Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika marmelada iz agrumov -Babi

marmelada iz agrumov -Babi

Babi, pozdravljena,
že nakaj časa nazaj sem te prosila za recept za marmelado iz agrumov. Danes ti z veseljem sporočam, da sem pripravila pomarančno in lahko rečem, da je izvrstna. (Škoda , da je ne moreš probati, da bi dala oceno.)Delala sem po tvojem receptu, natančno tako kot si napisala, na koncu sem dodala še nekaj kapljic pomarančne arome. Tiste grenkobe, ki sem jo lansko leto pridelala, letos ni več. Sem se pa resnično potrudila in kolikor je bilo mogoče odstranila s sadeža vso belo kožico , saj je prav ona vzrok za grenkobo.
Rada bi se ti še enkrat zahvalila za recept, saj so tvoji preizkušeni recepti res natančni, predvsem pa odlični.
Bi pa tokrat izkoristila priložnost in te prosila še za eno pojasnilo. Tudi jaz sem velika ljubiteljica mandeljnov, zato sem včeraj poskusila pripraviti pražene. Tvojega recepta, ki si ga enkrat napisala, nisem imela pri sebi, zato sem poskusila po svoje. Moram pa reči, da niso uspeli tako kot sem upala. Delala sem samo s sladkorjem, tvoj recept pa vsebuje tudi vodo. Poskusila sem dvakrat. Prvič sem sladkor segrela, da je karameliziral in v to stresla neolupljene mandeljne. Ko sem jih pobrala iz ponve so bili taki, kot bi imeli stekleno glazuro. Dobri za pojest, vendar ne v skladu z mojimi željami. Drugič sem poskusila tako, da sem istočasno dala sladkor in jedrca in mešala. Ko se je začel sladkor nabirati na jedrcih, sem odstavila ponev in neprestano mešala. Potem sem zopet ponev pristavila na ogenj in seveda ves čas mešala. Sladkor je začel karamelitirati, tako da je bilo mešanje prav težko, ker so nastajale karamelne niti. Spet sem odstavila in mešala. Jedrca so imela karamelno glazuro, vendar ne tako hrustljavo kot imajo kupljeni, tudi take barve ni bila.
Zato te prosim za pomoč in hkrati sprašujem ali so tvoji taki kot jih lahko kupimo na stojnicah ? Moji so bili dobri, vendar ne tako lepi, tako, da bi si jih za drarilo ne upala dati. Malo sem zakomplicirala s pisanjem postopka, vendar bi rada vedela, kje sem falila. Ali je res samo voda, ki je nisem dodala vzrok za neuspeh ali je tudi postopek napačen.

Že vnaprej se ti zahvaljujem in te lepo pozdravljam!

Mako

Hej,Mako! Zelo sem vesela za uspelo marmelado.Tudi sama sem jo naredila.

Zdaj pa mandeljni.Si delala po receptu Mindoli mandoli,kaj ne? To delam za otroke kar pogosto. Da,treba je dodati vodo,ker drugace sladkor prehitro karamelizira.
Dokler sem imela plinski stedilnik,sem to delala v kotlicku z zaokrozenim dnom.Zdaj na steklokeramik, v voku.

Ce delas po navodilih z vodo,mora uspeti. Napisala ti bom recept se iz it.kuharice.
Razmerje mandeljni sladkor je enako.Kolikor mandeljnov,toliko sladkorja.
Recimo:
12 dag sladkorja,12 dag olupljenih mandeljnov(naj bodo dobro osuseni po lupljenju),vode 1in 1/2 dl.
Tu svetuje najprej dobro zavreti na mocnem plamenu vodo in sladkor,da se ta stopi,potem mandeljni,naj ponovno zavre in odstranis ter pridno mesas z leseno lopatko(kuhavnico),dokler sladkor popolnoma ne kristalizira(postane belo).Samo tu je se napotek :daj na cedilo in stresi,da odstranis odvecni sladkor. Potem das spet na ogenj in mesas,dokler m.
ne postanejo svetlo rjave barve. Streses na leseno plosco,nekoliko namazano z oljem(lep lesk) in ohladis.

Vidis,recepta se popolnoma ujemata.To knjigo sem dobila letos.Tisto s stresanjem odvecnega sladkorja moram poskusiti.V moji sl.knjigi tega napotka ni.Mislim,da je koristen,ker odvecni sladkor potem kaj rad postane prevec karameliziran in se prime dna.
Meni se moji sladkorcki zdijo lepi,dobri tudi.

