Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika enostavno dobro poceni

enostavno dobro poceni

sem nova na vašem forumu, upam ,da me boste sprejeli medse .Predstavila se vam bom y yame yelo dobrim pecivom
torta malakov
potrebujete 90g mandeljev mletih,250g sladkorja,175g surovega masla,2 rumenjaka,50ml mleka,4 zlice ruma,4 zlice instant kave,40 otroških piškotov,300 ml sladke smetane
Priprava
maslo mešamo da se zmehča dodamo sladkor mešamo nato vtepemo rumenjaka ter mandelje.Posebej zmešamo kavo,mleko,rum.V model ki naj bo podolgovat in oblozen z peki papirjem nalozimo plast piskotov s posladkano stranjo navzdol in jih prelijemo z mešanico mlečne mešanice,nato jih premazemo z mandljevo kremo in n to spet plast piškotov nato plast kreme in spet piškotov vme piskotov ne pozabimo polivati.Na koncu rahlo pritisnemo po pecivo in torto amo za 12 ur v hladilnik nato jo zvrnemo na pladenj okrasimo s stepeno smetano in končno dober tek.Sporočite če vam je všeč.Pa prijeten večer.

Ojla, tinao! Tole zveni pa dobro. Ena od različic tiramisuja, tudi jaz ga delam z otroškimi piškoti. Bom probala tole kremo. LP Daša

tole bo pa sigurno Staši všeč, k so mandeljni!
tinao, slisi se krasno, bomo probal! Ti pa vpisi recept v bazo, da se ne izgubi.

LP
Nyah

Smejte se!

zmenjeno,ga grem takoj vpisati,res upam da bo vam zadevca všeč.

Dobrodosla,Tinao!

Tale recept je prav zame:mandeljne imam svoje in so mi strasno vsec,hitro narejeno,le rumenjake bom stepala s sladkorjem na pari in hitra dobra
sladica je tu. Zmeljes oluscene ali neoluscene mandeljne?Jaz jih bom malo popeklad preden jih zmeljem.Okus je potem se boljsi.
Lep pozdrav Babi

hm,jaz kupim kar zmlete,ker trenutno naš malček vzame ogromno časa,hja še sedaj kuka zraven,najraje bi kar on kaj napisal.kakšni so za vas boljši?Pa prijeten trenutno nedeževen dan.

Sem šla pobrskat po orig.receptu kjer piše da se uporabijo olupljeni grobo sesekljani mandelji in je malce drugačen začetek priprave morda bo kateri okusnejši,torej mandlje in polovico sladkorja počasi segrevamo v ponvi da porjavijo vmes ponev večkrat pretresemo,pazimo da se ne sežgejo,hitro jih stresemo na list peki papirja in jih pustimo v kosu da se shladijo.potem jih z valjarjem zdrobimo,ostalo je isto,samo da lahko tudi namesto ruma uporabimo konjak.

Hej,tinao! Uporabljam razlicno(olupljene in neolupljene), odvisno od recepta.Tako,kot si tukaj napisala,jih imam najraje;je potrebno malo spretnosti,toda zelo dobro.Tako delam tudi za griljazno torto ali kaj drugega.Dobri pa so tudi samo popeceni mandeljni,zmleti in potem kot si delal ti. Popecen mandeljn dobi sele svoj pravi okus,enako je z lesniki.

Poskusi,pa bos videla.Tudi popeceni slani za grickanje, so dobri! Lp Babi

Griljazna torta,zveni zanimivo,recepta nisem zasledila na forumu,vas lahko prosim za recept,hvala.Absolutno bom poskusila popečt mandelje.Še enkrat hvala.

Hej,Tina!

Recept za griljazno torto – v tej torti so neolupljeni mandeljni

12 dag sladkorja
12 dag mandeljnov
8 dag surovega masla
6 rumenjakov
8 dag sladkorja
4 dag mandeljnov
sneg iz 6 beljakov
mascoba in malo moke za model
1/4l smetane
3 dag sladkorja

a) Najprej malo sladkor ja od skupne kolicine(jaz dam polovico)rahlo zarumenimo ter ga mesamo z zmletimi mandeljni vred tako dolgo na plosci,da se mandeljni enakomerno prepojijo s sladkorjem.Zmes ohladimo in jo zmeljemo na strojcku za mletje orehov.Verjetno bi bilo v multipraktiku tudi v redu.
b) Posebej umesamo surovo maslo,sladkor in rumenjake in jim,ko dovolj narastejo,pridenemo zmlet griljaz,potem se neoluplene zmlete mandeljne
hkrati s snegom. Da bo sneg trd,stisni v beljake kapljico limoninega soka.
Zmes specemo v namascenem in malo potresenem modlu za torte.
Pecem na spodnjem vodilu pri 170-190 stopinjah ,priblizno 40 minut.

c) Ohlajeno torto premazemo s stepeno sladko smetano.(ni prerezana)

To je originalni recept.Jaz dodam se malo nastrgane limonine lupinice,cimeta in zmletih zbic (tako je malo po aromi podobna linski torti).
Spada med torte brez moke.

Lahko jo premazes tudi s poljubno kremo ali z ribezovo,marelcno… marmelado.

Vedno rada delam z mandeljni,ker so manj mastni kot orehi in potem iscem
recepte z njimi.

Lep pozdrav Babi

Sliši se dobro. Toda, a nič ne pečeš? Potem bi bilo bolje brez jajc – saj veš, salmonela.

hja tole se ne peče,moraš zaupat jajčkam pa hitro pojesti kar pa ni problem,ali pa narediš kaj drugega če te jajčka motijo,pa prijeten večer

Babi hvala bomo preiskusili čez vikend.Pa prijeten vikend.
Tina

Pozdravček!
babi mi lahko poveš kaj je griljaz , zgleda ,da tega na Dolenjskem nimamo. Upam, da ne sprašujem prevelike bedarije! In še nekaj okoli mandeljnov, kako jih popočeš in kako narediš slane popečene!

