Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Bešamel omaka

Bešamel omaka

Še enkrat povem, da sem včeraj pekla lazanjo. Moje vprašanje je malo čudno, pa vendar: kako naj izgleda bešamel? Mama ga doma nikoli ni delala, v restavraciji nimaš priložnosti videti “surovega” bešamela. Ko je zadeva vpojena v lazanjo ali kar pač že je, je drugačnega videza. Iz receptov sem se naučila sestavine, tudi naredim ga, lazanja je ok. Kljub temu se vsakič sprašujem, kako gosto naj to skuham in ali je prav. Dala sem cca. 1 cm masla, tj. kakšne 3 dag, 1 in pol jušne žlice moke in mleko, da je prišlo kakšne 3/4 l omake. Zmeraj gostejša je. Kako dolgo naj redčim? Da je takšna kot testo za palačinke? Malo gostejša kot za šmorn? Bolj redke palačinke? V lazanji ima za nalogo, da napoji testo. Še kaj? Napojilo bi tudi samo mleko ali voda, zakaj je bešamel boljši? Zaradi masla? Kakšna je vloga moke, če je gostejše ali redkejše?
Saj je brez veze, da težim s tem, če je recept v redu, ampak mene vseeno zanima in bom hvaležna, če mi je kdo pripravljen razložiti.
Hvala in lep pozdrav, Tora

Po mojem receptu za lazanjo se bešamel pripravi iz 50 g masla, 50 g moke in 3/4 l mleka. Meni vedno uspe ravnopravšnji, da se lepo razlije oz. tudi malo razmaže po testenini. Čeprav lazanjo delam že leta, pa te količine še vedno kar stehtam. Zagotovo pa bešamel da tudi svoj okus poleg tega, da mehča testenine.
Lahko noč!

Vladka

V bešamel spadajo vsaj še sol, poper in malo muškatnega oreščka. Osnovni namen je, da “veže” sestavine. Če delaš gobovo lazanjo, recimo, bi brez bešamela razpadla. Mesno omako pa naredi malo bolj blagega, smetanastega okusa.

Jaz ga delam “na pamet”. Raztopim žlico masla, dodam toliko moke, da se razmeša (kot za prežganje)… če se mi ponesreči, in je je preveč, dodam še malo masla… potem pa postopoma dolivam mleko in proti koncu začinim. Gostota testa za šmorn se mi zdi kar prava primerjava. Še vedno pa lahko doliješ malo mleka, če se med sestavljanjem lazanje preveč zgosti in ne gre razmazat.

🙂

Moj moz se zgrozi,ce slisi besedo besamel,ker smo nekoc jedli tako lazanjo,da je bilo od prevec besamela res vse pacasto.Seveda jo tudi jaz naredim,ker jo moras pac dodati ,da ni presuho in potem neuzitno.
Imam pa neko finto: Vecji del besamela zmesam v omako,bodisi,da je to mesna ali samo poradiznikova.Potem je koza cela in volk sit.:))Lp Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close