Najdi forum

medenjaki

A bi mi lahko, prosim, napisale recept za kaksne dobre medenjake? Tukaj na Svedskem jih namrec ne poznajo. Pozimi pecejo piskote pepparkakor (dobesedni prevod: poprovi kolacki), ki so podobni medenjakom, imajo notri iste zacimbe (cimet, klincke, kardamom, etc), ampak medu pa ne. Jaz bi pa rada enkrat spekla prave medenjake.

Se to, poprovi kolacki se tako imenujejo, ker so v srednjem veku vanje poleg drugih zacimb res dodajali tudi poper, za boljse konzerviranje. Kasneje so to opustili, ime pa je ostalo. Podobni so spekulasu, predvsem se jih pece za Bozic, v obliki raznih mozickov, zvezdic, itd. in se jih pecene preluknja in obesi na bozicno jelko. Potem po 12 dneh Bozica imajo pa “julgransplundring”, kar pomeni “ropanje bozicne jelke”, ko se otroci in odrasli naberejo okoli drevesa in pojedo vse, kar je uzitnih okraskov (ti pepparkakor in pa obicajno se razni bonboni in cokoladice, ki jih tudi tradicionalno obesijo na jelko).

A bi bili tile tapravi?

polona

Hej, jaz imam res dober recept, pa ti ga napišem bolj pozno zvečer ali jutri…Ga moram še poiskati.
Pa čisto enostaven in res res dober…

Medeni srcki

2 jajci
20 dag sladkorja
8 dag medu
zlicka jedilne sode
po okusu cimeta, zmletih klinckov,kardamoma( in jaz tudi ingverja in m.orescka,ceprav ga v rp ni)
35dag bele,rzene ali tudi navadne crne moke
maslo in moka za pekac,jajce za mazanje

Okus izboljsamo z nekaj kapljic esence grenkih mandljev.

Jajci in sladkor umesamo,nato pridenemo temu hkrati pogret med,pec.pr.ali jedilno sodo,moko in vse disave.Zgnetemo testo,ki ga razvaljamo skoraj za
1 cm debelo in zrezema iz njega z modelom srcke.Denemo jih v namascen in pomokan pekac in pocasi specemo v pecici.
Temperatura 180-20 minut. Sicer malo poglej,kdaj so ze peceni.

Te bi lahko obesila na jelko.Naredis lahko razne oblike in v sredini luknjico.

Medeni poljubcki

20 dag moke
15 dag sladkorja
3/4 zlice jedilne sode ( ne zlicka kot zgoraj,zlica)
10 dag orehov
cimet,limonina lupina,klincki….
10 dag medu
2 j2jci

Moko presejemo na desko in jo zmesamo s sodo,dodamo sladkor,orehe in zacimbe.Vse dobro premesamo.Dodamo vrocega medu in jajci ter ugnetemo testo,ki naj pociva 1 uro.Oblikujemo kroglice,ki jih specemo v srednje vroci pecici.
V kroglico lahko vtisnes pol jedrca oreha.

V vse lahko umesas zmlete orehe,mandlje,lesnike,dodas kakav,lahko prevleces s sladkorno glazuro. Jedilna soda(soda bikarbona) je primernejsa od pec.praska. V vseh receptih je tako.Vcasih so dajali jelenovo sol.
Tudi pimenta je primerna zacimba.Vsaka gospodinja dela malo po svoje,zato je teh receptov veliko.Izbrala sem najbolj primerne.

Zdaj pa Istrski recept za zelo okusne,mehkejse medene kroglice.(od prijateljev)

20 dag zmletega sladkorja(torej v prahu,jaz bi uporabila rjavega) in 15 dag meda pocasi segravas, da je malo tekoce.Malo ohladis in primesas 10 dag mehkega masla.
Popolnoma ohlajeni masi dodas 15 dag presejane bele moke,1 zlicko sode bikarbone in 3 jajca.Sledijo zacimbe(1 zlicka cimeta,1/2 zl. klinckov,kardamom- tudi v Istri ga poznajo).Mesas lahko z el.mesalcem z nastavkom za testo.

Ne ustrasi se:testo zgleda bolj redko,ne kot za piskotke.To pustis stati cez noc.Naslednj dan si roke malo namazes z oljem,maslom ali margarino in zacnes oblikovati kroglice v velikosti oreha.Ce se ti zdi preredko,lahko za pomoc dodas malo moke,ko oblikujes(kar na dlani).
Kroglice das v papirnate skodelice za peko(lahko jih malo naoljis).Ce bi jih dala kar tako,bi se verjetno razlezli,tako pa ostanejo lepi kupcki.

Pred pecenjem lahko v kupcek vtisnes pol jedrca oreha,pol jederca olupljenega mandlja,lesnika.

Peces pri temperaturi 150-160 priblizno 20 minut.Dobijo naj barvo medu.