HVALA pa LP,Nani

Hej,Nani!

Griljaz prihaja od francoske besede griller-grije (praziti),odtod tudi gril(razenj) in ostale izpeljanke.

V slascicarstvu je griljaz na toploti poprazen sladkor z raznimi dodatki.
V primeru griljazne torte je sladkor z mandeljni,kot sem zgoraj opisala.
in sluzi potem kot vezanje namesto moke.To popeceno maso lahko zdrobis cisto na drobno,ali pa nekoliko bolj grobo.
Poznas v karamelu poprazene mandlje,lesnike,orehe(na raznih stantih)?
Tudi to je v bistvu griljaz,samo s celimi jedrci.
V Toscani je veliko sladic na ta nacin: jedrca v sladkorju ali v medu in potem dodelano.Pecivo dobi tako malo drugacen okus.

Naj napisem se recept za griljazne sladkorcke.

20 dag sladkorja v prahu
20 dag mandeljnov
malo surovega masla
cokoladna glazura
pistacije

Sladkor v prahu denemo v kozico in pristavimo.Ko se sladkor raztopi in postane svetlorjav,mu dodamo olupljene,zmlete mandeljne.Vse to dobro premesamo,zlijemo se vroce na desko,pomazano z maslom,in hitro razvaljamo za nozev rob na debelo(jaz bi rekla tanko).Se toplo testo razrezemo na poljubno velike kvadratke.Ko se shladijo,polijemo s cokoladno glazuro in posujemo s sesekljanimi pistacijami (ali s cim drugim).
Okus mandeljnov in pistacij se ujema.To je tipicno italijanska sladica,saj je to dezela mandeljnov in pistacij.

Jaz sem za otroke to (brez cokoladnega preliva) zmlela ali z valjarjem strla,ali v multikraktiku…
in potem so otroci z dodatkom masla,kakava,cokolade in malo tekocine naredili maso za kroglice,ki so jih povaljali se v cem.Posusili in dali v papirnate skodelice. Potem so eni prodajali,drugi kupovali.

Slani mandeljni

Mandeljne vrzes v vrelo vodo,da so pokriti in samo,da zavre.Hitro jih precedi in cim jih lahko drzis,jih olupis tako,da stisnes s prstoma sirsi konec in belo jedrce skoci iz lupinice.Kaksen bo mogoce nagajal.Res gre hitro.Jih osusis.Lahko pa kupis ze olupljene.

Zdaj sta pa dva nacina:

1.V posodi segrejes olje kot za cips in das v vroce olje samo toliko mandeljnov,da pokrijejo dno.Z leseno lopatko ali kuhalnico pridno mesas,da dobi lepo rumeno ali res svetlorjavo barvo.Ne sme se zgati.
Vzames ven in na papirnato brisacko.Potem nadaljujes do konca.
Ce bi dala prevec naenkrat,bi se bolj kuhalo.Mlacne posoli po svojem okusu(Boljsi so malo bolj slani) in ko so cisto ohlajeni,jih daj v kovinsko skatlo.
Zdrzijo dolgo – ce jih prej ne pojeste!:))

2.Ce kaj pecem in je pecica ze segreta od prejsnje peke,dam v na rahlo naoljen pekac mandeljne in v pecico,malo od casa do casa pomesam in pecem do zazeljene barve.Samo pazi,da se ne sezgejo.Nekako na 180 stopinj.Potem isto naprej kot zgoraj.

Enako naredim z lesniki. Te nic ne damo v vodo.Neoluscene damo v pecico,da se kozica malo popece.Potem v dlaneh s pomocjo krpe mencamo,da odstranimo tanko kozico.
Tudi to posolimo. Jaz dam cisto na koncu se pinjole(so drobna jedrca storzev pinije),ker so najneznejse.
Zelo dobri so tudi indijski lesniki,ki jih dobis povsod ze olupljene.Popecem se to.
V pecici lahko popeces skupaj mandeljne,lesnike in indijske orescke,pinjole sele na koncu.Orehov ti ne priporocam,ker spuscajo ob pecenju olje in radi pogrenijo. Preden das v skatlo,se mora res dobro ohladiti.Takoj se niso tako krhki,cim dlje stojijo,bolj krhki postajajo.

Iz vsega tega imam skatlo polno slanih jedrc(kikirikiji se lahko skrijejo pred temi okusi) in v praznicnih vecerih je imenitno grickati.
Bos videla,da te bodo pohvalili.

Ce pa bi to zmlela ali grobo nasekljala in mesala v sladkori raztopini,bi bil
” griljaz”.

No,sem se pa razpisala! Ves,to imamo vsi radi,se posebno pa vnuk,za katerega moram narediti posbno skatlo,samo zanj!

Na prvo srecanje sem prinesla ta slana jedrca in mislim,da so teknila.Se potem lazje kaj popije!:))

Ta slana jedrca niso ravno poceni;mi imamo mandlje iz sadovnjaka,zato veckrat naredim za zalogo! Lep pozdrav Babi

Pozdravček!

Res si faca. Te je veselje brati in sem prav žalostna, da te nisem imela priliko spoznati in seveda tudi druge punce. Pa se tolažim s tem, da bom še imela šanso. saj bomo še kaj kuhale skupaj drugo leto ,a ne? Hvala za izčrpno poročilo. To bom zagotovo naredila, ker je mož nvdušen nad jedrci.
Če kaj ne bo šlo pa se še slišiva.

Lepo nočko tebi in ostalim
Nani

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close