Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ljubi kruhek in njegova škorja

Ljubi kruhek in njegova škorja

Pozdravljeni peki in kuharji. Vas je veselje brat (še bolj pa jest, ko se doma naredi kaj po vaših receptih).

Eno vprašanjce bi imela glede kruha in njegove skorje. Namreč, doma smo vsi ”matasti” na doma spečen kruh, zato sem postala že pravi izvedenec – le pri škorji vselej zatajim. Postane mi trda, kot da bi kruh pekla v krušni peči, čeprav ga pečem v Gorenjevi pečici. Priznam, da mi je taka škorja všeč, škoda mi je le malih zobkov mojih dečvic, ki na koncu pojedo le slastno sredico.

Nekoč je že bilo govora o tem, le da je bil omenjen stroj za gnetenje kruha – v njem zgneteno testo nima trde skorje, če sem prav razumela. Kakšen nasvet pa bi bil za ročno gnetenje? Kako bi lahko prišla do mehkejše skorje?

Hvala in lep dan vam želim. Polona

Premaži kruh pred pečenjem z raztopljenim maslom ali pa po pečenju z vodo.

Ko je kruh pečen, še toplega zavij v mokro vlažno krpo in pusti da se ohladi.

Kot je že rekla alena, po pečenju kruh zavij v mokro krpo (pa še v kakšno suho povrhu) in počakaj, da se ohladi.
Drug, še boljši način pa se mi zdi, da na dno pečice, ko pečeš kruh, postavi plitko posodo z vodo, ki bo med peko izparevala in vlažila skorjo kruha. Skorja se zelo lepo zapeče in je fino hrustljava.

Sicer pa, če je skorja pretrda, poskusi kruh peči
– manj časa
– pri nižji temperaturi

Kruh je pečen prej, kot ponavadi mislimo, da je. Potrkaj po njem, in če “votlo” zveni, je že OK.

za vse nasvete. Se bom še danes ”vrgla” na peko, da preizkusim.

Hvala še enkrat.Polona

Hej,Polona! Si ti mogoce Primorka? Tisti tvoj “matasta” mi je dal misliti!Lep pozdrav z obale Babi

Jaz naredim tako; na dno pečice postavim posodo z vodo in vmes med peko kruh nekajkrat popršim s pršilko za rože tako, da je konkretno moker. Potem tudi 100% polnozrnati kruh nima trde skorje. Samo voda v posodici pa nikakor ni dovolj.
Lep pozdrav
Andreja

ja, čistokrvna – z Gorice, ta nove, da ne bo pomote :-))

en lep dan tudi na obalo

Vsekakor ga moraš zavit v mokro krpo. Jst mam pa naslednji recept: 1kg moke, 1 kocka kvasa, pol litra mlačne vode, 1 dcl olja, 3 žličke soli in malo sladkorja ki ga dodaš kvasu in malo vodi. Predno ga dam v pečico ga obvezno s čopiček namažem z jajčkom in posipam z makom, sezamom…kar pač imam pri roki. Vsi znanci in sorodniki so noro navdušeni nad mojim kruhom.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close