Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika KRUHOV CMOK …

KRUHOV CMOK …

… mi nikoli ne uspe. Kaj to pomeni? Kadar kruhove cmoke jem v restavraciji so tako dobri, da bi jih kar jedla in jedla. Ko pa se ga sama lotim, pa mi nikoli ni dober.
Prosim vas za kakšen preizkušen dober recept.

lp

men pa ful uspejo in mojim so zelo všeč. Moraš pazit, da ne zaliješ preveč z vlago (mlekom, jajcem).
Najprej suhemu kruhu dodam prepraženo čebulo in slanino, dodam žvrkljano jajce in po potrebi vroče mleko. Pa še to – ko jih kuham, vodi dodam jušno kocko.
Ponavadi jih naredim z belega kruha, včeraj pa mi je ostal koruzni pa bom videla kakšen okus je z njim. Poročam v nadaljevanju.
Pozdravček Mateja

Jaz kocke kruha malo popecem najprej na panceti in cebuli.Potem dolijem mleko.Tudi moke ne smes dati prevec(je pacasto).Se najboljsi pa so,ce jih ze kuhane dam malo v pecico,nanje malo masla in parmezan,da dobijo se lepo skorjico. Lp Babi

Zanimivo. Očitno je načinov priprave kruhovih cmokov še več kot pri rižotah. 🙂 Bom preizkusila tudi te… Predvsem tisto s pečico mi je všeč.

Zaenkrat delam cmoke iz vsaj en dan starega kruha (beli ali žemlje). Kruhovim kockam dodam praženo čebulo in sesekljan peteršilj, prelijem pa jih z vrelo mešanico mleka in vode, v kateri raztopim jušno kocko. Za 1/2 kg kruha približno 1/4 l tekočine. Pokrijem in pustim nekaj časa, vmes premešam. Potem dodam jajce (ali dve) in ostro moko. Oblikujem z mokrimi rokami, povaljam v moki in kuham 15 minut.

Obstaja tudi varianta, da iz mleka, moke in jajc pripraviš podobno testo kot za palačinke, vanj vmešaš kruhove kocke, počakaš, da vpijejo tekočino, in oblikuješ cmoke. Še nisem preizkusila.

Navlažene kruhove kocke lahko vmešaš tudi v kvašeno testo – to je nekaj podobnega kot že opisan češki cmok. Če je testo dovolj trdo, lahko kuhaš posamezne cmoke, če je bolj mehko, je pa bolje uporabiti prtič in skuhati “klobaso”.

Lahko pa namočiš večje kose kruha v veliko vode in potem ožmeš (na tak način kot za dodatek mletemu mesu). Ožetemu kruhu dodaš jajce in moko (po želji tudi čebulo in drugo) in zamesiš v testo, ki je bolj enakomerno (se ne vidijo oz. ne čutijo kruhove kocke). Meni se zdijo na tak način pripravljeni cmoki preveč zbiti, je pa seveda vse stvar okusa.

No, pri nas gre pa zadnje čase bolj v promet kruhov narastek. Kruh pripravim enako kot za cmoke, dodam pa več jajc (vsaj 3) in nič moke. Maso stresem v pekač (na peki papir) , poravnam po vrhu in spečem. Pečeno se lepo reže na kocke.

In, ja, še to moram povedat. Babi ima (spet) prav. Popečena slanina zelooo izboljša okus. Ne glede, na kateri način so pripravljeni cmoki.

Hej,tole v pecici mi je prislo na misel,ko sem naredila cmoke iz kruha,ki se nikakor ni hotel osusiti in sem ga dva dni susila.Takrat mi je dalo misliti,kaksne packarije so v kruhu! Bili so pacasti in da bi resila situacijo,sem jih dala v pecico.Od takrat zelijo take.
Vcasih pa naredim tako: Vso maso dam v navlazen in z drobtinami posut prtic in dam kuhati v enem kosu.Potem to kuhano maso lepo stlacim v okrogel model za narastke(namascen in potresen z drobtinami,na dno dam nekaj rezin pancete) ,da dobi formo,polijem s stoplenim maslom in naribam sir ali pa dam rezine toasta.Lepo popecem. Potem odluscim in zvrnem na
pladenj in narezem. To je bolj za svecane prilike. Lp Babi

ej če so preveč mokri dodam jaz drobtine in ne moke. Pa še nekaj – isto zadevo porabim tud za filanje celega piščanca. zjutraj na tv Slo v oddaji dobro jutro pa so filali raco. Namesto z mlekom so zalili s sladko smetano. Omenili pa so, da dodaš lakho tud kaj kisle. Bomo probali danes.
Pozdravček Mateja

Hej,zdaj sem se spomnila.Messegue pise,da je njegova nona vedno morala narediti nadev,ceprav ni bilo pri hisi nic od frlecega za nadevati.
Kratkomalo,ob nedeljah je moral biti nadev!! V juho je dala kuhati to,cemur mi recemo cmok.
Najboljse cmoke pa je delala moja nona ,ko jih je kuhala za Veliko noc v vodi skupaj s plecetom od domacega prasicka.Imeli so krasen okus.
Spet en spomin! Burja nam odganja oblake Babi

Kruhove cmoke delam podobno kot Jožica, le da kocke starega belega kruha namočim v mleku. Ožamem, potem pa ožeti kruhovi masi dodajam prepraženo čebulo,panceto, jajce, peteršilj…… Vse zmešam, oblikujem cmoke z zelo malo moke (ne stisnem pretrdo) in jih mečem v krop. Voda ne sme preveč vreti. Nikoli se ne razkuhajo in ostanejo dokaj rahli.

Meni pa cmoki vedno skupaj padejo, ko jih vzamem ven. V vodi so veliki in puhasti, zunaj pa se kar stisnejo. Okusa so zelo dobrega, le trdi…
Morda kdo ve, kaj delam narobe?

Dodajam še moj način priprave kruhovih cmokov.
Približno 30 dag kruha narežem na majhne kocke, ki jih v pečici toliko posušim, da jih med prsti še lahko stisnem. Na maščobi prepražim čebulo in jo dodam kruhu, poper, peteršilj in majaron, ki je meni zelo všeč. V mleku raztepem 2 jajci in prelijem preko kruha. Premešam in pustim stati 20 minut. Za to maso dodam okoli 4 dag moke, premešam in oblikujem najprej majhen poskusni cmok, ki ga dam v vrelo, slano vodo. Če ne razpade in lepo naraste, oblikujem še preostale cmoke in jih kuham 10 minut. Če poskusni cmok med kuhanjem razpade, dodam še žlico moke ali pa malo drobtin. – Zabelim z domačimi ocvirki, zraven zeleno solato in je prav krasna samostojna jed. Lep pozdrav!

Poročilo – probala narest cmoke iz koruznega kruha – okus se skoraj nič ne razlikuje.
Pozdravček Mateja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close