Najdi forum

mafini

Lep pozdrav! Vedno sem si žežela delati mafine (muffins) in končno mi je uspelo kupiti pekač zanje. V kratkem bomo imeli v družini več praznikov, zato bi rada spekla čimveč različnih sleščic, med njimi tudi mafine. En recept že imam, izredno pa bi bila vesela, če bi mi še kdo priskočil na pomoč s kakšnim receptom. Se vsem najlepše zahvaljujem in en sladek pozdrav! Jančka

ej, če se ti ljubi – kupi knjigo Petra Hvastije – mafini in kukiji – zame biblija.

Sicer pa bolj najljubši:

JABOLČNI MAFINI

mokre sestavine:
350 g naribanih jabolk
125 g rastlinskega olja
1 žlička vanilijevega sladkorja
2 jajci
120 g rjavega sladkorja

suhe sestavine: 130 g polnozrnate moke
130 g bele moke
1/4 žličke sode bikarbone
3 žličke pecilnega praška
2 žlički cimeta

za 12 mafinov, 25 min., 180 stopinj.

OBVEZNO VEDNO !!!!!
– najprej posebej dobro zmešaš mokre in posebej suhe sestavine
Suho mešanico vsuješ v mokro! NIKOLI OBRATNO!

Segrej pečico že prej, da ti lepo zrastejo.
Če imaš tako z ventilatorjem, raje daj 20 stopinj manj ali pa (BOLJE) izklopi ventilator in peci pri predpisani temp.

Še eden (za k čaju je mega)
BANANIN MAFIN
mokre:
125 g margarine
65 g sladkrja
3 srednje velike banane
1 jajce

suhe:
2 žlički pecilnega praška
220 g moke
1/4 žličke sode bikarbone
1+ 1/2 žličke muškatnega oreščka

25 min, 12 mafinov na 180 stopinj.

Dober tek
T.

pa tukaj jih je tudi nekaj – glej muffini

ojla, Tinkara;)
Eno vprašanje;) A je treba imeti obvezno modelčke za muffine ali je tudi kaka druga varianta za peko?
hvala
LP, branka

Res dobri in preizkušeni so mi borovničevi mafini:
Borovničevi muffini
Sestavine:
250 g moke
3 Žličke pecilnega praška
1 kozarec vloženih borovnic ( lahko tudi 200 g svežih ali zmrznjenih)- namesto borovnic lahko damo poljubno sadje oz. čokolado
1 veliko jajce
150 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
8 žlic sončničnega olja (jaz vzamem tistega, ki ga imam doma)
1,5 dl pinjenca (oz. navadnega mleka, jogurta, kisle smetane)
40 g masla

Priprava:
Pečico segrejemo na 180°C (ventilacija 160°C). Moko zmešamo s pecilnim. Vložene borovnice odcedimo.
V skledi stepemo jajce. Dodajamo sladkor, vanilijev sladkor, olje, surovo maslo, mleko. Po testu razprostremo moko, jo narahlo vmešamo, na koncu damo še borovnice.
Pečemo 20-25 minut. Izklopimo pečico in pustimo kolačke nekaj časa mirovati. (jaz jih pustim okrog 3 minute).
Dober tek!

Tudi sama imam isti recept – lahko rečem le da so mafini božanski!

LP Elya

Seveda ni nujno da imas pekac, peces lahko tudi v papirnatih skodelicah – v tem primeru uporabis dve ali tri skodelice skupaj, tako da pride bolj cvrsta in se ti ne sesede pod tezo testa, druga moznost pa je, da peces v podolgovatem modelu, cas peke ustrezno podaljsas.

Sem jih enkrat pekla v po dveh papirnatih skodelicah, pa jih ne bom več. Se mi je vse prijelo in sem morala papirčke stran trgat-cufat. LP Daša

Pojdi na Iskanje in malo pobrskaj! Ugotovila boš, da je bilo že veliko strani napisanih o tem. In tudi kar nekaj receptov boš našla

Petra

Jaz imam pekač z modelčki IN dam noter papirčke, da ne mastim dodatno. Redno uporabljam ta pekač, pa se mu nič ne pozna, tako da se kar splača. star je zdaj 3 leta – mafine imamo neredko tudi za kak poletni zajtrk, pa na morje ga vzame, ker imamo v prikolici ta majhno pečici, gre ravno ta pekač noter.
t.

Ker na našem koncu pekača nimajo, me zanima kje (v LJ) se ga da kupiti?

lp, andreja

Jaz sem ga kupila kar v Merkurju. Sicer pa najlepša hvala za vse nasvete in recepte. Lep dan, J.

Vsi, ki pečete mafine, NA POMOČ!

Včeraj sem pekla mafine, in ker nimam posebnega pekača, sem jih pekla samo v papirnatih “košaricah”. A, groza – na dno so se prijeli, tako da sem jih polovico morala vreči stran, saj je bila za pojest le “kapica”.

KAJ NAJ NAREDIM, DA SE MI MAFINI NE BODO SPRIJELI?!

Hvala za odgovore in lep pozdrav!

Če si delala po kakšnem receptu, ki vsebuje malo maščobe je to čisto razumljivo (se je zgodilo tudi meni). Ampak, če recept vsebuje maščobo (vsaj pol skodelice olja ali ekvivalentno) pa se ti to ne bi smelo zgoditi.

