Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Elijina kokosova torta – še enkrat

Elijina kokosova torta – še enkrat

Pozdravljene

Danes je na tem forumu zelo slovesno, ko praznujeta Babi in Deka – obema še enkrat iskrene čestitke.

Sedaj pa k vprašanju. Danes sem imela malo časa in sem našla recept za to torto. Ker v soboto praznuje tudi moja mami (še ena škorpijonka) bi jo rada presenetila s torto, seveda s tako, ki bi uspela. Če prav razumem recept, se ta torta potem, ko je pečen biskvit nič ne prereže, pač pa se krema naredi samo na vrhu in po obodu (predvidevam????). Ali sem prav razumela?? Vse, ki ste jo že preiskusile ali menite, da bi se jo dalo narediti tudi v pravokotnem pekaču ali pa je zanj premalo mase?

Lep večer vsem skupaj želi
Stela

Prav si razumela. Ko sšečeš biskvit (priporočam papir za peko), ga vzameš iz tortnega modela in odstraniš papir za peko, položiš ga nazaj v model in namošič z mešanico ruma, sladkorja in vode.

Potem preliješ s kremo, oboda ne odstraniš. In lepo v hladilnik čez noč.

Naslednji dan, ko želiš torto postreči, previdno z nožem narediš krog tik ob obodu (da ga lažje odstraniš), nato pa obod snameš. Za lepši efekt lahko steno torte namažeš s stepeno smetano ali okrasiš s kokosom.

Mislim, da bi se jo dalo narediti v pravokotnem pekaču, čeprav se mi zdi v tortnem modelu lažje.

LP, Staša

P.S. v soboto jo delam tudi jaz 🙂

Joj, Staša… Že cel dan hočem napista, kako je uspela saherca, pa se enostavno ne spomnim (prekleta skleroza 😉 ). Pojedli s(m)o jo “dok rečeš keks”. Res. Tako dobre torte pa že dolgo ne. Dela se kot v sanjah, je pa še boljše ;). Samo žal nisem imela manj sladkega mareličnega džema (je bil zelo zelo sladek), pa sem zadevo rešila tako, da sem biskvit napojila z mešanico soka ene limone in vode (zelo zelo kislo) – bilo je… Mmmmm… In v petek ali soboto bo padla še ena, da jo bodo lahko vsi, ki jih čez teden ni doma, poskusili (no, pa še meni se spet cedijo sline 😉 ). Torej: recept je res odličen!

Lp, mishika

Hvala, Staša za podrobna navodila. Zdaj samo še upam, da bo tudi meni uspelo!

Lep pozdrav in uspešno sobotno peko!
Stela

Mishika,

ta saherca je ena izmed mojih najljubših tort, čeprav trenutno vodi Elina 😉

Sunny,

če imaš še kake pomisleke, kar vprašaj – debate o tej torti obožujem ;))

LP, Staša

Pozdravljeni in vse najboljše vsem, škorpijoni in škorpijonke. Pri nas ima otvoritev moj mož na začetku novembra, sledi mu sestrična, nj. starši (na isti dan) itd. Tako, da za ta vikend tudi jaz planiram tole kokosovo torto (Staša in ostale z izkušnjami, hvaležna bom za vsak namig).
Vprašanja:
ali podloga, ker je samo iz beljakov ne razpade, če jo namočiš in ali je možno tudi brez “namakanja” – po mojem bi bilo prijetno hrustljavo?
– postopek za kremo: ali vmešaš čokolado v smetano še vročo ali naj se malo ohladi
– koliko časa je potrebno – približno stepati rumenjake nad soparo

Vsem zelo hvala!

Meni ni niti malo razpadla, brez namakanja pa sploh nisem probala – lahko da je OK tudi brez. Jaz imam vsekakor raje sočne stvari.

Jaz čokolado malo ohladim, vendar pazim, da se ne začne strjevati – najprej ji dodam nekaj žlic smetane in dobro premešam (da malo utekočinim zadevo), potem pa še preostalo smetano čez nekaj časa.

