kitajski recept: spomladanski zavitki in sladko kisla pekoča juha
tukaj imam recept za sladko-kislo juho.
kolicine so za cca 6-8 ljudi.sama jo delam po obcutku.napisala bom kolicine,da bos imela malo boljso predstavo.
1,25 l jusne osnove
2 zlicki gob-black fungus- /suhe gobe namakamo cca 10 min v mlacni vodi in jih potem narezemo/
25 g bambusovih vrsickov
1 na trakove narezana vlozena kisla paprika
25 g vlozene koruze
1/2 zlicke jedilnega skroba /raztopimo v 2 zlicah hladne vode/
1 zlico cili omake
1,5 zlice sojine omake
1,5 zlice rizevega kisa
sol
bel poper
1/2 zlicke natrijevega glutaminata ve-tsin
25 g narezanih gob/sampinjonov/1/2 zlicke mesanice petih zacimb
1 zlicko sezamovega olja
2 jajci
malo sojinih kalckov
v jusno osnovo damo vse sestavine razen jedilnega skroba in jajc. /sama te sestavine prej malo poprazim!? / vre naj cca 5 min. posodo odstavimo.stepena jajca vlivamo v juho.na koncu vmesamo se raztopljen jedilni skrob in juho prevremo !1-2 min/,da se zgosti.
izgleda verjetno strasno veliko vseh sestavin,a ni tako grozno!:))
za zvitke pa moram pogledati v kitajsko kuharico. dela se jih na vec nacinov. …poiskusala bom najti original. jaz delam malo prirejene… lp petra
nasla sem se zvitke
testo
za 4 osebe
300 g psenicne moke
malo soli
1 jajce
1 skodelica vode
1 zlica sezamovega olja
vse sestavine zmesamo in naredimo testo, ki ga razvaljamo na in narezemo na pravokotnike.
nadev
2 zlici sezamovega olja
sopek mladih cebulic
200 g sojinih kalckov
100 g bambusovih vrsickov
3 zlice sojine omake
1/2 zlicke soli,1 zlicka sladkoraj
malo janeza
1/2 zlicke kumine
v ponvi /lahko je vok !!/ segrejemo olje in na njem preprazimo na rezance narezano zelenjavo,dodamo zacimbe in sojino omako.odstavimo in pocakamo,da se ohladi. nadev porazdelimo po testu in zvijemo.zvitke pecemo v ponvi ali globoki mascobi.
to so zelenjavni. jaz ponavadi dodam se malo na rezance narezanega kitajskega zelja.
lahko pa naredis mesno varianto. vse je isto-dodas na trakove narezanega piscanca ali svinjino.
lp petra
Hej,jaz pa imam za testo tale recept.Bili smo na vecerji pri pravi Kitajki,poroceni z Anglezem.Ona je delala tako:
2 kozarca moke,1 kozarec vode,malo soli
Sestavini je masala,da je dobila gladko testo,podobno kot za palacinke.Razmerje ustreza. Potem je pocivalo eno uro.
Medtem je naredila nadev(tako kot Petra).
Zelo tezko zelezno ponev je naoljila s cisto krpo ,ki jo je namocila v olje.
Testa je vlila toliko,da je dobila zelo tanko plast(mene je spominjala na
pergament papir).Nic ni obracala,popekla samo po eni strani in odlagala na servietko,da je popila odvecno mascobo.Vmes je ponev veckrat namazala z naoljeno krpo.
V te “palacinke” je potem zavila nadev,ki ga je na hitro preprazila na olju v voku.Dodala je pa mesanico,ki jo je naredila tako:
1 zlica trsnega sladkorja,1 slaba zlica sojine omake,2 zlici sakeja,1 zlica
vode in malo glutimata.Sem stala zraven in si pisala.
Palacinke pa je prepognila najprej malo z obeh strani,potem pa zavila,da je bil nadev lepo skrit.Ocvrla v vrocem olju.jedli smo se skoraj vrele.
Sama se nisem delala. Njeni zvitki so bili prima. Lp Babi
Hej,Barb!
Tiste palacinke niso trde,kar podobne nasim.Primerjava s pergamentom je bila misljena kot debelina.Ona je kar zavila,delala je zelo spretno.Tudi prste je malo pomocila v testo in nekako utrdila.
To je podobno,kot jaz delam palacinke z nadevom,paniram in ocvrem,samo da ona ni panirala.
Verjetno je stvar prakse.Jaz se nisem poskusila.To smo jedli letos poleti in en dan moram res narediti in porocala bom,kako je uspelo.
Testo je res bilo enkratno,krhko.Tudi Indijci delajo tako testo za ocvrto zelenjavo,le da pomakajo koscke vanjo.Torej brez jajc.
Prilozena omaka v nadev je bila res odlicna:sake in sladkor sta naredila jed res kitajsko.
Glej,nekatere stvari so nam zelo enostavne,drugim pa ne.Sestricna(Italija) ne uspe narediti nasega vlecenega testa,pa je veckrat gledala moj postopek.Tudi v zelo kvalitetni it.kuharici so opisi raznih test,vlecenega pa ni!!
Ce bos ti poskusila prva,pa porocaj!! Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.