Speculaas piskoti
Hej! Recept je tukaj!
500g bele mehke moke zmesamo s
6g pecilnega prska in presejemo na desko.Na sredi naredimo jamico.
Vanjo damo
250g rjavega sladkorja
1 zavitek vanilijevega sl.
2 kaplji esence grenkih mandeljnov
2 nozevi konici zmletega kardamoma
2 nozevi konici zmletih klinckov
1 zravnano zlicko zmletega cimeta
2 jajci in zmesamo samo z delommoke v grobo kaso.
200g cimbplj mralega masla narezemo z lesenim nozem na kosce,
stresemo na kaso,potresemo s
100g olupljenih zmletih mandeljnov ali lesnikov ali pol pol in posujemo s
preostalo moko,nato pa vse skupaj kar se da hitro ugnetemo z
mrzlimi rokami(da se maslo ne segreva od rok) v gladko testo.
Ne delaj z mikserjem,ker se maslo segreva in krhkost gre fuc!
Ce se lepi na prste,ga postavimo za nekaj casa v hladilnik.
Testo tanko razvaljamo,izrezemo iz njega razlicne like,
(predvsem zivali),jih polozimo na namascen pekac in pecemo pri
temperaturi 175-200 priblizno 10 minut.
Lahko vtisnes maso v dobro namokane lesene modelcke,odrezemo
odvecno testo ,zvrnemo lik iz modelcka na namascen pekac.
Tako kot pri skofjeloskih kruhkih.Jaz sem kupila na Holandskem
3 take lesene modelcke za spomincek:konjicek,dedek mraz s kosem
in jelkino vejico.Ni prav lahko,nekaj pa jih uspem narediti s pomocjo
modelckov,da nastane lep odtis,ostale pac rezem z modelcki.
Tezava je v tem,da se testo hitro segreva in ga moram stalno dajati
v hladilnik in iz njega.Pa kuhinja mora biti mrzla.
Zanimivo,da za nase kruhke pa nisem se dobila lesenega modelcka.
Tak recept imam jaz,mogoce bo Ursa se kaj poslala.Me zanima,ce je veliko razlike. Sicer sem speculaas kupila na Holandskem v njihovi tipicni modri skatli z mlini na veter.
Pa kaj nismo o speculaas piskotkih ze pisali,ali samo o skofjeloskih kruhkih?
Lep pozdrav Babi
Babi!
Ti si res faca!! Od kar sem na teh straneh samo pecem. Mož je rekel, da sem čisto ponorela in da se mora to končati. Pa se še ne bo tako hitro. Sem namreč na porodniškem dopustu in če mi moja Tinkara dopušča ,rada kaj dobrega in novega spečem. Sploh pa mi rada pomaga naša malo večja sončica Lana. Če ne gre čez dan, gre pa ponoči. Za peko nikoli prepozno!!! Mož pa seveda zelo rad poje. Tudi tašča in tasta se ne branita. PITULICE so bile odlične. Za prvič sem jih naredila le iz treh listov. pa sem kombinirala malo slanine, malo pečene rdeče paprike in samo slano skuto. Odlične so tudi pregrete v mikrovalovki. Hvala za recept. Mislim, da je tudi ursa nekaj poslala.
Babi, mi lahko poves kje ste imeli srecanje.
nani
Hej! Srecanje smo imeli v Trzinu pri Ljubljani;v industrijski coni v Miele
kuhinji. Si prebrala Primozevo reportazo?Konec novembra bo ponovno.
Prej sem pozabila povedati.Prav za speculaas sem se dobila zraven modelckov pravi cebelji vosek v obliki starinskega likanika in z njim namazem malo topel pekac.Je krasno;razmaze se enakomerno in hitro.
Je prav za peko piskotkov.
Kaj znajo narediti za svojo promocijo v nekaterih dezelah!! Lp Babi
A ne da je Babi faca? Jaz bi jo kar za kakšen teden domov vzela. Koliko izkušenj, nasvetov, …. berem in se čudim vsak dan znova.
Se mi pa zdi, da se sama ne bom lotila peke medenjakov. Meni takšno “krhko” testo nikoli, ampak zares nikoli ne bi uspelo. Od piškotov znam narediti samo Kokosove poljubčke, za katere sestavine samo zmešaš v eni veliki skledi, potem pa z žličko jemlješ maso ven, oblikuješ kroglico, daš na pekač in to je to. Tukaj se pa moja kariera pri piškotih neha :((.
Pa še tole Nani, si me spomnila da mene moja precej mlajša sestrica tako pokliče, kadar bi kaj rada od mene :)). Naaaaniiiiiiiiii…..
LP
Damjana
Barb,hej!
Tega se nisem delala,ker se mi zdijo zrnca za to res drobna,razen ce poskusis zmleti cel strok.Jaz ga nikali ne zvrzem.V cezani ga pustim celega,samo napocim in potem jaz tisto zmehcano lupinico kar prezcvecim.
Zrnca pa zmeljem z malo sladkorja v el.mlincku za kavo,ki ga imam samo za take reci. Meni se zdi najboljsi nacin.
Damjana,hvala! Saj morajo babice pri teh letih pa ze kaj vedeti,drugace bi bile za v staro saro.Izkusnje nekaj prinesejo.
Pa nej se kdo rece,da nima vsako zivljensko obdobje tudi svoje prijetne stvari.
Ves,za vnuke moras biti dovolj zanimiv,da te radi obiskujejo! Lp Babi
Halo!
Sem ze pod medenjaki napisala, da receptov za speculaas zal nimam. 🙁 Sicer pa mislim, da so to v originalu nizozemski piskoti. No, kakorkoli, saj ste ze drugi pomagali z nasveti. 🙂
Pogovarjali smo se pa o drazgoskih kruhkih, mislim, da pri drugem threadu o domacem speculaasu. Takrat sem napisala, da smo se mi s kolegi enkrat pri eni stari gospe iz Drazgos ucili delat take kruhke, ki so v bistvu tudi medenjaki z jelenovo soljo (ce se prav spomnim, je testo samo iz medu, vode, moke in jelenove soli, ampak kolicin pa zal ne vem na pamet). Potem se pa zacne “pacat” in oblikovat kruhke, kar je pri vsej stvari najbolj zabavno. 🙂
Ja, se to, vceraj sem kupila jelenovo sol, v navadni trgovini in trikrat lahko ugibate, kako se ji rece po svedsko. Seveda jelenova sol (samo prevedeno v svedscino, “hjortonsalt”). Zanimivo, da imajo isti izraz kot mi. Me pa res zanima, kaj imajo jeleni s to zadevo, a bi kdo vedel? A so jih s tem hranili (se bezno spomnim, da se menda divjacini pozimi daje sol ali kako?)? Ali pa so jo pridobivali iz jelenov (npr. iz rogov?)? Meni kaj drugega ne pade na pamet…
Hej,Irena! Nisem ga se imela,samega.Ga pa imam zmletega v mesanici zacimb za bozicna peciva.Disi lepo in v pecivu se tudi cuti.
Zato mislim,da ne zgubi veliko;saj smo se na cimet in se kaj drugega mletega tudi navadili. Edino v kuhano vino,kompot ,zele dam raje celega v stroku,ker prah malo zamegli cistost.Sicer je to malo.
Zamisli:V Angliji sem imele problem s poprom v zrnju,povsod samo mleti. Prodajalka mi je rekla: Anglezinje smo prelene za mletje!
Pa imas. Ce bi one brale ta nas forum,bi mislile,da smo z lune padle,vsaj vecji del an.gospodinj. Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.