kako se zamrzne potico?
Pri nas na faksu je navada, da vsak za svoj rojstni dan prinese torto ali pecivo in pogosti ostale. Ker je moj rojstni dan sredi decembra, sem jaz ponavadi spekla potico (in s tem delala reklamo za Slovenijo :). Letos sem mislila isto naredit, ampak izgleda, da tam okoli rojstnega dne ne bom imela cisto nic casa za pect, zato sem nameravala potico speci ze ta vikend in jo potem zamrznit. Se pa ne spomnim dobro, kako to gre (ceprav moj ati to vedno naredi s svojo potico).
Zato me zanima:
– kako ve zamrznete potico in
– kako jo potem odtajate?
Ursa,hej!
Se malo mlacno potico zavij v alufolijo(preverjeno) in v zamrzovalnik.Odtajas, kot je svetovala pomocnica do normale.Jaz sicer odvijem in pokrijem s cistim prticem,da se ne bi nabirala vlaga.Kos,ki ga bomo pojedli, malo pred uporabo pogrejem v normalni pecici,ampak res malo.Vi boste verjetno celo pojedli,zato lahko celo samo malo pogrejes,ampak vedno samo ze popolnoma odtajano. Lp Babi
OK, torej za zamrznit se vse tri strinjate, kako naj to gre. 🙂
Me pa zanima glede odtajanja, recimo, da jo odtajam na sobni temperaturi (cez noc) in jo potem prinesem na faks, a jo lahko potem pogrejem v mikrovalovki? Pecice na faksu nimamo, da pa bi jo pogrela doma in potem prinesla sem, pa nekako ni varianta.
Ce jo pogrejem v mikrovalovki, ali naj pogrejem cel kos ali naj ga najprej narezem na rezine?
urša,
potico odtajaj čez noč na sobni temperaturi (če imaš zabavo popoldan, je dobolj, da jo daš iz zamrzovalnika zjutraj, saj rabi le nekaj ur, da je odtajana). Če nimaš mikrovalovke za pogreti, nič hudega, saj običajno tako ali tako vedno jemo hladno, a ne. Je pa res boljša, če je malo pogreta, je takšna, kot d je ravnokar pečena. Nikar pa je pogrevaj doma, saj bo, dokler jo boš postregla, popolnoma hladna, poleg tega pa še precej bolj suha kot sicer.
Ursa, prav nic je ni potrebno pogrevati. Jaz tega ne pocnem nikoli. Preprosto je najvaznejse to, da jo odtajas zavito in dokler je ne bos razrezala, jo pusti v alufoliji kar zavito. Imela bo vso potrebno vlago in ne bo niti najmanj suha. Mi smo jih za mojo poroko vse zamrznili, ker ni bilo mozno speci hkrati 11 potic. Nobeni se ni poznalo, da je bila zamrznjena!
Ne vem, ampak topla potica naj bi bila se tezja za zelodec kot hladna! Sicer se pa vedno je hladno potico, se nikjer nisem jedla tople.
draga Ursa,
lepo da delas “promocijo” za potico tam dalec na severu 🙂
jaz sem tudi ze jedla odmrznjeno potico, nic pogreto in je bila cisto OK.
Kaj pa, ce ti posljemo kaksno potico, ze narejeno? Tako, ki traja po 14 dni?
Saj ne,da tvoja ne bi bila dobra, ampak ce gre za pomanjkanje casa…
sicer pa je zanimivo, kako je svet majhen, da se srecava tukaj na tej spletni strani 🙂
Lepo se imej. Pozdravcek,
Irena
Hej,goma!
Meni je hcerka dala castno tabornisko,da ne bo odpirala te strani.Samo reportazo je pogledala.
Pravi:Ti kar sprosceno pisi, to je tvoja stran,saj mora vsak imeti kaksen skrit koticek.
To je nekaksna zahvala,ker niti jaz nisem nikoli odprla njenega najstniskega Dnevnika. Sele za njen 40.r.d. sva ga skupaj pogledali,se nasmejali in tudi kaksna solzica se je zablescala.
