Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Odlična cvetačna kremna juha

Odlična cvetačna kremna juha

Pozdravljeni,
že večkrat sem si pripravila cvetačno kremno juhico, ki mi je trenutno najboljša od vseh juh. V bistvu je v osnovi enaka kot Stašina brokolijeva kremna juha, katere recept je v bazi. Sem jo tudi poskusila, pa me odbija zelena barva, čeprav resnično obožujem brokoli.
Ta cvetačna pa ride tako nežna, bela, kremasta, kot bi jedel smetano. Ampak je popolnoma brez smetane, skoraj brez vsakršne maščobe – mogoče po kateri prišla prav po praznikih:) seveda se smetana doda po želji, sladka ali kisla. Jaz osebno je sploh ne pogrešam, ker ima juha že sama po sebi dovolj dober okus.

Naredim pa jo takole:
(za 1 osebo računajte okoli 300 g cvetače)

300 g cvetače
400 mL vode

50 – 100 mL mleka (jaz dam tisto z 0,5 mleč. mašč.)
-sesekljan peteršilj
ali
-mleta rdeča paprika

Cvetačo razdelite na cvetke, nekaj lepoih majhnih kot je npr košček čokolade damo kuhat zraven na en določen konec in si zapomnimo, kam smo jih dali. Po 15 min. najprej poberemo ven majhne cvetove in jih prihranimo, ad jih kasneje zamešamo v kremno juhico. Vodo, ki smo jo odlili, tudi prihranimo za kasneje. Cvetačo in melko damo v mešalnik in razmešamo do čisto gladkega. Masa bo zelo gosta, zato dodajamo postopoma toliko vode, da dobimo primerno gostoto – kot običajna kremna juha, no, mogoče malo gostejše.
Nato jo zlijemo nazaj v lonec, kjer seje kuhala cvetača, in jo spet pogrejemo. Dodamo sol, malo popra, malo muškatnega oreščka in sedaj še vmešamo prihranjene cvetke (kaj jaz vem, za en krožnik kakšni 4 ali 5 malih cvetkov). Juho postrežemo s sveze sesekljanim peteršiljem in mleto rdečo papriko, potem si vsak sam vzame ker želi. Lahko pa že vi vnaprej določite, seveda :))))
Še boljše bi bilo za nekatere s sladko ali kislo smetano, po želji.

Pa še dober tek!
lp, Zala

Zala,

jaz delam nekaj podobnega z brokolijem. Čisto naravna, brez kocke in nepoptrebnih kalorij. Se strinjam, da je super. Bom poskusila tudi z mlekom.

LP, Staša

Mi velikokrat jemo tako cvetačno juho, le, da je jaz ne zmiksam, ampak le malo bolj razkuham. Ker je treba otroke “okrepiti” 🙂 , je seveda notri tudi kisla smetana in včasih zraven popečene kruhove kocke. Pa stisnjen česen in peteršilj seveda ne smeta manjkati.
Lep dan!

Vladka

V to juho dam vedno se malo parmezana.Zelo okusno,ce das popeceno rezino toasta,nanj naribas parmezan in gratiniras v pecici,po moznosti v ze prej nalitih skodelicah za juho, ze po porcijah. Tako narejena juha je dobra tudi iz sladkega janeza in malo krompirja zraven.Lepo se imejte!Babi

Hej,
danes sem spet jedla to juho. Meni je zakon! sploh se je ne morem najesti, pa tako fino lahka je. Babi, naslednjič poskusim še s parmezanom!
lp zala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close