mafini
Lep pozdrav! Vedno sem si žežela delati mafine (muffins) in končno mi je uspelo kupiti pekač zanje. V kratkem bomo imeli v družini več praznikov, zato bi rada spekla čimveč različnih sleščic, med njimi tudi mafine. En recept že imam, izredno pa bi bila vesela, če bi mi še kdo priskočil na pomoč s kakšnim receptom. Se vsem najlepše zahvaljujem in en sladek pozdrav! Jančka
ej, če se ti ljubi – kupi knjigo Petra Hvastije – mafini in kukiji – zame biblija.
Sicer pa bolj najljubši:
JABOLČNI MAFINI
mokre sestavine:
350 g naribanih jabolk
125 g rastlinskega olja
1 žlička vanilijevega sladkorja
2 jajci
120 g rjavega sladkorja
suhe sestavine: 130 g polnozrnate moke
130 g bele moke
1/4 žličke sode bikarbone
3 žličke pecilnega praška
2 žlički cimeta
za 12 mafinov, 25 min., 180 stopinj.
OBVEZNO VEDNO !!!!!
– najprej posebej dobro zmešaš mokre in posebej suhe sestavine
Suho mešanico vsuješ v mokro! NIKOLI OBRATNO!
Segrej pečico že prej, da ti lepo zrastejo.
Če imaš tako z ventilatorjem, raje daj 20 stopinj manj ali pa (BOLJE) izklopi ventilator in peci pri predpisani temp.
Še eden (za k čaju je mega)
BANANIN MAFIN
mokre:
125 g margarine
65 g sladkrja
3 srednje velike banane
1 jajce
suhe:
2 žlički pecilnega praška
220 g moke
1/4 žličke sode bikarbone
1+ 1/2 žličke muškatnega oreščka
25 min, 12 mafinov na 180 stopinj.
Dober tek
T.
Res dobri in preizkušeni so mi borovničevi mafini:
Borovničevi muffini
Sestavine:
250 g moke
3 Žličke pecilnega praška
1 kozarec vloženih borovnic ( lahko tudi 200 g svežih ali zmrznjenih)- namesto borovnic lahko damo poljubno sadje oz. čokolado
1 veliko jajce
150 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
8 žlic sončničnega olja (jaz vzamem tistega, ki ga imam doma)
1,5 dl pinjenca (oz. navadnega mleka, jogurta, kisle smetane)
40 g masla
Priprava:
Pečico segrejemo na 180°C (ventilacija 160°C). Moko zmešamo s pecilnim. Vložene borovnice odcedimo.
V skledi stepemo jajce. Dodajamo sladkor, vanilijev sladkor, olje, surovo maslo, mleko. Po testu razprostremo moko, jo narahlo vmešamo, na koncu damo še borovnice.
Pečemo 20-25 minut. Izklopimo pečico in pustimo kolačke nekaj časa mirovati. (jaz jih pustim okrog 3 minute).
Dober tek!
Jaz imam pekač z modelčki IN dam noter papirčke, da ne mastim dodatno. Redno uporabljam ta pekač, pa se mu nič ne pozna, tako da se kar splača. star je zdaj 3 leta – mafine imamo neredko tudi za kak poletni zajtrk, pa na morje ga vzame, ker imamo v prikolici ta majhno pečici, gre ravno ta pekač noter.
t.
Vsi, ki pečete mafine, NA POMOČ!
Včeraj sem pekla mafine, in ker nimam posebnega pekača, sem jih pekla samo v papirnatih “košaricah”. A, groza – na dno so se prijeli, tako da sem jih polovico morala vreči stran, saj je bila za pojest le “kapica”.
KAJ NAJ NAREDIM, DA SE MI MAFINI NE BODO SPRIJELI?!
Hvala za odgovore in lep pozdrav!
