Skutina posipanka
Hej, punce!
Še ena sladka dobrota, ki bo upam, prišla tudi v roke Staši in Zali, da jo spremenita v manj obremenjujočo za moje boke…;)
Testo:
150g bele moke
75 g sladkorja
pol žličke pecilnega praška
75 g masla
1 jajce
sol
1 vanilijev sladkor
Zmešaj, daj v hladilnik za kakšno uro, potem pa obloži tortni model (26 cm) s testom – 2/3 za podlago, v ostalo tretjino vmešaj dve žlici moke in obloži še steno tortnega modela 3 cm visoko. Daj v pečico na 200 C za 10 minut.
Vmes zmešaj maso:
750 g skute
150 g sladkorja
50 g škroba
1 vanilijev sladkor
3 rumenjaki
Posebej stepi:
250 ml sladke smetane
Vmešaj v maso, stepi sneg iz
3 beljakov
Počasi vmešaj v maso.
Maso vlij v napol pečeno testo v tortnem modelu.
Posip:
100 g moke
75 g sladkorja
75 g masla
Zmešaj, zdrobi v posip, posuj po vrhu torte, daj v pečico na 175 C za 70-0 min.
Ta torta je naravnost fantastična, boljše še nisem jedla…;)
Draga Val,
res je da obožujem POPOLNOMA vse kar je v zvezi s skuto – ravno danes sem si za kosilo skuhala skutine štruklje (v juhi), v eno polovico štruklja sem naribala še jaboka. fanatastično. pripravljeno brez maščobe – brez smetane, masla, rumenjakov ipd. , le 2 beljaka sem stepla in umešala v maso, tako za rahlost.
Recept za tvojo tortico izgleda zelo dober :), in tuidi verjamem da je. Zame ni skutinega peciva, torte, štrukljev lai štrudla, če ni v njem VSAJ 1 kg skute.
Torej, če bi se lotila obdelave tvojega recepta, bi naredila takole:
Testo:
definitivno bi zmanjšala količino masla na največ 1 žlico! enkart sem že pisala o “skutinem krhkem testu, ki ga sama pripravljam za vse pite….. s Stašo sva imeli na tem linku kar nekaj debat o skutinih tortah, pitah, nadevih ipd. preglej celo tsran, se najde kar nekaj uporabnih stvari, naslov je tukaj:
(recept je prirejen od Jabolčnih žepkov iz skutinega testa)
tukaj je tudi nekaj idej za skutine torte in pite, ko sem jaz spraševala po hvastijinih slaščicah 😉
Za tvoj recept za nadev pa bi jaz naredila takole:
1 kg skute (beljakovine nikoli ne škodijo 😉
3-4 žlice sladlla v posipu Diamant
1-2 rumenjaka
5 beljakov(seveda stepeš trdo beljake z malosoli, dodaš sladilo v posipu, nato dodaš rumenjaka in še malo stepaš)
1 vrečka praška vanilijevega pudinga
3 vrečke Šlag pene z manj kalorijami Dr. Oetker (je zelo okusna, to bi dala namesto smetane)
Posip bi na tvojem mestu izpustila, bi pa za bolj poln in sočen okus dodala v maso nekaj na kocke narezanih ali nalistanih jabolk, ali če imaš zamrzneje marelice – z njimi je odlično. Enkrat sem poskusila narediti skutin naraste kot pito (link je spodaj), in sem noter zamešala 300 g češenj – ni bilo slabo, a mi je bolj všeč okus po jabolkih ali marelcah.
In tukaj je ta res odličen recept za skutin narastek, ki pa ga jaz pečen kar v tortnem modelu in tako dobim ven pito (ampak takšno brez kakršnega koli testa spodaj), in je zame to ena naboljših in najmanj kaloričnih “skutinih pit”:
jaz tu izpustim maslo, sladkar sploh ne (ali pa dam 1 žlico),
1kg skute, pšenični zdrob izpustim8vendar mislim da je bolje če ga dodaš) in dam 3 jajca na 1kg skute, oziroma 2 rumenjaka in 4 beljake. Jabolka seveda dodam in so zame dovolj lsadka da ne rabim sladkorja. Aja, pa mleka dam za mojo maso 200 – 220 mL. Vse ostale sestavine, uporabim tako kot so podane v originalnem receptu (rozine, puding prašek,…..)
skute dam pa pol pol – mešam vipavsko, ki je pasirana in navadno zrnato skuto (vse dobro pretlačim). In seveda, uporabljam obe skuti PUSTI = light (max. 0,5 g maščobe na 100 g)
mislim da bo to prijazno tvojim bokom ;), seveda n epretiravati. Vsake tolko časa jim pa seveda lahko privoščiš razne dobrote 🙂
LP Zala
PS: če še imaš kakršen koli dober recept v zvezi s skuto (ni važno kaj, samo da je skuta), se priporočam (pa verjetno Staša tudi).
Forum je zaprt za komentiranje.