Najdi forum

Žito

Imam eno vprašanje, ki se mi že nekaj let poraja v tem predbožičnem času. ko sem bila majhna smo pri božični večerji ponavadi jedli kot sladico nekakšno žito (semena, namočena v vodi), pomešano s sladkorjem in sladko smetano (nestepeno). Ta zadeva je bila tako odlična, da se še danes živo spomnim okusa, na žalost pa recepta ne vem. ne vem niti, kako se pravilno reče tej jedi.
Ali ima mogoče kdo recept? Bila bi zelo vesela, če bi letos lahko naredila to sladico 🙂

lp

Hmmm….. a so bili mogoče ovseni kosmiči, namočeni v vodi?????
lp, Zala

NE. Definitvno ne 🙂
Pri tem žitu se čutijo prav taka zrnca….namočeni kosmiči pa so mislim da pocasti in baje še sluzasti.

kaj pa če je kaša?

Hojla,

v eni mariborski čajnici imajo naslednjo sladico > mešanica kuhanega mueslija (različne vrste kosmičev in semen) z dodanimi mandlji, rjavim sladkorjem in cimetom. Vse je premešano, postreženo še toplo, na vrh pa pride stepena sladka smetana. Njam.

Jaz delam zadevo sama takole:

Muesli dam v skodelico, zalijem z mlekom, dodam malo natreena (lahko seveda sladkor) in cimeta in dam zadevo v mikrovalovko za 1 minuto (lahko tudi pokuhaš na štedilniku. Potem dam na vrh nekaj žlic stepene šlag pene (še boljša je stepena prava smetana) in potresem z narezanimi orehi. Dobra stvar, ni kaj 🙂

Muesli – priporočam ti SPAR mešanico kosmičev, ki sestoji iz ovsenih, ječmenovih, pšeničnih in rženih kosmičev, sončničnega in lanenega semena, rozin in lešnikov. So brez dodanega sladkorja in za moj okus daleč najboljši.

LP, Staša

Hej Kresnica,
kot da si mi brala misli, že nekaj časa hočem napisati ta recept. Tej sladici se reče prav tako kot si napisala: žito ali koljivo, in je obredna jed pri pravoslavcih za religijske praznike (Božič,slave, parastos). V nekaterim pravoslavnim hižama jo postrežejo kot sladko, to pomeni da se vzame samo ena žlička. Ne vem, mogoče je to odvisno od priložnosti. Del moje familije so grkokatoliki in se pri njih tudi kuha žito za Božič, kot simbol “obilja in blagostanja” kaj si ga želimo v naslednjem letu.
ŽITO
Potrebuješ: enake količine pšenice, sladkorja in mletih orehi
Pšenico opereš in namočiš v vodo da bo prekrita. Naslednji dan če je treba doliješ vode spet da je prekrito in kuhaš na zelo šibkem ognju dokler se zrna ne zmehčajo – 1,5 do 2 ure. Med kuhanjem če je treba dodajaš toplo vodo kajti se lahko sprejeme. Ko je pšenica kuhana, posodo ostaviš prekrito da se ohladi in pšenica vpije ostatek tekočine. Nekateri posodo prekrijo kakšnom odejom. Ohlajeno pšenico deneš na čisto krpo naj se mal prosuši in jo zmelješ na mesoreznici na najmanjše luknje. Mleto pšenico, sladkor in mlete orehe dobro premesiš rokami kot testo in na večjem krožniku oblikuješ kot kupolo ali pogačo. Gor posiplješ mletega sladkora, okrasiš z celimi orehi in postrežeš z stepeno sladko smetano.
To je originalen recept. Jaz del oreha zmeljem skupaj z pšenico na mesoreznici, mi je bolj všeč ko so malo krupnejši. Lahko del sladkorja zameniš z medom in/ali vanilijevim sladkorjem in začiniš cimetom in muškatnim oreškom. Jaz bom letos poskusila deti malo ingverja (zaradi Babi :)). Nekateri dodajajo rozine, meni je boljše brez. Žito je še boljše če stoji dan ali dva v hladilniku, da se lepo vse prepoji. Nikoli nisem slišila da bi se rabila nestepena sladka smetana, no pokvarila zasigurno nebi.
Lep pozdrav vsem, Nančika

Juhu, Nancika, to je to!!
Glede smetane – možno, da sem zamešala, ampak sem prepričana, da je to pravi recept. Tudi mi smo jedli to jed, ker imam sorodnike pravoslavce.
Res, hvala za recept, prav vveselim se, da bom letos po dolgem času na mizo lahko postavila tole (zelo redilno sicer, ampak ZELOOOOO okusno) sladico 🙂

Staša, kako pa ta jed, ki si jo opisala izgleda?
Jaz si predstavljam kot zelo gost čokolino… Res sem že veliko brala o teh kuhanih kosmičih, ampak kar ne morem jih narediti, ker imam občutek, da bodo izpadli preveč pocasti in sluzasti 🙂

Ja, to je “žito sa šlagom”
Ena izmed priljubljenih jdi mojega svaka, ki je iz vojvodine. Sem želela ponuditi, da ga povprašam za recept, pa ga je napisala že Nancika.
Mi smo ga vedno dobili vsak svojo porcijo, je pa res nasitno!

ja Kresnica imaš prav sama sem jih (ovsene) samo enkrat namočila, potem pa dala v jogurt (kao zdrav zajtrk) in vse skupaj takoj stran vrgla, res so sluzasti in pocasti in popolnoma neužitni, če to probaš se ti hrana za cel dan zameri.

Hej,Nancika in ostale! Ko sem prebrala vprasanje,sem sla takoj k sosedi-
pravi Beograjcanki,ki je vedno s ” Slave” prinesla zito in sem ga redno bila delezna tudi jaz. Je pa ni bilo doma.V tem zagledam tvoj recept.
Samo v tem vidim razliko,da prinese ona to narezano na licne pravokotnike.
Pred dvema tednoma je bila v Beogradu na podelitvi zlate diplome za 50
letnico opravljanja diplome iz kemije.Bila je tako srecna!!
Me zanima,kako bos zadovoljna z dodanim ingverjem;mei bi bilo super!
Lep pozdrav s s soncem obsijane obale Babi

Hojla,

ne, ne izgleda kot čokolino, ker se kosmiči (vsaj ne vsi) ne zmehčajo do te mere, da bi razpadli, ampak je zadeva lepo “zrnasta”.

LP, Staša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close