Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Skutina posipanka

Skutina posipanka

Hej, punce!

Še ena sladka dobrota, ki bo upam, prišla tudi v roke Staši in Zali, da jo spremenita v manj obremenjujočo za moje boke…;)

Testo:

150g bele moke
75 g sladkorja
pol žličke pecilnega praška
75 g masla
1 jajce
sol
1 vanilijev sladkor

Zmešaj, daj v hladilnik za kakšno uro, potem pa obloži tortni model (26 cm) s testom – 2/3 za podlago, v ostalo tretjino vmešaj dve žlici moke in obloži še steno tortnega modela 3 cm visoko. Daj v pečico na 200 C za 10 minut.

Vmes zmešaj maso:

750 g skute
150 g sladkorja
50 g škroba
1 vanilijev sladkor
3 rumenjaki

Posebej stepi:

250 ml sladke smetane

Vmešaj v maso, stepi sneg iz

3 beljakov

Počasi vmešaj v maso.

Maso vlij v napol pečeno testo v tortnem modelu.

Posip:

100 g moke

75 g sladkorja

75 g masla

Zmešaj, zdrobi v posip, posuj po vrhu torte, daj v pečico na 175 C za 70-0 min.

Ta torta je naravnost fantastična, boljše še nisem jedla…;)

Draga Val,
res je da obožujem POPOLNOMA vse kar je v zvezi s skuto – ravno danes sem si za kosilo skuhala skutine štruklje (v juhi), v eno polovico štruklja sem naribala še jaboka. fanatastično. pripravljeno brez maščobe – brez smetane, masla, rumenjakov ipd. , le 2 beljaka sem stepla in umešala v maso, tako za rahlost.

Recept za tvojo tortico izgleda zelo dober :), in tuidi verjamem da je. Zame ni skutinega peciva, torte, štrukljev lai štrudla, če ni v njem VSAJ 1 kg skute.
Torej, če bi se lotila obdelave tvojega recepta, bi naredila takole:

Testo:
definitivno bi zmanjšala količino masla na največ 1 žlico! enkart sem že pisala o “skutinem krhkem testu, ki ga sama pripravljam za vse pite….. s Stašo sva imeli na tem linku kar nekaj debat o skutinih tortah, pitah, nadevih ipd. preglej celo tsran, se najde kar nekaj uporabnih stvari, naslov je tukaj:

(recept je prirejen od Jabolčnih žepkov iz skutinega testa)

tukaj je tudi nekaj idej za skutine torte in pite, ko sem jaz spraševala po hvastijinih slaščicah 😉

Za tvoj recept za nadev pa bi jaz naredila takole:
1 kg skute (beljakovine nikoli ne škodijo 😉
3-4 žlice sladlla v posipu Diamant
1-2 rumenjaka
5 beljakov(seveda stepeš trdo beljake z malosoli, dodaš sladilo v posipu, nato dodaš rumenjaka in še malo stepaš)
1 vrečka praška vanilijevega pudinga
3 vrečke Šlag pene z manj kalorijami Dr. Oetker (je zelo okusna, to bi dala namesto smetane)

Posip bi na tvojem mestu izpustila, bi pa za bolj poln in sočen okus dodala v maso nekaj na kocke narezanih ali nalistanih jabolk, ali če imaš zamrzneje marelice – z njimi je odlično. Enkrat sem poskusila narediti skutin naraste kot pito (link je spodaj), in sem noter zamešala 300 g češenj – ni bilo slabo, a mi je bolj všeč okus po jabolkih ali marelcah.

In tukaj je ta res odličen recept za skutin narastek, ki pa ga jaz pečen kar v tortnem modelu in tako dobim ven pito (ampak takšno brez kakršnega koli testa spodaj), in je zame to ena naboljših in najmanj kaloričnih “skutinih pit”:

jaz tu izpustim maslo, sladkar sploh ne (ali pa dam 1 žlico),
1kg skute, pšenični zdrob izpustim8vendar mislim da je bolje če ga dodaš) in dam 3 jajca na 1kg skute, oziroma 2 rumenjaka in 4 beljake. Jabolka seveda dodam in so zame dovolj lsadka da ne rabim sladkorja. Aja, pa mleka dam za mojo maso 200 – 220 mL. Vse ostale sestavine, uporabim tako kot so podane v originalnem receptu (rozine, puding prašek,…..)

skute dam pa pol pol – mešam vipavsko, ki je pasirana in navadno zrnato skuto (vse dobro pretlačim). In seveda, uporabljam obe skuti PUSTI = light (max. 0,5 g maščobe na 100 g)

mislim da bo to prijazno tvojim bokom ;), seveda n epretiravati. Vsake tolko časa jim pa seveda lahko privoščiš razne dobrote 🙂

LP Zala

PS: če še imaš kakršen koli dober recept v zvezi s skuto (ni važno kaj, samo da je skuta), se priporočam (pa verjetno Staša tudi).

jaz sem pa kakor po naključju včeraj zvečer spekla ravno to torto

res je super !!

le v skuto dam malo manj sladkorja

lp
Venus

Juhuhu, mogoče bo lahko zdaj bolj pogosto na mizi…)
Zala, hvala!

Venus, res je dobra, kaj? Moram priznati, da taaaako dobre res še nisem jedla…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close