Pecena polenta z brokolijem
Za Urso na severu in se koga na soncni strani Alp!
Skuhaj mehkejso polento kot smo jo vajeni(lahko instant).
Kolicina kot obicajno.
Posebej operi in narezi brokoli na ne premajhne kocke(cvetke).Uporabi tudi olupljen strzen(ki je meni vsec tudi surov).
Poprazi ga na olivnem olju(kjer si malo poprazila prej strok cesna in ga odstranila),posoli in popopraj.lahko tudi malo m.orescka.Pazi,da bo brokoli
se malo trdlajv.
Z maslom namazi pekacek in posuj z drobtinicami in naribanim parmezanom
Skuhano polento in brokoli previdno zmesamo,pridamo se cirka 3-5 dag sira na osebo(oziroma po okusu).V receptu je parmezan,dober pa je se kaksen drugi sir(ovcji,emental,zbrinc…-odvisno,kaj imate rade).
Mesanico stresi v pekac(visina mase vsaj 3 cm- zato je velikost pekaca odvisna od kolicine).
Peci pri 180 st C ,dokler skorjica ne porumeni.Peceno pustimo malo ohladiti,da se lepse nareze.Lepo se poda k zrezkom v omaki.
Za bolj svecano vecerjo pa das maso v model za sarkelj(z luknjo).Tako nastane lep obroc,v katerega nalozis recimo dobro meso v omaki,brodet,
bakala,lignje….
Vsak si vzame malo omake,gostiteljica pa lepo odreze rezino obroca.
Italijanski recept.
Nic posebnega,toda sprememba in okusna polenta. Lp Babi
po mojem je to “ozenjena polenta”. pod tem imenom jo poznam. skupaj kuhas na kose narezan krompir in moko. ko je kuhano odcedis,prihranis vodo,zmeckas in po potrebi dolivas vodo od kuhanja. zabelis lahko z ocvirki-ce je priloga k repi,zelju ..itd…lahko tudi z maslom in drobtinicami…ali pac je priloga k omakam… lp petra
Vceraj sem za vecerjo naredila polento z brokolijem in kaj naj recem, seveda je bilo odlicno. 🙂
Sem pa notri pred pecenjem zamesala se eno jajce, ker sem naredila prevec gosto polento, da sem potem dobila bolj “mokro” zmes.
Vsekakor super stvar. Babi, ti bi morala zacet pisat kuharsko knjigo. Grem stavit, da bi se stvar bolje prodajala kot vse Jamiejeve knjige skupaj. ;))))))
Joj,Ursa!
Vam je tako veselje pisati! Do letos nisem svojih receptov nikomur ponujala,ker vsaka gospodinja rada dela po svoje (vsaj v moji okolici).Raje prinesem otrokom poleti dobro zdravo pecivo.
Ve pa ste vesele nasvetov!
Vedno pa me je privlacilo kaj poskusati.Ko sem bila se aktivna,ni bilo casa
na pretek.Vedela sem,da bom v penziji nadoknadila.Marsicesa sem se sele takrat lotila in izpopolnila . Pa me ne zanimajo kaksni prav ekstra recepti.Uzivam,ce lahko iz preprostih sestavin naredim nekaj okusnega.
Bom napisala se podoben recept za polento z gobami.Tudi dobro.
Imamkrasno it. kuharico,izdano tri leta nazaj(uposteva pravila zdrave prehrane) z naslovom,ki vse pove:
Receptnik Nad 1700 receptov Kuhinja revnih in kraljev
Vse je po pokrajinah od Sicilije do Dolomitov in se dodatek za nekaj tipicnih
receptov od drugod -naslov dodatka: Preko morja in Alp.
Pa tudi za vegetarjance je vse zbrano.
Nic slik,zelo pregledno in vabljivo.
Moj moz tako rad kaj dobrega poje,da mu je veselje skuhati in uzivam,ko ga gledam,pa je bolj droban. Tudi ostali clani so hvalezni in znajo pokazati. V Angliji pa zet stalno svoje kolege vabi na vecerje z izgovorom,da je na TV pomembna tekma…Pa naredim kaj zelo preprostega in so zadovoljni.
Ko je toliko dobre domace hrane,samo malo kombinirati je treba.
Res mi je vzor tudi it.kuhinja,saj znajo iz zelenjave delati cuda,pa iz polente,…Vcasih je bila Italija zelo revna dezela in gospodinje so vendar morale nahraniti stevilno druzino.Nona(Furlanka) je to znala:Imela je pet sinov in hci.Bilo je med obema vojnama,v casu najhujse gospodarske krize.
Lep dan tja na sever Babi
Forum je zaprt za komentiranje.