Še boljši so silikonski pekači, maščoba sploh nima veze, nič se ne prime in lepo gre ven. Če imate radi mafine, se nakup vsekakor splača. Najprej sem kupila teflonskega za 12 mafinov, potem še 2×6 silikonskega. Danes pečem samo v silikonskih, če je mase preveč ali če delam dvojne, vključim še teflonskega. Definitivno se splača.
Moji doma ne marajo prveč mafinov, jaz pa zelo. Ko pečem kaj drugega, na koncu pritaknem še kakšen pladenj mafinov, saj testo je tako mimogrede narejeno. Potem jih dam v zamrzovalnik in sproti jemljem ven. Ponavadi kar za malico v službi, saj v glavnem delam slane, kosmičeve ipd.
In še ena možnost, če zaenkrat še ne prideš do pekačev. Speci jih v navadnem pravokotnem pekaču in razreži na kvadrate, tudi v košarice jih lahko potem zložiš.
LP Tora
Ze v zacetku mojega sodelovanja na forumu sem dala prednost silikonskim
modelckom.Zlasti za mamice so dobrodosli tudi tisti raznih oblik:srcek,smrecica,medvedek…za slavja otrok. Jaz v mojem klasicnem modelu naredim tudi mesno zelenjavne jedi(polnjene paprike,melancane,dzuvec…),edino paziti moram,ko jemljem iz pecice,da se mi kaj ne strese ven;pa se navadis. Lep pozdrav Babi
Mafiji se vedno pečejo v pekaču za mafije, če ne se razlezejo. Jaz dam papirnate modelčke v pekač in nato vlijem maso. Me pa še nekaj moti pri receptih, ki so “poslovenjeni”. Masa za mafije se namreč vedno meri s skodelicami in ne s tehtnico. Zakaj se recepti pri nas spremenijo v grame in dkg ne vem. Zato vedno poiščem recepte na Yahoo. Recepti so tam enostavni in zelo dobri.
Jaz pa “sovražim” vse mere, ki niso v gramih, dkg… in so izražene v skodelicah ali žlicah (slednje je sploh noro). In sem ravno danes hotela Babi vprašati, če je že kaj stehtala skodelice moke in sladkorja za korenčkovo pecivo. Danes sem ga pekla, sicer res le iz treh jajc, a ga skoraj ni več. Sem ga pa delala s kokosom, saj naši nad orehi, lešniki ipd. niso preveč navdušeni.
Pozdrav vsem!
Vladka
Se strinjam z Vladko, jaz sem namreč obupala nad recepti z merami na “skodelice” že takrat, ko sem dobila tri različne odgovore, “koliko je ena skodelica” :). Vem da imajo američani neko “pripravo”, v obliki skodelic, ali zajemalkic, na katerih točno piše “1/4 cup”, “1/2 cup”, “1 cup”….. ampak – jaz vendar nimam take priprave, imam pa dobro staro kuhinjsko vago :). Če povem po pravici recepta v katerem je za mero napisana skodelica sploh ne berem do konca, pa bi verjetno bilo včasih vseeno dobro.
Lep dan želim vsem, tudi Vladki v daljne kraje (če se ne motim).
Damjana
Hej,Vladka,priznam,se nisem,pa bom zdaj spet pekla in bom res stehtala.Ko sem dobila recept,ja Saska videla mojo skodelico in je pritrdila.Ker nisem vedela,da bom enkrat tu pisala recepte,se nisem potrudila stehtati.
Sonce,tocno tako.Sem ze enkrat povedala,da takih receptov nimam rada,
ker ima vsak drugacne skodelice.
V angl.receptih so zadnje case v oklepaju zraven cup in spoon, tudi utezne mere pripisane.Saj,ce delas vse na skodelice,ze gre,potem pa je tu korenje v dag in maslo v dag in je zmesnjava. Tako je moje mnenje.
Na Yahoo in se drugje so res dobri recepti.Tu pa povemo se kaj zraven in kak nasvet damo. Lepo pozdravljene in lep praznicen dolg vikend Babi
Forum je zaprt za komentiranje.