Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika recept za kruh

recept za kruh

Zdravo!

Imam aparat za peko kruha in inščem dober, preverjen recept za peko kruha (belega, polnozrnatega,…). Recepti v navodilih za uporabo so neuporabni, ker zahetavjo pinjenec, drože itd. Le kdo ima te zadeve doma!!!!

Hvala!

Pinjenec dobis v vsaki trgovini;drozi bo tezje.Bos moral kar kam v vinorodne kraje na dezelo. Lp Babi

Poglej malo po starih postih, vrzi “kruh” in “aparat za peko kruha” v iskalnik, pa bo ven padlo sto receptov. V zadnjih tednih smo ful razpravljali o tem.

mislim,da je 24.10.- recept za kruh! lp petra

Ker nimam aparata, ti ne morem dati nobenega dobrega recepta. Vem da je bilo precej govora o tej tematiki na kulinaricni sloveniji, pa tudi na temu forumu.
Glede na to, da sama zelo rada preizkusam razne tuje recepte (in precej sestavin nikoli nimam) bi na tvojem mestu uporabila namesto pinjenca kislo mleko ali pa tekoci jogurt, namesto drozi pa kar navaden kvas in morda se zlico kisa. Ce te ne moti tuj jezik, ti pa lahko napisem se nekaj linkov.
Lep pozdrav

Hvala in lepo prosim za linke!

LP!

Upam da bos nasla kaj uporabnega.

morje receptov:

na tej strani se moras potem se odlociti ali hoces kruh s kvasom, pa se ti odpre naprej:

odlicna zbirka raznoraznih kruhov:

pozdravcek

Hvala, takoj, ko bom imela prostih 5 minut, bom iskala…, LP I.

Pozdravljene drage moje kuharice in kuharji.
Res smo v martinovem času, vendar te droži ali drožice niso tiste,ki
ostanejo po prešanju.
Te droži se napravijo tako, da od testa, ki ga pripravljaš s kvasom,
odtrgaš nekaj tega testa in ga shraniš. Za uporabo pa ga nekaj
prej namočiš. To so droži za kruh. Jaz dam za peko kruha nekaj
namočenih droži in kocko kvasa. Pečem v pečici.

Takšen kruh so pekle včasih naše babice in je zelo obstojen.

Dober tek

Ana

A se shrani sveže testo (del za pripravo droži)?

LP! I.

Ana,res je tako;pred tedni sem napisala vse o drozeh.Moja nona je to redno delala.Ampak kisle drozi je pa naredila takrat,ko je pobrala pene z
mosta,ko je vrel in s tem naredila hlebcke in jih posusila.. Tak je opis tudi v knjigi: vse o kruhu.
Zato sem napisala v vinorodne kraje.

I,ko postrgas po skledi in napravis hlebcek,ga posusis na zraku in ne na soncu. Lp Babi

Hej,se enkrat! Nekaj mi nagaja in link se ne pojavi.

I,daj v iskanje pinjenec in drozi in ti vrze moj odgovor 23.10 pod postom Na pomoc! Tam je vse natancno napisano. Lp Babi

Prosiš za preverjen recept za peko kruha, evo preverjeno danes, in sicer po enem postu, ki ga je tukaj pustila silvy, upam da ne bo zamerila, če skopiram njen recept, ker je bil kruh resnično zeeeeeelo dober. Danes sem uporabila samo belo moko, naslednjič bom naredila kakšen “mix”. Torej kopiram:
———————————————
Avtor: silvy
Datum: 01-09-03 22:13

Mi imamo tudi Clatronika. Kruh pa pečemo po naslednjem receptu:

150 g jogurta, 220 ml vode, dve žlički soli, žličko sladkorja, morda malce olja ali masla, pol kilograma moke (bele, črne, polnozrnate, ržene, vse mogoče kombinacije – za začetek ti predlagam belo moko, ali pa 1/4 kg bele, 1/4 kg polnozrnate…) in 3/4 zavitka suhega kvasa.
Pomembno je, da sestavine daješ v pekač po naštetem vrstnem redu.

Pri nas skoraj izključno uporabljamo ta hitri program (schnell), pri normalnem in vseh ta dolgih kruh nekako pade skupaj (baje zaradi preveč kvasa).
Kruh nam vedno rata in prav veselo eksperimentiramo. Ta zadnja pogruntavščina je 350 g moke in 150 g ovsenih kosmičev. Mnjam…

———————————————-
Mogoče še tole: jaz imam Severinov aparat, nastavila sem osnovni program (1) in tahitro (schnell) varianto. Zelo zadovoljna, silvy hvala za recept.
Lp
Damjana

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Zdravo Damjana! (In seveda Silvy!)

Ej, ravno nekaj takega sem iskala! Hvala ti ! Še danes bom probala kako bo šlo. Imam ravno Severina in upam na najboljše. Javim izid!