Tega z rumenjaki pa še nisem počela, ker sem jih prvič kar surove vmešala drugič pa sem jih izpustila.

LP, Staša

Hej,kar nekaj brez veze:
Ko sem stepala beljk za sneg,sem opazovala to dogajanje strjevanja in …se zastrmela v tiste lepo nastajajoce like,ko je sneg ze skoraj trd in metlice brzijo…Nastajajo smrekove vejice,listi,kar hoces! Kako bi se to dalo ohraniti in zapeci.Poznamo peciva(meringe),ki so na debelo pokrita s sladkim malo zapecenim snegom.Samo,kako spraviti maso na testo,da se ne bi vse zabrisalo. Mogoce nanesti sneg,potem pa z metlicama se malo po njem in delati vzorcke.Seveda ne gre,ker bi vse spricalo naokrog. Je bilo pa tako lepoooo!!!
Stasa,imas idejo? Lp Babi

Babi,

a je bilo preveč alkohola večraj?? :))))))))))) Prosim, ne mi zamerit, ampak tako doživeto si opisala “smrekove vejice”, da sem morala to napisati ;)))

Imam pa vprašanje v zvezi z zapečenim snegom – nikoli še nisem delala takšnih peciv. Imaš morda kakšen recept (no, sem prepričana, da ga imaš :)?

Ste lepo praznovali? Jaz praznujem v nedeljo v MB, in sicer s sestro, ker imava obe na isti dan rojstni dan. No, ona je le 28 let starejša… 🙂 V soboto pa s fantom.

Lep dan ti želi,

Staša

Babi,

Ko smo v tistih zlatih časih še “lovili” zame najboljši program BBC Prime sem večkrat z zanimanjem sedela pred TV ob oddaji Ready, steady, cook (gotovo jo poznaš tudi sama) in tam so kuharji, zelo preprosto oblikovali kot si zapisala “meringe”. Vzeli so že kakšen kupljen kolač ali rolado, ga razrezali na kose, s katerimi so oblložili stekleno in s prozorno folijo oblečeno skledo, v sredino dali kakšno kremo narejeno iz maskarponeja z raznimi dodatki, pecivo obrnili na krožnik in nato obložili z mešanico snega in sladkorja v prahu. Najlepše so ga nato oblikovali kar z vilicami, kot bi delali nekakšne valove in ko je kolač prišel iz mikrovalovke je bil “nakodran” in po robovih zlato zapečen. Izgledalo je slastno!

Če ni že prepozno tudi z moje strani iskrene čestitke!!!

Lp na Primorske iz sive Ljubljane
Barbara

Mina, jaz npr. podloge nisem nič namočila in mi ni razpadla. Je pa po okusu skoraj tako, kot moji kokosovi makroni, samo da ni limonce. Super je ta kombinacija kokosa in čokolade. Tudi jaz nisem rumenjakov stepala nad paro, ampak sem jih kar vmešala v čokolado. Res pa je, da jaz nimam nobenega odpora do surovih jajc. Vse skupaj je ful simpl. LP Daša

Hej,Barbara! Oddajo seveda poznam in v Angliji skozi ves dan ucijo kuhati.
So ugotovili,da je njihova kuhinja zelo dolgocasna napram italijanski, spanski…:)))

Tvoj nasvet je res super in bo prisel prav tudi Stasi. Jaz imam tudi en recept;,ga napisem kasneje,ker me moz nujno rabi pri neki TV oddaji.

Hvala za cestitke,nic ni prepozno,prav prija tudi danes kaj prebrati.

Stasa,ko sem stepala tisti sneg,je bilo dan prej,ker torto vedno naredim zvecer,da se lepo potem vse prepoji cez noc v hladilniku.
Kozarec dobrega vina sem res popila vceraj,tudi vam sem nazdravila.
Bil je prijeten dan in vecer sploh.