Pecene pa premazes lako na dva nacina:
1. med razredcis z malo vode in premazes,da lepo vpija.
2.Samo malo stepen beljak in malo medu zmesas in premazes.

To pece starejsi dedek.Sem jih jedla in so res slastni.Recept je dobil v Istri.
Niso pa za na jelko.

Upam,da bos lepo predstavila Slovenijo z medenim pecivom.

Se nekaj:Te lahko vprasam,kaj je tvoja stroka? Vedno si predstavljam kaj v zvezi s kemijo ali farmacijo,ali znzstveno medicino.Sem zelo mimo udarila?
Tudi Stasi sem pripisala kemijo.V gimnaziji sem jo imela zelo rada.

Lep pozdrav tja na sever z res supeeer soncne obale z 20 stopinjami Babi

Moj recept, velikokrat preizkušen, je naslednji:

MEDENJAKI

50 DAG MOKE
25 DAG SLADKORJA
3 JAJCA
4 ŽLICE MEDU
1 ŽLIČKA JEDILNE SODE

Med moko zamešamo vse sestavine in testo dobro pognetemo. Zavito v folijo naj na hladnem počiva en dan. Preden začnemo peči, testo še enkrat pognetemo. Oblikujemo, kekse (ali za oreh velike kroglice) in spečemo na pekaču (peki papir) – ccs 200 stop.
Važno: ohlajene hranimo v dobro zaprti plastični posodi (ne kovina!), ker sicer postanejo trdi.

Hvala vsem za recepte, tisti, ki so tu, se ze printajo, Maya May tebi pa vnaprej hvala, komaj cakam tudi na tvoj recept.

Babi, moja stroka je geoinformatika, kar nima nic veze s kemijo, farmacijo in podobnim. 😉 V Sloveniji sem dostudirala matematiko, potem pa tu na Svedskem zamenjala smer za geoinformatiko (to zajema, na kratko, uporabo racunalnistva za geografijo in geografske probleme, digitalna predstavitev geografskih podatkov, geografski informacijski sistemi, digitalne karte, obdelava satelitskih slik, itd.).

Medenjaki, kakršne delam jaz…
Osnovni recept je recept iz knjige “Pecivo sestre Vendeline” in gre takole:

30 dag medu,
20 dag masla,
15 dag sladkorja,
2 jajci,
50 dag polnozrnate moke,
25 dag bele moke,
10 dag mletih orehov,
mešanica dišav za medeno pevico (če teh nimamo vzamemo za noževo konico mletih klinčkov in cimeta),
1 žlička sode bikarbone.

Med damo v kozico in segrejemo na 50°C, zamešamo vanj maslo in nato še sladkor ter jajca (ko se dovolj ohladi). Ostale suhe sestavine zmešamo v drugi posodi in jim nato primešamo medeno mešanico. Testo naj počiva vsaj eno uro, še bolje čez noč.
Oblikujemo po želji (kroglice, paličice, ipd.), pečemo pribl. 15 minut na 180°C.

To je originalni recept, ki pa sem ga jaz malce priredila po svojem okusu:
1. testo mi je presladko, zato dam manj sladkorja, pa še tega dam rjavega, ker mi je bolj okusen,
2. iz istega razloga (presladko) uporabljam le gozdni ali smrekov med, ker je grenkejši kot npr. cvetlični ali akacijev,
3. testu ne dodam 10 dag meltih orehov, pač pa 20 dag sesekljanih orehov (koščki se čutijo),
4. testu dodam 10 dah sesekljanih kandiranih pomarančnih in limonih lupinic.
5. Testu dodajam mešanico začimb (cimet, klinčki, kardamom, poper, ingver, itd. – lahko prepišem, če te zanima) za medenjake + cimet,
6. namesto bele moke uporabim kar vso polnozrnato ali pa uporabim pirino ali dodam pšenične otrobe (moko in otrobe kupujem v nekem mlinu, zato vem, kakšni izdelki so).

Medenjake vedno delam v kroglicah (med peko nastanejo polkrogle) v velikosti lešnika do oreha. Še tople pomočim v sladkorni led (1 beljak + 200-250 g sladkorja v prahu), hladne (če nisem vseh namočila v sladkorni led) pa oblijem s čokolado.

Medenjaki so mehki in dobri, še boljši pa so dva do tri dni stari, ker se razvijejo vse arome. Medenjaki, obliti s sladkornim ledom ostanejo dobri zelo dolgo (samo mi smo nori na medenjake, pa nikoli ne ostanejo dlje kot kak teden), s čokolado obliti pa se posušijo hitreje, ker čokolada “ne dihta”.

