Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika PIŠKOTKI…FIGURICE

PIŠKOTKI…FIGURICE

Prosim za pomoč… Rada bi naredila kakšne piškotke…figurice (lunice, drevesca, zvezdice…). Kakšne lahko naredim poleg medenjakov? Ne zamerite vprašanju, sem še popoln začetnik glede tega…Hvala in lepe praznike vsem!

Hej,Tan!

Take piskotke za izrezovanje lahko naredis iz vec test za piskote,od najbolj navadnih do malo boljsih.
Napisala ti bom dva recepta in ti se bos odlocila,prav?

Navadni piskotki

1/2 kg moke,1/4 kg sladkorja,15 dag surovega masla,3 jajca,vanjlija(lahko se dosas cimet ),1/2 pec.praska

Moko in zmleti sladkor presejemo na desko,razdrobimo v tem maslo,primesamo se vse drugo in hitro zgnetemo v gladko testo;damo ga na hladno za eno uro.Jaz to kepo razrezem na tri dele,da sta ostala dela se v hladilniku,ko valjam,ker se pri segrevanju rado lepi.
Razvaljamo za nozev rob na debelo in izrezujemo figurice,denemo na pekac na peki papir in specemo svetlorjavo.

To so enostavni dobri domaci piskotki.

Pomembno je,da delas hitro,da se maslo ne segreva,ker potem ni vec tako krhko.V kuhinji naj ne bo prevroce in roke naj bi bile mrzle.

Mandljeve zvezdice in druge figurice
Te imam zelo rada,ker imam rada tudi mandeljne.

250g mehke bele moke presejemo na desko in na sredini kupcka naredimo
jamico.Vanji damo
150g mletega sladkorja,ki smo ga zmesali z
2 zavitkoma vanilijevega sladkorja
malo soli
malo cimeta
in dva rumenjaka ter vse skupaj zmesamo v grobo kaso(take grudice).Ne
porabis vse moke,samo nekaj.

200g mrzlega masla narezemo na kosce,dodamo
70 g olupljenih zmletih mandeljnov in oboje stresemo na zgornjo testeno
kaso.Posujemo z ostalo moko(ki je ostala od grobe kase) in
na hitro ugnetemo v gladko testo.Verjetno se bo malo lepilo,zato
ga daj v hladilnik,da pociva in se hladi.
Testo razdelimo na manjse dele in jih na tanko razvaljamo.Z
modelckom izrezemo majhne zvezdice in druge figurice.Polozimo na
peki papir v pekac.
1 rumenjak razzvrkljamo z
1 zlico mleka in s tem namazemo figurice,ki jih potresemo s
75g olupljenih na listice narezanih mandeljnov in damo peci v segreto
pecico.

Temperatura pecice 175 – 200 stopinj priblizno 10 minut.
Take zvezdice so tudi lepe na pogled.

To potresenje lahko spustis,je pa dobro.Namesto mandeljnov so lahko v
testu lesniki in potem vsako figurico okrasis s polovicko lesnika- olupljenega.(lesnike popeces v pecici in drgnes v dlani,da lupinica odstopi).
Tudi pri zgornjem receptu lahko figurice okrasis s plovicko oreha,mandeljna…

Mogoce sem ti kaj pomagala. Lep pozdrav Babi

En zelo dober (preizkušen) recept za okusne kekse – za figurice, seveda…

150 g moke
1 noževa konica pecilnega praška
100 g masla ali margarine
50 g sladkorja
1 rumenjak
1 ščep soli

Iz vsega tega zamesiš gladko testo (jaz ga pripravim kar v multipraktiku, ki je bolj zmogljiv), ga daš za kakšno uro v hladiklnik, potem pa razvaljaš in oblikuješ figurice. Kekse pečeš pri 180oC okoli 10 minut (na peki papirju, pečica je predogreta). Potem jih pustiš, da se ohladijo in okrasiš z sladkornim prelivom (lahko ga daš v tubico in narediš npr. samo pikice oz. like, lahko na preliv potreseš še mrvice…).

Sladkorni preliv narediš (če ne gre “od oka”) iz 250 g sladkorja v prahu, 1 beljaka in po želji iz jedilnih barv. Kekse lahko tudi okrašsiš z jedilnimi perlicami (“zlepiš” na keks s sladkornim prelivom).

No, ti keksi so meni osebno, če jih delaš z maslom, zelo okusni. Zelo lepo se tudi da oblikovat razne figurice, ker je testo precej “voljno” (se ne lomi tako).

Lp, mishika

Res hvala…bom probala…upam, da uspe. Bom pa seveda poročala o uspehu. Vedno sem della samo orehove in kokosove kifeljčke, pa bi rada malo menjala. Tudi medenjake bom probala naredit… Hvala, hvala…

Tan,
medenjake ti svetujem da nerediš po receptu Maye May. Jaz sem jih delal včeraj in je v škatli samo še EDEN! Njam…. in mehki so, le peči jih raje kakšno minutko manj kot preveč.
Malo nižje sem napisal poseben post “Maya May-odlični medenjaki”.
Tu si preberi in ne moreš zgrešit. zelo lepo diši po božiču…….

lp Zala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close