo je vec razlicnih sladic v porcelanasti skodelici),ne vem,kdo to izdeluje.Zdaj je vsega zmanjkalo.To so dnevno svezi cokoladni izdelki,brez konzervansov,ki jih izdeluje nekdo v Sloveniji.Pakirano baje v lesenih skatlicah.Povprasevanje je veliko.
Najbolj pa sem bila vesela Presernovih kroglic.Nisem jih se pokusila;ampak skatlica je tako prisrcna s pesnikovo sliko in njegovimi podpisi in rokopisom,nic kicasta,lepsa od Mozartovih kroglic. Lp Babi

Živjo Babi,
te prešernove kroglice poznam in so res dobre. Celo moja japonka jih je odnesla s seboj na Japonsko 🙂
Hmmmm… ne vem pa, kaj je “cukrovka”? 🙂 Mahnjenost na sladkarije, ali kaj? :))
lp, Zala

Da niso bili iz čokoladarne v Olimju…? Tam izdelujejo prečudovite sladkarije… že parkrat sem bila tam. Toliko dobrega je, da ne veš, kaj bi izbral…

Hej,cukrovka so vcasih rekli po domace diabetesu,bolezni modernega casa,blagostanja in se cesa,ki se bliskovitosiri.
Ti si se premlada za te skrbi. Pozdravcek Babi

Zala in ostale, ki ste pekle medenjake po mojem receptu,

ne vem, no, ampak se mi zdi, da se vse “pritožujete”, da so bili medenjaki trdi.
Moji niso nikoli trdi, ampak so prav prijetno mehki.
MIslim, da je to odvisno od časa peke, včasih se pozna že ena sama minuta.

Če “pozabim” nanje in se pečejo kako minuto dlje, potem so trdi, če pa jih vzamem ven tako, kot je treba, so vedno mehki.

Jaz sem slišala, da se morajo medenjaki “razlest”, Moji se niso, so pa SUPER! Delani po tvojem receptu…

Tudi jaz se strinjam, da so ti medenjaki super. Želela sem le povedati, da so z dodatkom tekočine bolj mehki in tudi ostanejo dlje časa mehki. Vsaj tako je pri meni. Še kako pa je res to, kot si že sama napisala, da se pozna vsaka minuta pečenja. So pa res dobri, da je kar škoda besed.

LP

Letos sem po dolgem času pekla medenjake po receptu MayeM in so res mehki, samo začimb sem dala samo eno žličko, pa tudi pekla sem jih cca 12 minut in so odlični.

Lep dan, Helena

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close