Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika mehiška hrana -pomoč

mehiška hrana -pomoč

Zelo bom vesela vsakega predloga in vaše pomoči.

Na Oš, kjer poučujem predmet gospodinjstvo smo želeli imeti dan dejavnosti na temo mehiška hrana. Bili smo že zmenjeni z neko gospo, da nas obišče in z njeno pomočjo bi se lotili mehiške kuhinje. Pa je vsa stvar splavala po vodi, ker gospa…..

Učenci se tako veselijo tega dne, da jim ne morem reči, zdaj pa ne bo nič, ker….Pač pa se bom stvari verjetno sama lotila …-Tako mi bo prišla vsaka vaša pomoč prav. Glede na to , da je mehiška prehrana precej začinjena potrebujem recepte, ki bodo za ucence sprejemljivi glede okusa in pa tudi same izvedbe.

Zanima me kako se pripravi tortilija in če bi se jo lahko sami lotili? Če ne , kje se kupi?

Obstaja mogoče kakšna knjiga, kjer bi lakho dobila recepte?

Naj omenim, da imamo časa 4 ure, dobre pogoje za delo, zato mi bodo vsakršne ideje dobrodošle, da zadovoljim otroško ustvarjalnost in navdušenost nad nevsakdanjim.

pa, pa, KLara

Če lahko pomagam z receptom za krompirjeve palačinke na mehiški način… So rezultat mojih kuharskih eksperimentov in pri nas doma imamo to zelo radi. Pa še komplicirano ni.

Testo:
2 srednja krompirja
pribl. 3 – 4 dl vode
pribl. 3 – 4 dl mleka
3 – 5 jajc (odvisno od vslikosti)
moke po potrebi (okrog 300 g)
sol, poper

Nadev:
1 večja čebula
500 g mletega mesa
1 – 2 sveži papriki
po želji 1 pekoči feferon
majhna konzerva rdečega fižola (400 g)
konzerva koruze
1 kisla smetana
1 jušna kocka
poper, sol po želji

Preliv:
1 – 2 dl mleka
3 – 4 kocke topljenega sira
sol, poper

Po želji še malo nastrganega sira ali mehiške sirove omake (kupljene)

Krompir drobno nastrgaj v vodo, dodaj mleko, jajca in toliko moke, da nastane primerno testo za palačinke. Začini s soljo in malo popra. Malo previdnosti je treba pri mešanju testa, ker se krompir zapleta v metlice in rado škropi.

Speci palačinke kot običajno, le na malo nižji temperaturi. Zaradi krompirja so namreč malo debelejše in rabijo več časa, da se prepečejo. Iz opisane mase nastane kakih 10 – 12 palačink.

Za nadev na olju prepraži na kockice narezano čebulo, dodaj na kockice narezano papriko in še malo praži. Potem dodaj meso, začini z zdrobljeno jušno kocko, poprom in po želji s sesekljanim feferonom in praži, dokler vsa tekočina ne izpari in meso ni več grudasto. Tik pred koncem dodaj odcejen fižol in koruzo, da se samo nekoliko pregreje. Odstavi z ognja in vmešaj kislo smetano. Po potrebi dosoli.

Na vsako palačinko daj 2 zvrhani šlici nadeva in ga nekoliko razporedi. Stranska robova nekoliko zavihni, da nadev ne izteka, in palačinko zvij (enako kot za kanelone). Palačinke zlagaj v pomaščen pekač tesno drugo zraven druge.

V mleko nadrobi (nareži) topljen sir in segrevaj samo toliko časa, da se sir raztopi – mešaj z metlico. Začini po okusu in še vroče z žlico enakomerno razporedi po vrhu palačink. Po želji lahko prelivu dodaš malo mehiške sirove omake. Po vrhu potresi z naribanim sirom. Ni nujno, je pa dobro.

Peci v pečici pri 180 – 200° kakih 15 – 20 minut. Če je na vrhu sir, naj se raztopi, ne pa zapeče.

Čas priprave je skoraj krajši kot čas pisanja oz. branja recepta. Upam, da bo kaj koristilo in vam želim dober tek.

se en preprost recept-tortilje

moka,sol,mlacna voda,malo olja…jaz ponavadi dodam se jajce. naredis gladko testo. pustis pocivati pol ure in razvaljas res na tanko.narezes na kvadrate ali kroge in speces-v ponvi. pecene so zelo hitro. zraven pa ponudis salso ali pac kak namaz. lp petra

Kako hitro potrebujes ideje?