Aja, pa še to – če dam samo polnozrnato moko, dodam malo maščobe več, ker so sicer presuhi, ampak to je itak stvar okusa…

Hvala, tudi ta recept se ze printa. 🙂

Glede sorte medu ne bom mogla kaj komplicirat, ker tu ni veliko izbire. Vecinoma se dobi samo mesani cvetlicni med, ki je trden (ne tekoc), neprozoren in svetlo rumene barve. Raznih zajbljevih, akacijevih, gozdnih, etc. sort medu Svedi sploh ne poznajo. Dobi se edino cvetlicni tekoci med, ki pa ga uvazajo iz Argentine in je zelo drag, tako da se mi jaz izogibam.

Hecno ne, najbrz si ne bi mislili, da je tukaj tako malo “variabilnosti” za med, ce lahko temu tako recem. Pa je tako malo izbire tudi za kaj drugega, kar se nam v Sloveniji zdi cisto obicajno, npr. za okuse jogurta ali za zeliscne in prave caje. Je pa zato pri drugih stvareh toliko izbire, da kar ne ves, kaj bi vzel.

Hej,zelo zanimivo! Koliko novih smeri v poklicih je prinesel nov cas.
Hvala za pojasnilo,imam boljso predstavo o tebi.Stalno si te zamisljam v beli halji. Receptov imamo sedaj cel kup;izbira pa je nasa. Lp Babi

Hehe, zdaj se ravno smejim tej ideji o meni v beli halji.
Je menda nisem oblekla ze od obveznih vaj pri kemiji in biologiji v srednji soli dolga leta nazaj. 🙂

¨Pozdravček!

Jaz bi pa imela recep za medenjake in sicer takšne, ki se kupijo v trgovini. Tisti, ki so pakirani po kilo skupaj! A mogoče katera ve kako se delajo?

Nani

Hojla

V zadnji številki revije Lisa je recept za medenjake z marcipanom. Če želite, ga lahko prepišem.

Lep dan, Helena

Ja, prosim lepo, napisi! Jaz sem vedno za kaksne marcipanove zadeve! :)))

Ravno včeraj pisala na forumu Starši-staršem”, danes pa že tukaj 🙂

1. Medenjaki a’la Mojca (to je recept moje prijateljice M.M.)

50dag rjavega sladkorja
35 dag ržene moke
35 dag bele moke
10 dag stopljenega medu
4 cela jajca
1 čajna žlička jelenove soli (ali natrona ali sode)
1 paket začimb za medenjake

Vse skupaj zmešaj in naredi gladko maso, toliko, da se ne lepi več na roke (postopoma dodajaš moko). Testo pusti počivat v hladilniku 2 uri.

Pred pečenjem premaži medenjake s stepenim jajcem. Namesto kupljene vrečke z začimbno mešanico lahko uporabite cimet, muškatni orešček, koriander, klinčke, pimet, koprc, ingver, janež, poper, janeževo zvezdo in kardamom.

Rženo moko včasih zamenjam s polnozrnato. Pri nas damo več medu, oziroma ga takole na »uč« zlijemo v posodo.

2. Recept za medenjake z vrečke (zapisan tudi na začimbni mešanici za medenjake Kotanyi)

500g polnozrnate pšenične moke
1 ½ žličke pecilnega praška
3 jajca
350g medu
80g kandiranih pomaračnih olupkov
80g kandiranih limoninih olupkov
4 žlice olja
orehe ali mandlje
1 vrečko začimbne mešanice za medenjake

Moko in začimbno mešanico zmešajte skupaj. Med in 2 jajci mešajte v mešalniku, da postane masa gosto penasta. Iz moke, fino narezanih kandiranih pomarančnih in limoninih lupin, olja in treh žlic vode naredimo gladko testo, ga zgnetemo in postavimo v hladilnik za 1 uro. Na pomokani površini razvaljamo testo na debelino ½ cm in izrežemo želene oblike medenjakov. Medenjake položite na pekač, obložen s peki papirjem (ali naoljen pekač) in jih premažemo z jajcem, obložimo z orehi ali mandlji in jih zlato-rumeno zapečemo v pečici na 180°C.

Nekaj izkušenih nasvetov:

Medenjake shranite v dobro zaprti posodi. Dobro je, da stojijo najmanj 3 tedne, da dobijo najboljši okus. Če seveda zdržijo toliko časa J. Če so medenjaki pretrdi, dodajte v posodo košček olupljenega jabolka ali skorjico kruha in se bodo zmehčali v enem popoldnevu. Potem jabolko ali skorjo kruha odstranite, ker strašno hitro splesni med medenjaki.

Medenjake lahko okrasite s beljakovim sladkorjem, barvami za živila, narezanimi lešniki, orehi ali mandeljni.

Dober tek!