Ti kar pusti mami,da z nami sprosceno surfa in uziva. Lep pozdrav s soncne obale Babi
Jessy,hej!
Ne bi rada zavajala Urse.
Verjetno so tvoja navodila zelo pravilna.Ko sem zacela zamrzovati hrano,ni bilo nobenega foruma z nasveti.Rada se vedno ravnam po prilizenih navodilih.In ker je tam pisalo “se malo mlacno”,delam tako.Odvijem folijo iz preprostega razloga,ker se verjetno pri zamrznjeni mlacni potici malo po folijo navlazi in zato tudi navodilo,da se jo odvije.
Kar se tople potice tice,je pa res odvisno od okusov.Meni je vsec mrzla in
tudi rahlo mlacna.Marsikje smo v lokalu jedli po kosilu samo za spoznanje pogreto potico. To ni isto, kot ce bi jedli vroco iz peci.Moja potica je pecena zvecer in sele naslednji dan zarezem vanjo s strahospostovanjem ,kaksna bo.In veselje je vedno enako,ko ugotovis,da je uspela!!
Velikokrat sem jo zamrznila in tako nesla v Anglijo,razlike v bistvu ni!
Naj to ne izpade polemicno,se pogovarjamo o takih in drugacnih izkusnjah.
Glavno je,da bo Ursa spekla dobro potico!!!:)) Lep pozdrav Babi
Hej,goma,ravno sem med kuhanjem razmisljala,da ne bi mojih besed narobe razumela in prisla ,da ti napisem,pa zagledam tvoj odgovor.
Zelela sem ti le povedati,da to ne pomeni,da ti ne smes surfati z nami.
Prebrala sem,da se ljudje pogovarjamo tako: Tega,kar zelimo povedati,povemo priblizno 50% pravilno,tisti pa,komur so besede namenjene,pravilno dojame spet le 50% ali se manj.Zdaj si pa zamisli,kako potekajo komunikacije med ljudmi,ki ze v naprej slabo mislijo.:))
Zdi se mi,da si omenila,da bos prisla na srecanje in bos packala z otroki.
Prav si razbrala;sem Primorka in danes je tu prekrasen dan.Lp Babi
Babi, se povsem strinjam z vami.
Moja mami je vedno govorila, da je potrebno potico pustiti vsaj čez noč stati, da se res lepo ohladi, predno se jo začne rezat. No, jaz se tega vsekakor držim. Povedala mi je tudi, da je treba pustiti potico v foliji toliko časa, dokler je ne režeš, da vsa tista “vlaga” lepo prodre v notranjost potice in s tem dosežemo, da potica ne izgubi “sočnosti”.
Hotela sem povedati le to!
Lepo se imejte!
Jessy
Irena? Katera Irena? V Ljubljani poznam namrec dve. 🙂 Irena Ka. ali Irena Kr.?
No, katerakoli ze, posiljam ti en dezeven pozdrav iz Stockholma in hvala za ponudbo za trajno potico, ampak ne bo treba, sem jo namrec v soboto ze spekla in uspesno zamrznila (kaksna bo pa, ko jo odmrznem, bomo pa se videli).
Da porocam: potico sem spekla in to lesnikovo (ker se orehe tu tezko dobi in so zelo dragi – je namrec premrzlo zanje in jih morajo uvazati).
Imela sem samo en manjsi problem in to pri lupljenju lesnikov (jasno). Ceprav sem se drzala vasih nasvetov in jih najprej 10 min prazila na 225C v pecici, potem pa jih dala na kuhinjsko krpo in jih drgnila, da bi kozica sla dol, se jih je lepo olupila le kaksna tretjina. Ker nisem imela dosti casa, sem jih potem uporabila kar taksne, kot so bili (2/3 neolupljenih), pa je bilo kljub temu dobro (in je cela kuhinja disala po prazenih lesnikih ;). Mi gre pa vseeno malo na zivce, da mi jih spet ni uspelo lepo olupit. Kaj bi lahko bil problem? Bi jih morala dalj prazit ali kako?
Forum je zaprt za komentiranje.