Obljubljeni slani,zelenj.narastki
Hej!
Slane narastke delim na take,kjer je vezava riz,testenine,star kruh ali besamel.Zelenjava je povsod,jajca tudi.Pogosto parmezan ali kak drugi trdi sir,lahko tudi skuta.Imajo vse znacilnosti kot sladki;torej zaradi snega lepo narastejo,tudi malu upadejo in jih je najbilje hitro pojesti.
V tem se razlikujejo od zlozenk, pasticiov ali lazanje.
Najraje imam take,kjer je vezava riz.Ni pa nujno,da je tudi vam.
Bom opisala nekaj primerov.
Cvetacni narastek (brokoli,por..)
1 lepa cvetaca,slan krop;10dag surovega masla,5 rumenjakov;dve stari zemlji,3 dl mleka;1dl kisle smetane,5 dag drobtin,5 beljakov:malo mascobe in drobtin za model.
Cvetaco skuhamo v slanem kropu(ne prav mehko;jaz jo razdelim na cvetke)
Surovo maslo penasto umesamo in mu polagoma pridevamo rumenjake,v mleku namoceni,ozeti in pretlaceni zemlji,kislo smetano in drobtine.
Zdaj pa zacinite z vam ljubimi zacimbami in zelisci(jaz obvezno musk.orescek,poper,petrsilj,cesen…)
Tej zmesi previdno vmesamo se sneg in nazadnje se cvetke cvetace in vse skupaj v namascen in potresen mode ali jena posodo ali kozico.
Enako s spinaco -1/2 kg,mlade koprive,ohrovt,del spinace-del regrata,blitva ali dusen por. Tudi kombinacija grahovega pireja,korenja,gobic,brsticni ohrovt…
Pecemo pol ure po navodilih za narastke.
Tudi v ta narastek dam malo parmezana-ne skodi,zato malo manj kruha.
Dobro je h kaksni omaki ali kar tako s solato.
To pa je s prekajenim kuhanim mesom ali ostanki svinjske pecenke.
V namasceno in potreseno posodo zlozim plast v slani vodi kuhane cvetace,nato prekajeno kuhano in nasekljano meso,izmenicno,dokler ne porabimo.Vmes malo tudi popopraj.
1/8 kisle smetane razzvrkljamo z rumenjaki in prelijemo preko zmesi.Vse potresemo se z naribanim parmezanom,nato z drobtinami in poskropimo s stopljenim maslom-5 dag. Pecemo 1/ 2ure.
Namesto zemelj lahko umesamo besamel,v katerega smo dodali rumenjake( tri),povrtnino in se sneg.To je rahlejsa varianta.
Narastek z rezanci,skuto in zelenjavo
1/2 kg rezancev(ce jih naredis sama,so se boljsi),10 dag masla,3 rumenjaki,15 dag pretlacene skute, pol loncka kisle ali sladke smetane,zelenjava po zelji
S sladkimi dodatki,limonino lupinico,rozinami in orehi je pa sladek narastek.
isto lahko s palacinkami,narezanimi na rezance.
Rezance skuhamo v osoljeni vodi, jih odcedimo,oplaknemo z mrzlo vodo.
Umesamo surovo maslo,dodamo rumenjake,pretlaceno skuto smetano,
rezance in kuhano zelenjavo. zacinimo in naribamo malo parmezana.Nazadnje primesamo se sneg.Tudi to pecemo 1/2 ure.
Narastek z rizem
20 dag riza,1l tekocine(pol vode,pol mleka in malo konjaka0,10 dag masla,4 rumenjaki,sneg iz bejakov,parmezan,mascoba in drobtine za model
Zelenjava
Meni je zelo vsec z na panceti in cebuli dusen por,brokoli,jurcki.
Lahko mesano ali samo ena vrsta povrtnine.
V osoljenem mleku z dodatki skuhamo riz.Spet umesamo maslo,mu dodamo rumenjake in se malo mesamo,potem riz,kuhano ali duseno zelenjavo(dusena na olivnem olju je okusnejsa ),zacimbe,parmezan in sneg.
Naprej ravnaj kot zgoraj.vedno je dobro na koncu pokapljati z maslom.
Petersiljev narastek Varianta: drobnjak,rukola
2 sopka petersilja drobno nasekljamo.
V loncku segrejemo 2 dl sladke smetane in 2 dl mleka.Odstavimo in v tekocino zamesamo 80g kosmicev za krompirjev pire,petersilj in 100g maldega sira(lahko fetko) in mesamo 2 minuti z elektricnim rocnim mesalnikom.Zacinimo s soljo in poprom.Primesamo 4 rumenjake in na koncu se trd sneg iz 4 beljakov.Zmes prelozis v namascen in potresen model.Peces pri temperaturi 225 stopinj C okrog 20 minut.
Uporabi se lastno fantazijo. To so osnovni recepti,ki jih lahko spreminjas po mili volji.Upam,da ni prevec napak,ker ne bom vec brala in da nisem cesa spustila.
Lep pozdrav Babi
Hej,Dasa!
