piščančji file
Majaronova – čisto preprosta in zelo dobra. Recept pa sem našla na kulinariki (linka žal več ne najdem)…
Meso posoliš, ga na obeh straneh povaljaš v moki in na hitro popečeš na vročem olju (samo toliko, da je od zunaj popečen). Meso potem zaliješ z vodo, dodaš stisnjen česen (kar precej – na štiri fileje ene 3 stroke), žličko majarona in posoliš ter pustiš, da se meso “poduši” (počasi). Na koncu (ko je meso mehko), omako izboljšaš s smetano in po potrebi zgostiš z moko (jaz tisti čas fileje vzamem iz posode).
Dober tek!
Poskusi tole:
Fileje posoli in popopraj, na hitro opeci na malo olja in jih daj na krožnik. Na preostanku olja (lahko ga malenkost dodaš) opraži dve žlici moke, zalij z mlekom in sladko smetano (da dobiš bešamel – mešaj pol-pol oz. lahko zaliješ s samo smetano, če se ne bojiš kalorij…:-))…). Popečeno meso dodaj bešamelu in pusti petnajst minut rahlo vreti. Če je meso že dovolj mehko, dodaj k omaki nariban parmezan (če se ne bojiš njegovega okusa, ga lahko kar precej dodaš). Premešaj in pusti še pet minut vreti. Za prilogo kuhan riž ali krugovi cmoki. Odlično je!
Enostavno in zelo okusno:
Piščančje fileje (lahko so tudi puranji) daš v zelo razgreto ponev z debelim dnom (tipa AMC, ZEPTER ali podobno) – brez olja. Seveda jih prej soliš. Tako vročo ponev odstaviš s štedilnika in pokriješ ter počakaš toliko, da fileji odstopijo od podlage, na katero so se seveda prilepili. To se zgodi po ca. 5 minutah, nikar jih prej ne poskušaj odtrgati, ker bodo deli mesa ostali na podlgi in se bodo kasneje žgali. Ponev daj nazaj na vroč štedilnik in fileje obrni, z druge strani jih ne moreš več tako lepo popeči, ker so že spustili malo svojega soka. Sedaj lahko dodaš par kapljic olja.
Po nekaj minutah vliješ v ponev 2-3 dcl suhega belega vina, zavreš ter pustiš vreti še kakšno minutko, da alkohol izpari (pozor, tekočina še vedno ostane). Dodaš eno sladko smetano, prevreš in to je to.
Začimbe po želji (lahko Vegeta, če jo rad(a) uporabljaš, lahko bazilika, česen…). Sam najraje brez vsega (razen soli, seveda).
Hitro, enostavno, odlično.
Poleg se odlično prileže pire krompir, lahko pa tudi riž (kkuhan na vodi, ali pa z zelenjavo…)
Jaz delam iz piščančjih filejev tudi tole:
——————————
Piščančji ptički
4 piščančji zrezki, 1 jajce, ½ čebule, 2 stroka česna, 4 rezine pršuta, 2 žlici drobtin, 2 žlici olja, 1 žlica masla, 1 žlička moke, 2 žlici jušne osnove, sol in poper.
V posodi segrejemo žlico olja, dodamo na drobno sesekljano čebulo in jo svetlo prepražimo. Dodamo narezan pršut, sesekljan česen in drobtine. Ko se zmes ohladi, vmešamo še jajce.
Piščančje zrezke potolčemo, malo posolimo (odvisno od pršuta) in popramo. Enakomerno jih namažemo s pripravljeno zmesjo, zavijemo v ruladico in spnemo z zobotrebcem.
V ponvi segrejemo olje in popečemo ptičke. Ko so z vseh strani popečeni, dodamo maslo, moko, zalijemo z jušno osnovo in pokuhamo, da se omaka zgosti.
——————————–
Pa še nekaj od Jamiea, kar je tudi zelo njami
V škrniclju pečena piščančja prsa z gobami in belim vinom – Jamie Oliver
2 piščančja prsa
Pest suhih jurčkov
250 g različnih narezanih gob
velik kozarec belega vina
3 žlice masla
timijan
2 narezana stroka česna
Naredimo velik škrnicelj. Uporabimo široko alufolijo in škrnicelj naredimo tako, da vzamemo 2 kosa, ki ju položimo enega na drugega (vsak naj bo dolg kot 2 škatli za čevlje). 3 robove zapognemo, zgornjega pa pustimo, tako da dobimo odprt škrnicelj.