Pozdrav! I.

Zdravo Damjana!

Kaj bi govorila…
Kruh je uspel, kot si obljubila (delala sem ga le iz bele moke na schnell program).
Hvala. Poskusila bom še kakšno kombinacijo.
Pozdrav in še enkrat hvala!
I.

Živjo I. Ker dva dni ni bilo glasu od tebe sem se ustrašila, da je kruh bil polomija. Me veseli, da je bil tudi tebi všeč. Zadnjič sem kupila tisto mešanico semen, ki ji daš v kruh (od Biotopa se mi zdi), pa moram zdaj samo še zgruntat, kdaj je treba dati semena notri, se mi zdi da sem enkrat nekje zasledila da jih ne daš takrat, kot ostale surovine, ampak kasneje. Konec tedna bom probala kako izgleda peka s semenčki. Poročam.
LP
D.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Ali mi lahko katera svetuje. pekla sem kruh v severin avtomatu po receptu od silvy – 1 in schnell – vendar mi tudi po drugem poskusu ni uspelo, da bi narastel in bi bila posoda polna. ( nastavim ga na 1 Kg) Pa tudi prvi dan je kar precej moker.

Živjo ani.
Posoda tudi pri meni ni bila polna. Narasel je tam nekje do treh četrtin. Mislim da v navodilih piše, da je vzrok za “neshajanje” preveč kvasa. Si ga dala samo 3/4 vrečke? Jam sem ga dala mogoče še malo manj. Nastavila sem pa res na 750 g in ne na eno kilo. Si pekla iz bele moke? Ker se meni namreč zadnjič, ko sem pekla iz mešanice za kruh (moka ki jo kupiš že pripravljeno mešanico), pa se tudi ni tako zelo dvignil kot bel, ni imel nič “kupčka” na vrhu, raven je ratal. Ampak vseeno dober. Kaj več ti pa ne vem povedat. Mogoče je bilo za tvojo moko preveč tekočine? Probaj še z manj tekočine. Čeprav se jo meni zdi za kupljeno belo (od Farine) ravno dovolj.
Upam da bo drugič boljše ratalo.
LP
Damjana

Pozdravljena!
Ja, prva runda belega kruha mi je popolnoma uspela (delala sem iz pol kg bele moke). Drugič sem poskusila 25 dag bele in 25 dag polnozrnate, pa je bilo slabše. Bil je manjši (nižji) in bolj zbit. Pa si mislim kje je napaka: surovine niso bile pred uporabo na sobni temperaturi (moko sem imela v mrzli kleti in nič se ni ogrela v kuhinji). Bom še poskusila s popravki.

Glede semen pa imam jaz izkušnje pri peki kruha za moža (ima celiakijo in imam aparat pavzaprav zaradi peke kruha zanj, zase pa ga nikdar nisem pekla, no do sedaj!). Moj Severin ima po ca. 15 minutah zvočni signal za dodajanje semen in takrat jih pač dodam. Aparat jih še malo premeša in prične se vzhajanje in peka. Moraš pa paziti, da jih ne daš preveč, ker pol skup pade. Jaz dam naekrat npr. 3 velike žlice lanu ali kaj drugega (sezam, sojini kosmiči). Sem pa pred kratkim nekje prebrala, da lahko dodaš tudi čez noč namočeno proseno kašo (in ožeto).

Lep pozdrav!
I.

Zdravo!
Poskusi s pol kg moke.
LP! I.

Helou I.
Sem preštudirala navodila in našla napisano to, kar praviš ti o zvočnem signalu. Jaz sem ta zvočni signal čakala, ampak očitno ne dovolj pozorno :)). Res sem zraven počela še vse sorte druge stvari in čisto lahko, da mi je ušel. Sem vrgla semena notri kar tako po občutku. Kruh je bil sicer dober, vendar za moj okus ga ni čez belega.
Če boš probala tole zadevo s proseno kašo pa sporoči kako je zgledalo (namreč si ne predstavljam čisto dobro).
LP
Damjana

Zdravo Damajana!

Spet jaz. Imam bolj poredko čas za računalnik, zato imam tak odzivni čas.

Moram priznati, da mi tudi druga runda mešanega kruha ni najbolje uspela (400g bele, 100g polnozrnate), bil mi je preveč zbit. Ampak, mi se ne damo, kajne …

Našla sem tisti recept za kruh s prosom za poskušnjo (nisem še ga delala, bom pa poskusila v naslenjih dneh).
– 300 ml vode, malo masla, 360 g polnovredne moke, 180 g moke tipa 550, 1 žlica soli, 1 žilca sladkorja, 4 žlice čez noč namočenega in odcejenega prosa, 1 žlica sezama, 1 žlica lanu, 3/4 zavitka suhega kvasa.

Zbogom!
I.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close