zakaj meni peciva “dol padejo”?
Hvala obema, ne gre samo za biskvite, ampak za vsa peciva. Tezko napisem zeloooo natancno kako in kaj. Lahko navedem kot primer vceraj. Hotela sem speci Sacher torto in sem naredila ze prvo napako: maslo sem stopila na ognju in ga potem pomesala s sladkorjem in seveda ni naredilo pene (je bil mogoce to vzrok, da se je torta povesila?). Potem sem zmesala rumenjake, cokolado, moko in na koncu beljake stepene v sneg. V peci se je lepo dvignila, nato pa….. bljesk, je padla na polovico. Ampak ponavljam, to se mi zgodi pri vsakem pecivu. Ah ja, se nekaj: je morda krivo to, da jih pustim v pekacu dokler se ne ohladijo?
Hvala za pomoc.
Hej! To,da si maslo stopila,je bila res napaka.Maslo vedno samo zmehcamo na sobni temperaturi in potem umesamo s sladkorjem. Rumenjake dodajamo postopoma.Ce ne bos vec topila masla,bo masa ob mesanju narascala. Tudi jaz se nisem delala sacher torte,ker imam raje take brez masla.
Nekaj pravil iz moje knjige,da testo(biskvit ne upade)
1. del sladkorja skupne teze damo v beljak,ko stepamo sneg
2.ne odpiramo vratc pecice
3.ko je peceno, pustimo pecivo pri odprtih vratcih se nekaj minut(nikakor do ohladitve)
Mogoce bo kaj v pomoc. Lep pozdrav Babi
No, samo da opišem svoje (zelo pozitivne) izkušnje s to saherco… Jaz sem najprej v pečico na nekje 80oC dala kovinsko skledo z maslom in čokolado (in žlico mleka – se pa ne pozna, če je ni) ter počakala, da se je vse skupaj lepo stalilo in raztopilo. Potem sem naredila trd sneg iz beljakov, ki sem mu primešala sladkor, dodala rumenjake (pri najnižji hitrosti mikserja), toplo čokolado in maslo, na koncu pa umešala še moko (in pecilni prašek) – pri najnižji hitrosti zelo na hitro. Potem sem pekla na nekje 160oC (ventilator! – pečica je bila že ogreta!) res okoli 45 minut in to tudi zgoraj pokrito s peki papirjem. Vzela sem iz pečice, odkrila in jo “štrcnila” iz pekača. In se ni prav nič sesedla…
Torej bi skoraj rekla, da ni krivo to, da si maslo prej segrevala in da se je raztalilo – razen če si ga preveč segrevala: in še tu dvomim, ker maslo tega “biskvita” ne naredi hmm penastega, ampak je tu zgolj zato, da ima biskvit bolj “poln” okus oz. kot zelo dober nadomestek jedilnemu olju (namesto masla daš lahko brez skrbi jedilno olje – spremeni se samo okus, ki je z maslom pač boljši).
Moje izkušnje, zakaj pecivo rado upade so te, da je (predvsem pri biskvitnem testu) zelo pomembno, kako na koncu dodaš moko – hitro, ampak miksaš na najnižji stopnji. Potem je pomembno, da je pečica lepo predgreta (ne pri vseh pecivih!) in pa še, kako s pecivom ravnaš, ko ga vzameš iz pečice… No, kot rečeno: samo moje izkušnje…
Lp, mishika
Babi, v tem receptu maslo nima takega pomena… je bolj kot nadomestek za jedilno olje (ne bi bilo tako okusno kot maslo), ki se sicer daje biskvitu, da ta dobi bolj “poln” okus (deluje ponavadi tudi bolj sočno). Da pa je biskvitno testo tako rahlo kot je, so pa “kriva” predvsem jajca oz. beljak. Ta mora biti trdo stepen (kot rečeno jaz beljaku dodam ves sladkor in potem dodajam druge sestavine), če ne… Je fuč 😉 :))).
Lp, mishika
Hej!
Se opravicujem.Sacher se nisem delala in nisem vedela,da mora biti tekoca mascoba.
Pri drugih pecivih je maslo samo zmehcano.
Jaz pa moke nikoli ne mesam z mikserjem,samo s kuhalnico.Redkokdaj
dodam pecilni(vsaj pri biskvitnem) in pride res rahlo pa tudi upade ne,celo pri tisti brez moke.
Vsi Mishikini nasveti so pomembni.Praksa je njbiljsi ucitelj.
Vsem lep pozdrav s tople(okna odprta) obale Babi
Ne vem, ce ni vazno, da se maslo postopoma razstopi, ker tam v receptu izrecno pise, da je treba surovo maslo penasto vmesat s sladkorjem. Jaz v tem nimam izkusnje, ampak naslednjic bom probala. Ce ne bo slo, bom pa poskusila po recetpu, ki ga je napsiala mishika. Mishika, mene pa se nekaj zanima: v mojem receptu je 150 gr cokolade in 150 gr sladkorja samo za biskvit. In pride blazno sladko, prevec, za moj okus. Koliko pa das ti?
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.