Isto naredis z oluscenimi lesniki. Vsa jedrca naj bodo zdrava.Lesnike oluscis tako,da jih popeces v pekacku in zdrgnes kozico s drgnjenjem;mandeljne pa damo v vrelo vodo za kaksno minuto,jih stresemo in stisnemo na enem koncu in jederce skoci ven.Potem jih dobro osusi(najbolje v mlacni pecici pri odprtih vratcih).
Upam,da bo z vodo uspelo.

Posiljam ti se en recept z mandeljni,ki je zelo preprost.

Sladka salama

14 dag sladkorja
14 dag mandeljnov-neolupljenih
5 dag cokolade(jaz tako z visoko vsebnostjo kakava)
cimet,1 beljak
7 dag mandeljnov-olupljenih
sok ene limone
zlica ruma

Zmleti sladkor(jaz rjav trsni) presejemo,mu primesamo neolupljene zmlete
mandeljne,zmleto cokolado,nozevo konico cimeta in beljak(ne sneg).Maso zmesas in nekoliko pogrejes v pecici.

Potem temu primesas se olupljene narezane mandeljne,limonin sok in rum.Na deski oblikujemo iz te gmote ne predebelo “salamo”,jo zavijemo v peki papir in,ce mogoce,pred uporabo se nekoliko posusimo na odprtem. Na koncu “salamo” zrezemo na lepe rezine in postrezemo.

Naj ti kuhinja zadisi po cimetu in prazenih mandljih in lesnikih!! Lp Babi

Draga Babi,

sem vedela, da mi boš zopet pomagala. Res hvala za izčrpna navodila. Jutri si vzamem čas in poskusim. Hvala tudi za nov recept. Mandeljni in marcipan so zame hrana, ki bi jo jedla vsak dan. Tudi marcipan po tvojem receptu sem že pripravila, res je krasen. Jaz dodam še par kapljic mandeljnove arome. Me pa zanima ali ti mandeljne zmelješ v mikserju ali na ročni mlinček za mletje orehov (saj veš, tisti po starem)? Če bi imela možnost, bi posadila mndeljnova drevesa, kot jih imaš ti, se mi zdi. Pa še tako lepo cvetijo…

Za praznični čas, ki prihaja, ti želim, da bi ga čim lepše preživela v krogu svojih dragih in ob tistih stvareh, ki jih rada delaš in te napolnjujejo z energijo. Naj ti leto, ki prihaja prinese čim več lepih trenutkov, zdravja in novih kuharskih idej.

Ostani še naprej naša dobra Babi (v kar pa ne dvomim)!

Lep dan ti želim!

Mako

Hej,Mako!

Najlepsa hvala za tvoje prisrcno voscilo.Vse lepo zelim tudi tebi in vsem,ki jih imas rada.Naj bo za nas vse predvsem zdravo!

Mandeljne in ostala jedrca sem raje mlela s starim mlinckom,ker sem opazila,da mikser prevec stlaci in zlasti pri orehih se rado izloca olje.
Zdaj pa imam nov multipraktik,ki misli tudi na to. Zmleta jedrca ostanejo
rahla(zahvaljujoc se obliki noza in novi tehnologiji).Vnuk pa se vedno rad melje s starim mlinckom.Torej je bolje mleti s to napravico.Take so moje iskusnje.Aroma v marcipan prav prija;vidim,da se na vse spoznas!:))

Mandljevci nam na obali prvi prinesejo pomlad,res so krasni s svojimi cvetovi.Na sreco je tu podnebje za njih pravo. Lep dan Babi

Babi,
hvala, tudi sama podobno razmišljam. Moj mikser preveč zbije jedrca, zato je mlinček boljši. Se pa že veselim, da bom preizkusila tvoj novi recept.

Lepo se imej!

Mako

Mi lahko poveste prosim, kateri dan je objavljen recept za marmelado iz agrumov? Hvala…

Hej,Tan!
Recept sem napisala 25. 10.Ce vpises v iskanje pomarancna marmelada,ti pokaze.Meni je zdaj takoj ob prvem poskusu.
Podobno delam tudi v drugih kombinacijah(mandarine-pomarance,limone-pomarance,grenivka- kivi…) Ce te kaj posebej zanima,se oglasi.
Je pa burja posteno prevetrila obalo,kaj? Lp Babi

Našla…Najlepša hvala. Bom probala naredit, ko bom imela malo več časa. Ja, danes je pa zares lep dan…obožujem burjo… Hvala še enkrat na recept in pomoč! Lep večer… Tanja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close