Nekaj malega imaš o tem v novi Posebni izdaji Razvedrila – Kulinarika-kuharski recepti.

Upam, da boš našla kaj uporabnega.

lp

Hej,ce ne mislite vsega res sami narediti,svetujem najbolj priljubljeno jed svojega vnuka.Kupimo tortilje cips-tiste trikotne(so dobre -meni se niso uspele tako),jih je vec vrst,bolj ali manj krhke.Streses na rahlo z oljem samo namazan pekac in na vrh grobo naribas sir.Dober je nacho,ce ni tega,pa kak bolj pikanten.Pustis v pecici,da se sir stopi in lahko pokapljas malo chili omake in potem jes se s kaksnimi omakami.Je boljse kot sama hladna tortilja. Lepo se imejte Babi

Draga Klara,
Prvo iz kje si?
Drugo, kdaj rabiš ideje. Po mojem ti lahko pomagam, ker smo pri nas dokaj vešči mehiške kuhinje. Lahko ti posodim oz. prekopiram kar nekaj receptov oz. knjig. Je pa tole pogovarjanje preko neta malce zamudno.
Če te zanima, mi piši na mail silvy.1@email.si

Lp, Silvy

Mene je enkrat povabila kolegica, Američanka, ki sploh ni komlicirala, pa še hitro je blo narejeno.

Narediš “palačinke”, kot so že napisale, nato pa še zraven:
-narezano čebulo (lahko jo prepražiš – jaz jo na olivnem olju),
-zelenjava (lahko uporabiš fižol – pogosta hrana al pa koruzo, mešano zelenjavo, popečeno papriko – ZAČINIŠ),
-koščki sira,
– kislo smetano.

Najprej tortiljo namažeš s kislo smetano, nato pa na eno polovico zložiš nadeve, tudi sir. Nato to prepogneš (dobiš kot pizza calzzone) in HAM!
Simp, za otroke primerno!

Mehiške začimbe dobiš v večjih supermarketih!

LP

Še en… tipično mehiški. Uvože sicer iz Severne Amerike, ampak mislim, da je kar pravi:

Chilly con carne
(vse količine so približne, dela se po občutku)

500 g govedine, drobno zrezane (original) ali mlete (bližnjica)
1 – 2 čebuli
1 – 2 sveži papriki
2 mali oz. 1 velika konzerva rdečega fižola
1/2 konzerve koruze
žlica paradižnikove mezge ali 2 žlici kečapa
sol, poper, strok česna, rdeča paprika, suh zdrobljen chilly ali feferon (originalne začimbe) ali vrečka (za otroke mogoče malo manj) začimbne mešanice kotany za chilly z mesom (bližnjica)
Čili (oz. feferon) naj bo pravi, posušen in zdrobljen, ali pa svež in sesekljan. Odsvetujem pa uporabo čilija v prahu, ker je samo hud, nima pa nobenega okusa.

Prepraži čebulo, dodaj meso in drobno zrezano papriko. Praži, dokler ne izpari tekočina. Dodaj ostale sestavine (vkjučno z začimbami) in dolij toliko vode, da ni čisto pokrito. Jed se bolj duši kot kuha in mora biti gosta. Duši se pol ure do uro oz. odvisno od mesa (ali je mleto ali v koščkih, in koliko velikih). Če je preveč juhasto, popravi z malo moke (podmet ali prežganje), če je preve pekoče, se da malo ublažiti s ščepcem sladkorja.

Lahko se je kar tako (pri nas s kruhom), ali pa se uporabi kot nadev za tortilje.

Vsem najlepša hvala!

Časa, da se napolnim z znanjem imam dovolj. To predvidevamo nekje v februarju. Samo delo pa bo potekalo štiri ure, tako, da imamo kar precej časa. Učenci so zelo pridni in z zanimanjem sledijo. Do sedaj smo vedno veliko naredili in verjamem,da bomo tudi tokrat (z vašo pomočjo).
Tako, da če imate še kakšno idejo, je dobrodošla.

Lp, KLara

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close