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Medenjaki z marcipanom (iz revije Lisa)

125 g medu
50 g sladkorja
50 g margarine Rama
1 žličko jelenove soli
1 žlico ruma
200 g moke
75 g mletih mandeljnov
1 žličko nastrgane limonine lupinice
po ½ žličke kardamona in klinčkov v prahu
1 žličko cimeta
1 jajce
300 g surovega marcipana

Med, sladkor in margarino segrejte v loncu. Jelenovo sol raztopite v rumu. Moko, mandeljne, limonino lupinico in začimbe dajte v skledo. Dodajte mešanico medu in jelenovo sol in zamesite v gladko testo.Zavijte ga v folijo in pustite čez noč v hladilniku.

Rumenjak ločite od beljaka. Pregnetite marcipan in rumenjak. Medeno testo razvaljajte na pomokani delovni površini 3 mm debelo in narežite na približno 6 cm široke trakove. Iz marcipanove mase oblikujte valje (premera 1 cm).
Zmešajte beljak in z njim premažite trakove iz testa. Na trak iz testa položite valj iz marcipana in ga ovijte s testom. Pustite počivati približno dve uri v hladilniku.

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Valje narežite na trikotnike in položite na s peki papirjem obložen pekač. Pecite na sredi pečice približno 12 minut, da bodo trikotniki zlato rjavi.

Lep dan, Helena

Wow, to se super slisi. Samo tega si ne predstavljam prav dobro, kako se da valje narezat na trikotnike? A je zraven kaksna slikca? A lahko, prosim, malo pojasnis? Hvala!

Hvala vsem za recepte. Zdaj imam pa ze toliko variant, da bo prav tezko izbrat, katere piskote naj res specem. :))))

Urška jaz si to pradstavljam takole: imaš dolg valj v sredini marcipan in potem zarežeš poševno in potem nadaljuješ z rezom cik cak tako ,da dobiš trikotnike valjaste oblike. Prvi in zadnji ne bosta trikotnika. Če pa režeš naravnost dobiš cekine.

Prosim za sporočilo kje v LJ. se dobi kardamom?
Hvala!

Hej,Ursa! To z marcipanom pa bo kmalu na vrsti.Tudi jaz si predstavljam tako,kot je napisala Martina.
Tisti istrski recept se tudi splaca narediti,ker je rahel,malo drugacen od klasicnih medenjakov.Ko smo jedli,smo bili vsi preseneceni in navduseni.

Polenovki v shrambi krasno disita in mackona se stalno smukata okrog vrat. Ne bi ti rada povzrocila prevec sline v ustih!:))

Ja,kar v belo haljo sem te hotela obleci.Mogoce,ker je hcerka veckrat v njej!

Lep pozdrav Babi

Ursa v tvojem sporočilu sem zasledila besedo spekulas. Zame eni najboljših piškotov oz. skoraj edini piškoti, ki jih jem, razen še maminih mašinskih. A imaš mogoče kakšen recept za te piškote? Če ga imaš ti bom večno hvaležna!!

Nani

Nisem Urša, bi pa vseeno rada pomagala :)). Namreč v Lisi je recept za Spekulas zvezice. Jaz ga nisem preizkusila, bi pa ga, če bi vedela da je za kaj :)).

Spekulas zvezdice:
za 60 piškotov:
250 g moke
125 g margarije Rama
125 g rjavega sladkorja
100 g zmletih neolupljenih mandeljnov
1 jajce
2 žlički pecilnega praška
100 g medu
ščepec soli
1 žličko cimeta
po 1 noževo konico: klinčkov, koriandra, janeža, pimenta, vse mleto (če se ne motim je to taista mešanica, kot je Kotanyeva za medenjake, naj pa me kdo popravi če ni res)

1. Vse sestavine dajte v skledo in s priključkom za gnetenje ročnega mešalnika zgnetite v gladko krhko testo. Iz testa oblikujte kroglo, jo zavijte v prozorno folijo za živila in pustite v hladilniku počivati cca 2 uri.
2. Testo ponovno pregnetite in ga po porcijah razvaljajte na 2 do 3 mm debelo. Testo med dvema plastema folije razvaljajte. Pečico segrejte na 170 stopinj (ventilatorsko na 150). 2 pekača obložite s peki papirjem.
3. Iz testa izražite zvezdice z modelom za zvezde, položite na pekača in pecite v pečici 12 do 15 minut, tako da bodo zvezdice svetlo rjave. Takoj jih prestavite na hladno podlago in ohladite.

Tako.

Če bo kdo probal pa naj pove če je recept dober.

LP
Damjana

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Res so pečeni medenjaki z marcipanom naslikani in po sliki sodeč, se režejo tako, kot je napisala Martina.
Jaz sem jih že dala na seznam za peko v decembru.

Lep večer, Helena

Spekulas repcet!

hvala za recep sonce-rumeno. Tudi Babi je poslal enega. NJen je že preizkušen. Dajva ga še midve. Bom pogledala, če se kaj razlikujeta.

se še slišimo!
Nani

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close