juhe, enolončnice – že čisto brez idej
Kisla juha iz nogic, iz hrbta. Obara telečja, piščančja. Krompirjev golaž. Želodčkova juha. Jota z zeljem ali z repo. Ričet. Pašta fižol. Pasulj. To je nekje moj železni repertoar, kar se tiče jedi na žlico.
Še vedno so pa najboljše tiste, v katere “vse not zmečeš”. Malo po občutku in odvisno od tega, kaj imaš doma. Pa nastane “fižolov nekaj”, “krompirjev nekaj”, “nekaj z žličniki” itd. Za to pa ni receptov, ker je vsakokrat drugače.
🙂
Kaj pa krompirjev golaž (notri daš poleg krompirja, še grah korenje in 10-20 dag mletega mesa za boljši okus, fino rdeče paprike, čebulo, lovorjev list………)
Ričet, Bobiči ali Isrtska enolončnica, kakšna bolj izdatna juha s gresovimi cmoki, ali za zeljnata juha ali iz ohrovta ( v lonec, vodo, narezan krompir na ploščice in zelje na krpice, ko kuhano s soljo, majeron in poprom, dodaš prežganje s papriko,……kruhove kocke)………………..bograč…….
Jaz in moja hčerka imava pa najraje belo juhico iz cvetače in krompirja. Cvetačo nacufaš, krompir narežeš in splakneš, vržeš na popraženo čebulo (jaz dam direktno v vodo kuhat in dodam kar posušene začimbe, tudi česen in čebulo, kadar se mi mudi), malo popražiš, zaliješ, posoliš, dodaš začimbe. Ko je napol kuhano, dodaš veliko kisle smetane zmešano z žličko Gustina, in dobro premešaš. Pokuhaš do konca in to je to. Jaz potem polovico juhe pretlačim, da postane še bolj gosta.
Ali pa jota in segedin v takemle zimskem času. Mnjaaaami… repa… takoj jo grem kupit in skuhat en velik “pisker” jote! 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.