Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika samo vprašam – olje

samo vprašam – olje

Velikokrat sem zasledila recepte za pecivo: 1 kozarec sladkorja, 1 kozarec moke, …. 1 KOZAREC OLJA, …..

Ali je resnično potrebna tako velika količina olja za pecivo? Ali se ga lahko doda manj oziroma s čim se ga lahko nadomesti?

LP in uspešno kuho

Ela S

Jaz dam kar mleko.

Hej! Ko sem dobila recept za korenckovo pecivo,sem tudi razmisljala o tisti skodelici olja.Peciva je za velik original pekac iz pecice,torej veliko in v posameznem koscku potem ni toliko mascobe.Sicer vedno priskrtnem malo.
Pecivo ni prav nic mastno. Mislim,da sta maslo in smetana enako skodljiva.
V receptih,kjer je zapisana mascoba,je zamenjava z mlekom neprimerna,ker testo potem ni vec rahlo.Prej bi rekla,da je primernejsi jogurt.Stvar nase odlocitve je,kateri recept uporabiti in katero pecivo; dieteticno ali normalno.
Lep pozdrav Babi

Hej, ElaS,

Jaz pa mislim, da tisti, ki si je ta recept izmislil, je že vedel, zakaj “paše” noter olje. Maščoba-olje pač v povezavi z moko in jajci …. itd naredi pecivo rahlo.

Nikar se ne boj rastlinskih olj (vsa so potrebna za zdravje), če pa želiš imeti bolj mirno vest, ko vlivaš olje, potem vlij kozarček olivnega olja. To je pa popolnoma zdravo in neškodljivo. In se seveda strinjam z našo babi, ko se pecivo razporedi po celem pekaču, je tudi količina olja zanemarljiva.

pozdrav.

Olje gre v pecivo povsod kjer je mak, orehi, jabolka . Če ga ne bi dodali, bi bil biskvit zbit in ne bi bil sočen.

Sem pozabila napisati, da ne vsega olja, ampak samo del. Npr. namesto 1 skodelice olja dam polovico olja in polovico mleka. Vse pa je odvisno od peciva. Če vsebuje orehe ali tudi jabolka, jaz del olja vedno nadomestim z mlekom, pri muffinih pa v celoti.

Veš kako je…. res je grozno na kozarce… ampak v receptih za pecivo je ponavadi margarina, ki jo je včasih tudi skoraj 20 dag…. pa smo tam…. isto sranje… drugo pakovanje… krhko testo zahteva recimo veliko maščobe…
Pri pecilnem je tudi vedno maščoba… Pri kruhu pravijo, da rahlja… morda pri pecivu tudi?

Rahlja? Po moje ne toliko… Je pa pecivo definitivno bolj “sočno” in se ga zato lažje je 😉 :)).

Lp, mishika

Ja, seveda… Na žalost amo tudi mi potem bolj sočni…… :))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close