Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika za URŠO, KI ŠTUDIRA NA ŠVEDSKEM!

za URŠO, KI ŠTUDIRA NA ŠVEDSKEM!

Draga Urša!

Tole nima veze s prehrano, temveč na forumu Starši staršem sem izvedela, da študiraš na Švedskem. Zaradi akcije za spremembo načina plačevanja vrtca te prosim za pomoč. Zanima me, kakšen je sistem organizacije in predvsem financiranja vrtca na Švedskem? Kje in na koga se lahko obrnem za preverjene podatke?

Hvala in lep ter uspešen dan ti želim!

LAURA NOVAK

Zivjo!

Zaslisala sem kolega, ki ima 2 majhna otroka, pa je povedal tole: obstajajo drzavni in privatni vrtci. Za obojne obstaja cakalna lista, na katero se je treba postavit cimprej (najbolje takoj, ko je otrok rojen) in po kateri so otroci sprejeti v vrtec. Cakalna doba je minimalno 1.5-2 leti, za privatne vrtce tudi vec.

Vrtec traja do 6. leta starosti. Ko je otrok star 6 let, je eno leto v predsoli (forskola), ki je organizirana ze v obicajni soli (ne v vrtcu).

Za vse vrtce, ne glede ali so privatni ali drzavni, se placuje enako. Cena je odvisna od tega, koliko ur na dan je otrok v vrtcu. Hcerka od mojega kolega je v vrtcu 6 ur na dan, kar jih stane 560 SEK na mesec (cca. 60 eurov). Otrok je lahko v vrtcu maksimum 8 ur na dan, kar bi stalo okoli 700-800 SEK na mesec. Lahko je tudi manj, 2 ali 4 ure na dan. Ce je mama ali oce od otroka na porodniski za drugega otroka (kot je situacija v njegovem primeru), otroka ne vzamejo za vec kot 6 ur na dan. Ce je v istem vrtcu vec otrok od istih starsev, placa vsak naslednji otrok manj kot prvi.

V skupini je 10-15 otrok, manj, ce so otroci manjsi. Za vsako skupino skrbi samo ena vzgojiteljica.

Poleg vrtcev obstajajo “dnevne mame” (dagmamma). To so gospe, ki pri sebi doma organizirajo varstvo za otroke. Vsaka taka mama sprejme, kot v vrtec, k sebi domov max. 4 otroke, s katerimi se potem igra, sprehaja, itd. Prav zabavno je videt, ko se sprehajajo z vozickom za 4 majhne otroke. Ko sem sele prisla sem in sem to prvic videla, sem mislila, uboga zenska, ko ima cetvercke, s tem mora imet ful dela. Potem pa, ko je isti dan slo mimo mene pet takih gospa s cetvercki, se mi je zdelo malo cudno in sem se pozanimala, kaj je to, pa se je izkazalo, da so to samo dagmamme. 😉 Koliko se placa za njih, ne vem, ampak je pa drazje od obicajnega vrtca.

No, upam, da to kaj pomaga. Mogoce bi bilo najboljse, ce me kar direkt vprasas, kaj te zanima, pa bom jaz potem naprej vprasala tegale mojega kolega, ki se na zadevo spozna.

Lp, Ursa.

Aja, glede financiranja, to sem prejle pozabila napisat: drzavni vrtci dobijo denar od drzave, privatni pa so pac v privatni lasti posameznikov in firm.

O, hvala, si pa res hitra!!!

Bi se dalo izvedeti, po kakšnem sistemu se razvrščajo plačila staršev (pri nas je namreč lestvica, ki razvršča starše glede na bruto prihodke), ali za isti program v istem obsegu ur tudi različno plačujejo? Obstaja ekonomska cena in se potem od tega obračunava %, ki ga plačujejo starši?

V bistvu me zanima ves sistem obračunavanja. Pri nas je namreč velik kaos na tem področju in je nujno potrebno kaj spremeniti. A bi se dalo dobiti kakšne uradne predpise, pravilnike, metodologije za izračune za javne vrtce na Švedskem?

100 x hvala!

LAURA NOVAK

Sem se enkrat vprasala kolega, ki pravi, da nimas nobene lestvice starsev, vsi placajo isto, ne glede na dohodek. To, kar placajo starsi, je nek dolocen procent od celotne cene, preostali del pokrije za drzavne vrtce drzava, za privatne pa pac lastnik.

Oh, o uradnih predpisih pa zal moj kolega ne ve kaj dosti. Kar mi je povedal, je samo s stalisca starsev. Mogoce bi se dalo kaj na internetu najt, zakone in to? Ampak to je potem najbrz vse v svedscini…

Cakaj, bom probala malo posurfat za to…

Evo, na internetu sem uspela najt naslednje:

tu najdes vse svedske zakone, ampak je stran samo v svedscini in tudi ce kaj uspes najt, rabis nekoga, ki zna pravnisko svedscino, da ti bo znal kaj razlozit (tudi jaz tricetrt stvari ne stekam) :((

Tole je stran svedske vlade, mogoce bo to kaj bolj v pomoc:

tam lahko poisces oddelek za izobrazevanje:

ali oddelek za socialo:

Zal ne vem, kam bi vrtci lahko spadali (jih sedaj pri surfanju tudi ne najdem), ampak predlagam ti, da kar pises na ta dva oddelka in vprasas, kar te zanima. Oddelek za socialo ima med drugim ministrico za otroke in druzino, mogoce bi bila njegovo ministrstvo pravi naslov za tvoja vprasanja.

Emaili:
oddelek za izobrazevanje -> registrator@education.ministry.se
oddelek za socialo -> registrator@social.ministry.se
ministrica za otroke in druzino ->

BTW, vse strani regeringen.se so danes ful pocasne, da se ne bos cudila, zakaj se toliko casa nalagajo.

Res, hvala ti!

Bom šla na e-maile!

Lep dan ti želim. Pa si sedaj na Švedskem?

LAURA NOVAK

Ja, seveda sem na Svedskem, sedim v moji pisarni na Kraljevi tehniski visoki soli in gledam skozi okno v dezevno stockholmsko popoldne (je ze skoraj tema, ker tako dezuje). :)))

Lp, Ursa.

ursa, samo švedščina pa je res hudo nemščini podobna… nekaj podobnega kot nemščina-nizozemščina. Samo kot opomba ob robu 😉 :)))

Lp na Švedsko :)), mishika

>švedščina pa je res hudo nemščini podobna…
Ja, res je in ce znas nemsko, lahko ze ful veliko razumes, ce beres svedski tekst. Problem je samo, ko zacnejo govorit, ker je izgovorjava “ubitacna” in od zacetka ne razumes cisto nic. 😉

:))))))))))))) Nekaj podobnega, kot če Avstrijec nemško govori 😉 :))

Aja, sem pa slišala že tudi Švedinjo nemško govorit… pa je tudi nisem nič razumela 😉 :))) (čeprav z nemščino sicer nimam nobenih težav). Hehehe…

Ja, hudič je to… :)))

Lp, mishika

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close