Poglej,ko bos stepala in mi bos pritrdila!Pa tudi cokoladna krema ,ce je dovolj trda,dobi lep vzorcek. Vcasih pa po beljakovem snegu vozim slalom.Vse prenese in Michael ga redno obrne na glavo,potem je dovolj stepen.
Ti bos pa res super praznovala!!:)))Sem vedno mislila,da je 11 let razlike,kot sva medve s sestro rekord,zdaj pa vidim,da je to malenkost.
Se se bereva. Lep vecer obema s kar prijetno hladne obale Babi

Babi!

Ker sem tudi jaz malo po otrocje mahnjena na beljakov sneg (ga obracam nad glavo), naredim ‘kupcke’ tako, da vlijem testo v pekac in nato mixer ‘namakam’ v testo kak cm globoko (mixer na najnizjo hitrost). Naredijo se tisti znacilni ‘kupcki’, ki se nato krasno zapecejo (malo dobijo barvo).

Vceraj sem prvic delala Elino torto po malo prirejenem Stasinem receptu in je bila ravnokar pospravljena (smo mele zenski vecer ob mojih diasih iz J Amerike). Sem pa si drznila umetnisko potezo: beljakovo testo sem spekla kot sem zgoraj opisala, nastali so krasni vrsicki, ga nato prerezala (nekako 2/3 testa sem pustila spodaj, 1/3 pa sem odrezala), zlila na testo kremo in pokrila z zgornjim delom. Malo je bilo potrebne spretnosti (pomoci fanta), da se testo ni zlomilo, ampak je slo. In je izgledalo fantasticno.

Stasa, testa nisem namakala, pa vseeno ni bilo suho. Zenske sem seveda vse opremila z receptom!!

Kuharsko nocni pozdrav

Nyah

Smejte se!

Barbara, za spomin na “tiste zlate čase” 🙂

Tudi jaz rada pogledam oddajo, če le uspem.
Lahko noč!

Vladka

Babi,

se ne mudi z receptom – ko boš imela čas.

Lahko noč,

Staša

Oh, Vladka, s tem linkom si me razveselila kot otroka. Hvala ti!

Pozdravček tebi in ostalim
Barbara

Ker bom tudi jaz jutri probala narediti Ellino torto prosim, da mi napišete na koliko stopinj jo pečete. Tega v receptu nisem zasledil. Pa še nekaj na koliko stopinjse peče jabolčln pita. Vsepovsod v receptih na tem forumu piše v segreto pečico. Koliko segreto?.
Hvala za odgovore.
Martina

Daša, Staša, hvala vama za odgovore.Verjetno bom danes pekla in bomo jutri jedli, Jupi!

Hej,Nyah! Vidis,da se splaca povprasati. Jaz si tega se nisem upala,kar si ti s pomocjjo fanta naredila.Vedno se ob snegu sprasujem,ce bi poskusila.Zdaj si mi dala voljo.

Stasa,meringe so nas spanski sneg. Ves,tisti kupcki iz snega s sladkorjem.
Pravzaprav niso kdo ve kaj.Ampak dobro pecivo,kot je povedala Barbariga,
pokrito s to peno,je krasno ze za pogledati.

Sama naredim nekako tako.Dobro biskvitno testo navlazim s kaksnim pomarancnim ali marelicnim likerjem ,tudi Malibu(beli rum + kokos),irski liker…
Potem tale snezna masa,ki jo na koncu se z dresirno vrecko nanesem,da nastanejo kupcki in se enkrat v pec,da se malo osusi in svetlo rjavkasto zapece.Nyah je to z Elino torto imenitno naredila.Da samo omenim,tisti Malibu liker bi bil kot nalasc za tvoje polivanje.

Rada pa bi ugotovila,kako bi se dobro kremo prej nanesla.
Recimo: malo navlazen biskvit,dobra krema in sneg.Bojim se,da bi se krema potem v pecici razlezla.Zato bolj navlazim.
Mogoce bi pa kremo namazala med dve plasti biskvita!!
Na kopaliscu,v slascicarni imajo tako torto:krasen biskvit,se boljsa limonina krema in popecen sneg. Moram res povprasati.In potem bom z metlicama
risala listice in se kaj,kot je rekla Nyah.Splaca se poskusiti.