Pečico segrejemo na 220 C. Vse sestavine zmešamo v skledi, tudi piščanca. Damo jih v škrnicelj, z nastalim vinskim sokom vred in pazimo, da folije ne prebodemo. Potem zapremo še odprto stranico in preverimo, ali je škrnicelj na vseh straneh dodobra zaprt in zatisnjen. Položimo ga na pekač. Najprej damo pekač za minuto na močan ogenj kar na plošči štedilnika, da se razgreje, potem pa 25 minut pečemo v segreti pečici.
Lahko dodamo narezan por, prekajeno slanino in rdeče vino.
————————————–
Pa če imate radi fižol še en Jamie
V škrniclju pečena piščančja prsa s fižolom, porom in smetano – Jamie Oliver
10 očiščenih mladih porov
2 piščančji prsi
1 konzerva (400g) fižola
sesekljan strok česna
sveži majaron ali origano
kozarec belega vina
1,5 dcl sladke smetane
sol in poper
Pripravimo škrnicelj. Por kaki 2 min kuhamo v vreli vodi, da se zmehča. Nato ga odcedimo in v skledi zmešamo z drugimi sestavinami s piščancem vred, pri čemer eno pest fižola kar z roko zmečkamo, da dobimo mehko pasto. Pošteno solimo in popramo in damo v škrnicelj z vso kremasto omako vred.
Položimo na pekač, ki ga segrejemo na štedilniku in potem pečemo 25 min pri 220 C.
————————————
Uh, sem dolga. Prva dva recepta delam redno in sta mi zelo všeč. Ker so ptički zamudni, jih običajno naredim več in zmrznem (narejene do faze pečenja). Jamiev piščanec pa je še boljši (zame), če uporabiš bedra namesto belega mesa, ali pa uporabi cela prsa s kostmi, ne samo fileje.
Zadnjega recepta še nisem poskusila, ker nisem ravno ljubitelj fižola, pa ker je Jamiev je sigurno dober.
lep dan
B.
Bridget, včeraj sem delala piščanca s fižolom po Jamieu (ki si nam ga ti napisala) in je bilo zelo dobro, samo jaz sem si predstavljala, da bo nekaj omake ostalov škrniclju, meni pa je nekako vsa izginila in je bilo malo suho. Te oddaje nisem gledala, zato ne vem, ali sem naredila kaj narobe? Rekla si sicer, da tega recepta še nisi poskusila, ampak tisti prejšnji z gobami je na isti način, zato upam, da mi boš znala odgovoriti. Hvala.
Lina, žal ne vem, kaj bi lahko naredila narobe, glede na to, da nisi opisala kako si pripravila. Pri piščancu z gobami je res ogromno omake, ki jo spusti meso, gobe in še vino dodaš.
Mogoče pa nisi dobro zaprla škrniclja in je tekočina izhlapela? Jaz sem v začetku delala ta šrknicelj, pa se mi ni zdelo najbolj enostavno, ker moraš res dobro zatesniti, da nikjer ne izpušča (da ne teče ven in tudi, da ne izhlapeva), tako da sedaj to poenostavim in dam kar v jene posodo in dobro pokrijem s folijo, tako da so robovi obrnjeni noter – v posodo, da tekočina ne izpari ampak se vrne k hrani.
Upam, da sem ti s tem kaj pomagala.
lp
Ce imas piscancje prsi nekaj casa v marinadi iz sredozemskih zelisc z dodatkom ol.olja, soli,popra in malo limoninega soka,se okus zelo zboljsa,kakorkoli ga bos potem naredila.
Ursa je spomladi poslala recept za piscancje prsi na grski nacin.Zelo okusno.Limonin sok pa naredi meso lepe zlatorumene barve,ko je peceno.
Lep pozdrav s soncne obale Babi
Jaz sem v tem receptu zamenjala purana za piščančje fileje. Njamska 🙂
Ja, pa še en recept imam:
V pomaščen “jena” pekač naloži soljene piščančje fileje, jih prekrij z rezinami šunke, lahko dodaš malo origana, čez položi rezine sira (lahko potreseš nariban sir), popeči v pečici in nato prelij s kislo smetano z jajcem in zapeci do konca.
V steklenem pekaču jed ohrani sočnost, medtem, ko se zna v katerem drugem preveč posušiti.
Pozdravček!
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.