V receptu ni bilo NIČ maščobe!!!!!

Se pravi, da moram naslednjič delat po receptu, ki vsebuje maščobo, pa bo O.k., če sem prav razumela?!

Pa je treba te papirčke kaj namazat oz. posipat z moko?

Papirčkov se nič ne maže in se jih ne posipa z moko.

Lep dan!

Vladka

Jaz jih nisem nikoli dodatno mazala.
Se pa splača kupiti pekač, saj ti modelčki niso prav poceni. 150 kosov stane okoli 700 SIT, pekač pa malo čez 2000 SIT.
Pekač namažeš s stopljenim maslom in daš v zamrzovalnik, da se maslo strdi, in se ne prime noben mufin (tudi tak brez maščobe).

Hvala vsem za nasvete! Sem bila tako jezna in sem mislila, da nikoli več ne bom šla peč mafinov………pa so tako dobri! Upam, da bo naslednjič uspelo!

Še boljši so silikonski pekači, maščoba sploh nima veze, nič se ne prime in lepo gre ven. Če imate radi mafine, se nakup vsekakor splača. Najprej sem kupila teflonskega za 12 mafinov, potem še 2×6 silikonskega. Danes pečem samo v silikonskih, če je mase preveč ali če delam dvojne, vključim še teflonskega. Definitivno se splača.
Moji doma ne marajo prveč mafinov, jaz pa zelo. Ko pečem kaj drugega, na koncu pritaknem še kakšen pladenj mafinov, saj testo je tako mimogrede narejeno. Potem jih dam v zamrzovalnik in sproti jemljem ven. Ponavadi kar za malico v službi, saj v glavnem delam slane, kosmičeve ipd.
In še ena možnost, če zaenkrat še ne prideš do pekačev. Speci jih v navadnem pravokotnem pekaču in razreži na kvadrate, tudi v košarice jih lahko potem zložiš.
LP Tora

:-)))) Tora*! Hvala enako. Silikonski pekači so zakon. Jaz sem bila malo skeptična, zdaj so me pa čisto obsedli. Zadnjič sem jih uporabila še za panna cotto. So ratale take lepe “potičke”, da bojo po mojem ta stari modelčki šli v pokoj.

Ze v zacetku mojega sodelovanja na forumu sem dala prednost silikonskim
modelckom.Zlasti za mamice so dobrodosli tudi tisti raznih oblik:srcek,smrecica,medvedek…za slavja otrok. Jaz v mojem klasicnem modelu naredim tudi mesno zelenjavne jedi(polnjene paprike,melancane,dzuvec…),edino paziti moram,ko jemljem iz pecice,da se mi kaj ne strese ven;pa se navadis. Lep pozdrav Babi

Mafiji se vedno pečejo v pekaču za mafije, če ne se razlezejo. Jaz dam papirnate modelčke v pekač in nato vlijem maso. Me pa še nekaj moti pri receptih, ki so “poslovenjeni”. Masa za mafije se namreč vedno meri s skodelicami in ne s tehtnico. Zakaj se recepti pri nas spremenijo v grame in dkg ne vem. Zato vedno poiščem recepte na Yahoo. Recepti so tam enostavni in zelo dobri.

Jaz pa “sovražim” vse mere, ki niso v gramih, dkg… in so izražene v skodelicah ali žlicah (slednje je sploh noro). In sem ravno danes hotela Babi vprašati, če je že kaj stehtala skodelice moke in sladkorja za korenčkovo pecivo. Danes sem ga pekla, sicer res le iz treh jajc, a ga skoraj ni več. Sem ga pa delala s kokosom, saj naši nad orehi, lešniki ipd. niso preveč navdušeni.
Pozdrav vsem!

Vladka

Se strinjam z Vladko, jaz sem namreč obupala nad recepti z merami na “skodelice” že takrat, ko sem dobila tri različne odgovore, “koliko je ena skodelica” :). Vem da imajo američani neko “pripravo”, v obliki skodelic, ali zajemalkic, na katerih točno piše “1/4 cup”, “1/2 cup”, “1 cup”….. ampak – jaz vendar nimam take priprave, imam pa dobro staro kuhinjsko vago :). Če povem po pravici recepta v katerem je za mero napisana skodelica sploh ne berem do konca, pa bi verjetno bilo včasih vseeno dobro.
Lep dan želim vsem, tudi Vladki v daljne kraje (če se ne motim).
Damjana

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Hej,Vladka,priznam,se nisem,pa bom zdaj spet pekla in bom res stehtala.Ko sem dobila recept,ja Saska videla mojo skodelico in je pritrdila.Ker nisem vedela,da bom enkrat tu pisala recepte,se nisem potrudila stehtati.
Sonce,tocno tako.Sem ze enkrat povedala,da takih receptov nimam rada,
ker ima vsak drugacne skodelice.
V angl.receptih so zadnje case v oklepaju zraven cup in spoon, tudi utezne mere pripisane.Saj,ce delas vse na skodelice,ze gre,potem pa je tu korenje v dag in maslo v dag in je zmesnjava. Tako je moje mnenje.
Na Yahoo in se drugje so res dobri recepti.Tu pa povemo se kaj zraven in kak nasvet damo. Lepo pozdravljene in lep praznicen dolg vikend Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close