Najdi forum

Ledena torta

Po pokušini res odlične torte na srečanju, sem se odločila, da jo naredim tudi očetu od moža, ki bo ta vikend praznoval 60 let….Prebrala sem že recept, si ga sprintala, malce me le skrbi, da mi ne bo uspelo – bojim se želatine. samo enkrat sem nekaj poskušala, pa je bilo potem vse zrnčasto, zato prosim za malo bolj natančna navodila (Deja-3). Katero želatino, kdaj naj jo dodam, kako naj jo pripravim…

najlepša hvala

Oj,
hvala za pohvalo.
Sem šla pogledat recept tukaj na forumu (predvidevam, da imaš tega), moj je malce drugačen.

LEDENA TORTA

Nadev:
-4 cela jajca
-12,5 dkg margarine
-3 dkg želatine
-10 dkg sladkorja
-2 vanilin sladkorja
-1 l sladke smetane
– 12 dkg jedilne čokolade
Nad soparo mešaj cela jajca, margarino, vanili sladkor in 5 dkg sladkorja. Ko je že toplo dodaj želatino in mešaj, da se malo zgosti. Odstavi, malo ohladi (mešaj) in primešaj k 1 litru stepene sladke smetane, kateri si dodal preostali sladkor+vanili.
Polovico biskvita položi v tortni model, nanj nalij polovico kreme in daj v hladilnik. Preostali kremi dodaj raztopljeno jedilno čokolado in jo nalij na svetlo kremo (če nimaš dovolj dolgo v hladilniku, se kremi zmešata- pa nič hudega, samo bolj umetniški vtis). Pokrij z biskvitom in daj v hladilnik, najbolje čez noč. Vzemi z modela, okrasi in nanjo napiši www. med. over. net- malo heca.

Pa še želatina:
jaz imam ponavadi eno v roza škatli (2x5dkg), jutri ti lahko točno sporočim katero. Malo več kot polovico vrečke namočiš v mrzli vodi (toliko, da je prekrita) in pustiš 10 minut, nato jo razstopiš v malo vrele vode (recimo 0.5 dcl-nikoli ne merim) in zliješ v kremo.

Uf, sem bila dolga. Upam, da nisem preveč zakomplicirala, torta je čisto enostavna. Mi jo bomo delali spet konec tedna, ker ima Nejc rojstni dan in ima najrajši to torto.

Pozdravček (in sporoči, kako ti je uspelo in če jim je bila všeč)- Andreja (s spečim Ožbejem v naročju, sva skupaj pisala)

lpD

Hvala in upam da mi bo uspelo, sporočim…

Ojla,

jaz sem se zdaj spravila delat to torto, ker ima moja miškica jutri rojstni dan. Ampak prva katastrofa se mi je zgodila, ko sem videla da je treba spečt še biskvit (ne vem kaj sem si predstavljal, se premalo natančno prebrala, da je to samo nadev). No zdaj sem spekla še biskvit, zanima pa me kako torto okrasite. kaj daste čez zgornjo plast biskvita. Prosim, če lahko odgovor do jutri, ker če noč bo v hladilniku, jutri pa jo je treba okrasit.

Hvala!

O pa še ena težava. Krema se noče in noče strdit. Ali sem kaj delala narobe ali moram samo počakat do jutri in bo potem boljše?. Koliko časa se mora stepat sladka smetana. Jaz sem jo samo 5 minut?

Joj, joj…krema mora ostati v modelu za torto najmanj en dan…torej biskvit, ki ga spečeš prerežeš na pol, ohladiš…prvo polovico daš v model za torto, nanj zliješ kremo, najprej svetlo-brez čokolade, po parih minutah (umes daš v hladilnik ali zmrzovalnik, da se krema majčkeno ohladi-tri minute-potem še temnejšo kremo, ki si ji dala čokolado….na vrh še drugi del biskvita in vse skupaj v hladilnik za najmanj 12 ur po moje….če daš v zmrzovalnik pa po moje dve uri-ne me držat za besedo, ker še nisem probala)….okrasila sem jo takole….najprej sem iz modela za torte zvrnila torto na pladenj za torte…celo torto sem premazala z smetano….okoli torte sem napihala čokoladne ostružke – lahko tudi sama naribaš čokolado, ali pa orehe…z smetano sem naredila še ime (ne vem kako se reče tistemu v kar daš smetano, ima različne nastavke in z njimi lahko delaš rožice in pišeš po torti)…pa svečke…in to je to…res žal, da nisem že prej videla tvojega sporočila….

Oj,
šele zdajle sem videla tole, Lala ti je super odgovorila. Tudi jaz torto okrasim s stepeno smetano (premažem celo), nanjo kaj napišem ali narišem z jedilnimi barvami, včasih pa kupim kakšne okraske (čokoladne).

V receptu piše, da naj bi dal torto v hladilnik samo za 1 uro, vendar sem jaz to naredila samo enkrat in takrat se mi je torta sesedla, ko sem jo vzela iz modela… In potem smo jo pojedli iz sklede, z žlico. Je bila vseeno dobra, samo v čudni obliki.
Smetano pa pač stepaš toliko časa, da je stepena. Meni se najbolj obnese smetana Pomurskih mlekarn (trajna, za stepanje), in uporabljam samo to.
Lala, katero smetano si uporabila ti?

Maja, upam da ti je torta vseeno uspela, sporoči kako je bilo.
Pozdravček

lpD

Hvala za odgovore. Mislim, da sem zganjala preveč panike ampak ko sem videla da se krema ne strjuje sem se skoraj zjikala. No naslednji dan zjutraj sem vstala malo prej in torto vzela iz hladilnika in vsa srečna videla da je torta lepo strjena.
In ker se mi je za okras porodila edinma ideja stepena smetana, sem to tudi naredila. Gor sem pa malo okrasila z jedilnimi barvami in je izpadlo super.
Samo bela krema (tista v kateri ni bilo dodane čokolade) se mi je zdela malo kisla???
Drugače je bila pa zelo dobra.

Jaz uporabljam kar smetano od ljubljanskih mlekarn (zdaj po novem je v zeleni embalaži, prej je bila pa v rumeni)…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close