Zdaj bi ti pa rada naredila malo slin.Poznas mogoce toscansko specialiteto:
Panforte di Siena? Dobis jo povsod,lepo zavito,prevezano,s pecatom…
To je nizko sesterokotno pecivo.V testu polno mandeljnov,arancinov,,med…Skratka ” panforte pomeni krepak kruh”.
Je sladko(ne pretirano) in zgoraj in spodaj ima tanko belo testo kot hostje.
Sploh vsi taki recepti z medom,snegom.. se pecejo na teh hostjah ,ki se jih tudi poje.
Mi imamo to vedno na smicanju-pojes koscek tega peciva in imas energije za celo dopoldne. Lahko ga naredimo doma.je tipicno bozicno

Zdaj samo sestavine;ce bi koga zanimalo pa sledi postopek.

450g popecenih mandeljnov,350g sladkorja v prahu,350g kandiranega sadja,250g orehovih jedrc,100g medu,1 zlica moke,muskatni orescek,3 zmlete nageljnove zbice,cimet,sladkorni prah za potresanje in hostjino testo(lahko bi nadomestili z dobrim oblatom kot za sladoledne skrniclje,jaz jih naredim sama s posebnim zar modelom).

Vladka,ti si pa res azurna s svojo BBC posiljko!
Vsem lep pozdrav Babi

Babi,

naj se dodam, da sem jo delala v malem tortnem modelu (za pol mase), zato je bilo lazje zgornji del odrezat. Dvignila sem ga pa kar s papirjem (prerezes, zapeljes vmes list papirja in lepo dvignes, se ne razlomi).

KAr se tice snezne kape. Jaz naredim sladoledno bombo: okroglo posodo oblozim z biskvitom, nadevam sneg in dam v zmrzovalnik. Ko so gostje ze pri meni, vzamem bombo iz zmrzovalnika, stresem na pekac, okrasim s snegom (beljak + mleti sladkor, dobis tak svetlec prekrasen sneg, kompakten; ce imas cas komplicirati, lahko sladkor raztopis in sirup zlijes v sneg, tako dobis u bistvu maso za zamorcka, je se boljse) in dam pod zar za kakih 5 minut. Sneg ostane hladen, biskvit se lepo otopli, sneg pa fantasticno lih dobi skorjico in vrsicki vzorcev se obarvajo nezno rjavo ….. no, kura, sama sebi sem sedaj naredila gušt!

LP
Nyah

Smejte se!

Babi, in ostale

“hostijino testo” se dobi v kvadratni obliki v Lj v Maxi marketu ( ca 18-18 cm) , imajo pa tud čisto tanamale oblatke za “poljubčke” oz. meringue, oz. vetrce.

…..če je s tem kaj pomagano!

lp in lep vikend vsem

Jaz sem pekla na 170 stopinjah 20 minut.

Babi,

to beljakovo testo me res mika. Kakšno pa mora biti razmerje beljaki – sladkor?

Kje pa bi našla hostjino testo? Sama si ga nebi drznila delati :))

LP, Staša

Eh… sem jaz en slepec. Hvala za INFO 🙂

LP

Hej,Q10 nam je ze povedala za hostjino testo;res prav pride.Tisto z zar posodo delam podobno kot za vafle in pride tanko kot kornet.To je bolj za otroke,hostjino je pa ta pravo.

S.vetrci
Razmerje sladkor,beljaki: 5 beljakov,35 dag sladkorja(jaz ga redno zmeljem do prahu)

Najprej das v beljak samo zlico sladkorja in stepas, na koncu pa pocasi sipas sladkor in ga na rahlo vmesas.

Isto naredis lahko z dodatkom 1 zlice finega kakava v prahu(ne istant) in 50g grenke drobno zrezane (jaz jo z nozem nastrgam cokolade. Ti vetrci so definitivno boljsi. Temperatura pecice 130-150 25-30 minutk.

To je za vetrce.Za testo pokrito s tem, pa bi bilo enako. Lp Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close