Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika cookies- zakaj?

cookies- zakaj?

Zakaj mi zlezejo narazen, ko so pečeni, so tako tanki, da se skoraj skozi vidi?

Po mojem ali preveč maščobe, ali preveč mešanja.
Sama imam kuharsko knjigo gospe Fields, ki je v Ameriki zakon kar se cookijev tiče. Za moje pojme je čisto v vseh receptih preveč maščobe. Jaz dam pol manj in je ravno OK.

Še tole, napiši recept po katerem jih delaš, pa ti bom morda lahko svetovala še bolj konkretno.

Tudi malo več moke koristi, drugače pa ima Silvy prav
LP Barb

Evo recept:
125 g sladkorja
125 g moke
1/2 žličke soli
1 vanilij sladkor
1 pec. prašek
100 g čokoladnih koščkov
1 jajce
125 g margarine

Mast se dobesedno ven cedi, piškoti so ogabni, tanki, mastni, grenki, skratka ogabni.

Po katerem receptu jih pa ve pečete’? Ta je iz knjige Kukuji.

A tista knjiga od Hvastje? Jaz sem naredila po čisto enakem receptu in ven dobila “pecivo” ne pa kukije. Po moje je premalo moke notri. Lp, Jana

Točno ta knjiga. Piškoti so ogabni.

Kot prvo je preveč pecilnega, 1 pecilni je za vsaj 500g moke…..če se ne motim, tu tak ogaben okus…..

Ojoj, tale recept je pa že na prvi pogled ”čist mim”.
Mnogo, mnogo preveč pecilnega praška in vsaj za pol preveč maščobe.
V knjigi iz katere jaz pečem kukije v večini receptov uporabljajo sodo bikarbono in to približno 1/2 žličke na cca. 350 g moke. Preveč je tudi soli.
Da pa ne bomo preveč debatirali, tukaj je osnovni recept za kukije. Ker je knjiga ameriška so sestavine v lončkih (cups) en lonček je 240 ml, kar približno ustreza lončku od jogurta.
2+1/2 lončka moke
1/2 žličke sode bikarbone
1/4 žličke soli
1 lonček rjavega sladkorja
1/4 lončka belega sladkorja
1 vanilin sladkor
125 g margarine (pol lončka) ali masla (zmehčanega)
2 jajci
2 lončka čokoladnih koščkov (ali en lonček čok. koščkov + en lonček grobo sesekljanih orehov)

1. Zmešaš moko, sodo in sol. Z električnim mešalnikom zmešaš sladkor, dodaj margarino in mešaj, da dobiš enakomerno pasto. Večkrat postrgaj strani posode. Dodaj jajci in mešaj le toliko časa, da dobiš enakomerno zmes. Segrej pečico na 180 stopinj.
2. Dodaj mešanico moke in čokoladne koščke ter orehe in mešaj le toliko časa, da je enakomerno zmešano.
3. Z žlico polagaj kupčke na NE namaščen pekač. (jaz ga pokrijem s peki papirjem). Peci 22-24 minut.

Evo en recept za pregrešno kalorične in pregrešno dobre čokoladne kekse (cookies?)…

200 g masla
300 g sladkorja v prahu
300 g mletih lešnikov
350 naribane jedilne čokolade (jaz jo kar v multipraktiku zmeljem…)
1 vanilijev sladkor

Vse sestavine zmešaš (v multipraktiku), testo pustiš stat nahladnem ca. 1/2 ure, oblikuješ kroglice (za oreh velike) – na originalnem receptu piše, da kroglice premažeš z beljakov: jaz jih nisem, pa je bilo vseeno ok. Pečeš na peki-papirju 20 min na 130oC (!!!). Meni so nastali taki lepi kupčki – dobri kot šus!!!

Ups, pozabila sem napisat, da lahko namesto lešnikov daš orehe ali mandelje. Pa kak lešnik/oreh/mandelj na kroglico za okras.

Punce hvala, že danes se jih bom lotila, če bo čas.

katja, napiši kako je uspelo.

lp

No, sem jih spekla po receptu od Silvy in moji so jih z užitkom vse požrli.
Krasni so bili, okusni, ne pa tisto prej.
Punce hvala za pomoč.

Se strinjam. Naslednji dan so pa sploh kot čigumi, sama sem jih vrgla stran!

mishika, meni se zdi, da pri tvojem receptu manjka nekaj moke. Ali se motim? Če pogledam, nima kaj skupaj držati in na 130 stopinjah se vse skupaj stopi in zlije.

lp

Mishika, tok-tok, tudi mene zanima, ali tale zadeva res stoji skupaj brez moke. Namreč, če sestavinam dodaš še malo piškotnih drobtin, jih lahko brez pečenja polagaš kar v papirnate košarice in imaš majhne dobre bombice, kot si rekla, pregrešno kalorične, vendar temu primerno dobre.
LP Tora

Hmmm… kaj naj rečem? Vsi me imajo za čudno, ker še zmeraj trdim, da meni nastanejo bolj kupčki kot pa “palačinke”. In da: to je sigurno originalen recept in v njem ni nobene moke.

Da se zadeva razleze je dokaj logično (zato meni ni jasno, zakaj edina dobim kupčke 😉 ) – bolj ali manj samo maslo in čokolada in kot “vezivo” lešniki… Cookies so vedno bolj ploščati (vsaj take se da kupiti), sicer gre za kekse. Če bi rade bolj kupčkaste kekse, potem samo dodajte moko (ne vem koliko) – na okusu se ne izgubi, cookiji postanejo bolj keksi, edina “napaka” je, da se ne stopijo takoj :)))). Niso pa z moko res nič manj okusni.

Lp, mishika

Ojla!

Jaz sem tudi dobila kupčke in ne palačink. Iz testa sem oblikovala kroglice, pri pečenju pa se se malo sploščile in nastali so malce nižji kupčki. Sem pa delala brez čokolade, da se je bolj poznal okus lešnikov. Mmmmm, res so bili dobri.

Evo, me veseli, da vsaj nekdo še dobi kupčke :))) – da ne bodo mislili, da kaj čaram 😉 :))))))

Lp, mishika

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close