To je tako.Pri tem narastku je napisano 225 .Odkar imam tabelo za uporabo svoje pecice,se ravnam po njej.
Klasicno pecenje 180-do 200,35 – 50 minut
ventilator 180-190, 40 do 60 minut
Ta zadnji narastek ima rahlejso vezavo,zato vrjetno tak poudarek.
Jaz segrejem tako,potem pa gledam in znizam,kot pri pitulicah.Pecice ne odpiraj,ce je le mogoce.
V kuharici pise,srednje vroca pecica,torej zgornji podatki drzijo.
Lep dan Babi
Se to:
A lahko pri vseh narastkih uporabis parmezan? Ga potreses priblizno deset minut pred koncem pecenja ali ze prej?
In se to, Babi: kje kupujes dober parmezan; jaz, kadar imam to sreco, v Italiji, zadnji koscek imam se od zgodnjepoletnega potepanja po Toskani. A ker bo kmalu posel, midva z mozem pa oba obozujeva prav ta pristen parmezan, ne tistega iz vrecke, ki je cisto drugega okusa, me zanima, od katerih proizvajalcev bib il najboljsi.
Babi, hvala za odgovore, Vesna
Hej,Vesna! Skoraj krivec za lepo dozivetje in ti zbolis.
Sem te pa omenjala,bodo potrdile.Kdaj?
Ob tvojem klicu za dobro zelenjavno rizoto in buckah,ki so vodene…Prinesla sem nalasc zate,da vidis ,kaksne so majhne trde mlade bucke in potem ni nic vodeno.Pa neolupljene mandlje iz nasega sadovnjaka tudi,ker si omenila,da je lupljenje mandljev zamudno.Smo jih prelile s kropom in ti bodo cebelice -delavke ze povedale,kako to hitro gre.Vidis,bila si posredno z nami.Pa tako sem si zelela srecati tudi tebe in tvojega fantica!
Primoz pravi,da bo se prilika,upam.
Narobe razumela; parmezan dam v maso,ne na vrh.No,lahko bi se proti koncu tudi mogoce malo potreslo.Sicer pri narastkih ne rada odpiram pecice do konca.Ce je v nadevu,je dovolj po vrhu malo stopjenega masla.
Sir kupujem ali v Italiji ali pri nas,ker poleti se ne rada podajam v tisti prometni kaos.V Kopru smo kot na otoku;poleti obdani s cesto polno vozil.Grem ze raje cez cesto v morje!:))
Vcasih vzamem Grana Padana,najveckrat pa Parmigiano Reggiano,ki ga pa pri nas ni.Najlepse je,ce ga prijazni prodajalec odreze od veliiiikega hlebca in potem vakumsko pakira.Je pa Grana,ki jo dobim pri nas zelo dobra.
Imajo jo v Mercatorju(it.zastavica).
Iz vrecke je res bljak,recete vi mladi.
Tvoj sine bi verjetno tudi jedel sladek rizev narastek z dodatkom skute.
Je lahko prebavljiv in okusen.Nekje so ze recepti,pa en dober skutin ,za keterega je avtorica dobila kup pohval in ga je se enkrat poslala,ni dolgo nazaj.Kar pobrskaj na iskalniku.Zdaj pa moram nehat in kaj se postorit!
Lep soncen dan,kot je pri nas Babi
O, Babi, hvala za vse izcrpne informacije!
Tako rada sem v kontaktu s tabo!
In tako mi je se zdaj hudo zaradi petka; ne bos verjela, se vedno lezim v postelji, dobila sem namrec hudo gnojno angino in sele zdaj ko so mi koncno dali antibiotike, gre pocasi na bolje.
No, me pa pokonci spravljate ti, pa druga zlata dekleta na tem forumu.
In ves kolikokrat se spomnim nate, Babi!
Kadarkoli se potepamo v okolici Kopra (mi smo namrec vecni lovilci sonca, haha), recem mozu, ves, tu nekje je pa doma nasa zlata Babi!
Vsekakor upam, da te cim prej spoznam v zivo!
Bom zacela pritiskat na Primoza, da bo cim prej spet kaj organiziral!
Pozdravcek iz soncne okolice Lj, Vesna
Zivjo Babi:
danes sem poskusila s tvojim narastkom, ker sem imela v hladilniku ravno sveze gobice, por in brokoli. Naredila sem ga z rizem, kot predlagas. Naredila pa sem eno veliko napako…
Ko sem skuhala riz, sem ga avtomatsko odcedila. Ko sem vse skupaj zmesala, da bi dala narastek v pecico, pa sem nekako mislila, da je cela zadeva malo presuha. Zato sem tvoj recept se enkrat prebrala, pa nikjer ne pise, da moram odcediti riz. Kaksna trapa sem. Na sreco sem imela vodo in mleko od riza se zmeraj v posodi, tako da sem celo zmes lahko prelila in tako resila narastek. Moram reci, da je bil enkraten, moz je bil navdusen.
No, da podam samo mojo izkusnjo, da ne bo se kdo naredil tako neumne napake. :-)))
Hvala za vse tako slastne recepte.
Meli
Forum je zaprt za komentiranje.