Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Majhno slano pecivo

Majhno slano pecivo

A pozna kdo kak fajn recept za kake slane “kekse” – npr. kot kakšni krekerji ipd.? Se spomnim, da je mama včasih delala, ko sem bila majhna, take majhne okrogle slane kekse (ploščate, ne kot kroglice!), gor pa npr. kumino ali mak… Kako se to že sploh imenuje, in a ima kdo recept?
Hvala in lp, Maja

Pozdravček

Imam en preizkušen recept sestre Vandeline
OCVIRKOVI HLEBČKI

30 dag moke
20 dag zmletih ocvirko
2 rumenjaka
1 dag kvasa
1,5 dl mleka
ščepec soli

Moko, sol in ocvirke zmešamo, naredimo jamico, vanjo damo rumenjak in v mlačnem mleku razmešan kvas. Zmes zmešaš in razgneteš testo in ga zvaljaš za prst debelo. Potem pa izrežeš krogce (tvoja izbira kako velike), jih premažeš z jajce in pečeš največ 15 minut pri 180 stopinj.

Pri nas gredo še toli, zato vedno naredim iz dveh , treh mas. So zelo okusni, če te ne motijo ocvirki. Sicer pa se spolh ne čutijo fejst. Ne smejo biti mastni. Taki mesnati so boljši.

SIROVI KEKSI

Tudi preizkušen recet in zelo dober, ker osebno obožujem slane stvari

25 dag moke
1/4 pecilnega (jaz ga dam še manj, ker me po pecilnem peče jezik)
10 dag naribanega sira
10 dag margarine
1 rumanjak
3 žilce kisle smetane
Premaz beljak in kumina, sezam, lan, mak,sir (uporabi domišlijo)

V moko s pecilnim damo sir in razmehčano margarino. zgneteš in dodaš rumenjak in smetano ter razgneteš testo. Spet zvaljaš na približno 3- 5 mm (lahko tudi debeleše) ,izrežeš keskse okrogle lai različnih oblik, premažeš z beljakom in potreses (tvoja izbira) in pečeš okoli 10 minut pri 200.

Tudi zelo dobri in od sestre Vandeline

Imej se lepo,
Nani

Hej,Maja!
Kaj te je slano pecivo ob tej uri tako zamikalo?!

Tudi jaz se spomnim,ko smo iz skute,masla(margarine) in moke delali slano pecivo;ali pa jogurt in ostalo.Natancnega recepta ne vem vec.Nastalo je tako krhko testo,ki sem ga potem posolila in kumino ali sir gor dala.

Zdaj kupujem Pecjakovo slano pecivo,ki ga namazem z jajckom in posujem.
Je dobro, ze narezano v simpaticne oblike.

Imam pa recept za krompirjevo krhko testo (nisem se delala):

10 dag surovega masla
10 dag kuhanega krompirja
10 dag moke
1 rumenjak
nozeva konica pecilnega praska
beljak,sol,kumina

Maslo umesamo,mu dodamo rumenjak,kuhan in pretlacen krompir,moko ter pec.prasek.Vse hitro ugnetemo v bladko testo in damo za pol ure v hladilnik. Razvaljanega zrezemo na poljubne oblike,jih namazemo z beljakom,potresemo s soljo in kumino in specemo v srednje vroci pecici.

Opomba: Tu je omenjena sol samo za potresanje.Jaz bi jo dala malo tudi v testo.

Lep pozdrav s sonckom,kot je na obali Babi

Hej!
Maja,medtem ko sem pisala,me je Nani prehitela s pravimi recepti.

Nani,na isti strani kot kr.testo so v moji knjigi tudi slane ocvirkove pogacice. Lep pozdrav Babi

Babi, skutino krhko testo se dela enega dela skute, enega dela masla in enega dela moke….do sedaj sem zasledila 2 recepta:

1.) 20 dag masla
25 dag moke
25 dag skute (nepasirane!)

2.) 25 dag masla
25 dag skute
25 dag moke

Hladne sestavine vse na hitro zgnetemo in damo v hladilnik za pol ure, nato delaš poljubne stvari, lahko kot krhko podlogo za torte, pite, za skutine tačke, korenjeve piškote, slano pecivo itd. Seveda posuješ s kakšnim dodatkom.
Razlika med obema receptoma je le v količini masla, prvi ima torej 5 dag manj maščobe.

LP Zala

Joj, hvala vsem še enkrat, mislim, da bo ta Nanin recept ta pravi, super! 🙂

Moj recept za slane palčke je naslednji:
50 dag moke
25 dag margarine
3 dag kvasa
1 žličko soli
cca 3dcl mleka
sezam, kumina ali mak
rumenjak za premaz
Kvas razstopimo v mleku. Vmešamo vse sestavine.
Testo naj bo bolj mehko,da ga lažje razvaljamo in če je potrebno dodamo več mleka.
Testo nato razvaljamo čim bolj na tanko, najbolje je kar na peki papirju. Premažemo z rumenjakom, razrežemo z radelcem in potrosimo s sezamom ali kumino…
Palčke še malo potresemo s soljo.
Pečico segrejemo na 210 C in zlato rumeno zapečemo. Palčke so zelo vabljive.

Maja, moja varianta je pa se bolj simpl: kupis narejeno listnato testo, ga razvaljas, namazes z rumenjakom, posolis in potreses z zelenim posipom (nariban sir, mak, sezam, itd.). Razrezes na palcke in peces ene 10 min na 200C.

Druga varianta je, da namazano in potreseno testo zavijes v rolado in od rolade rezes 1cm siroke kolobarcke, ki jih potem polozis v pekac. Tako dobis namesto palck polzke.

Pa dober tek! 🙂

Urša, to sem pa jaz ravno včeraj delala, le da je bila sladka varianta. Kupila sem že razvaljane kvadrate listnatega testa, potem sem se pa malo igrala z modelčki za piškote, spekla in potresla z mletim sladkorjem. Otroci so jedli bolj kot, če bi jim dala najboljše piškote 🙂
Pozdravček na sever, pri nas je danes prava zima… 19 stopinj in celo prve jesenske kaplje dežja… brrr…

Vladka

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close