Pecivo- kako speči?
Pozdravljene!
Ker ste same strokovnjakinje, vas prosim za nasvet.
Še nikoli mi ni uspelo spečt klasičnega peciva, da na koncu ne bi zgledal kot Triglav. Na robovih je nizek, v osrednjem delu se napihne in dostikrat tudi poči po sredini. V sredini je enkrat višji od roba. V čem ja haklc?
Jajca, margarino in maščobo dobro zmiksam. Na moko presejem pecilni prašek in malo premešam. V maso izmenično dodajam moko in mleko ter na koncu stepen beljak, da je masa ne preveč gosta. Vlijem v pekač in pečem pri 180 stopinj.
Razmišljala sem tudi, da bi ga po koncu peke zvrnila na glavo. Samo, ker je pečen in ni rahel kot dih, mu tudi to ne bi koristilo. Pa še preveč bi se skrčil.
A mogoče pomaga posoda z vodo v pečici ali kaj drugega!!
Lep dan,
Mimi
Hej,Mimi!
Mi ni cisto jasno,kaj mislis z izrazom klasicno pecivo.Ko sem natancno prebrala,sem ugotovila,da jaz takega testa nikoli ne delam.
Ce mislis biskvit,odpade mleko.Pri meni so samo jajca,(cela ali loceno rumenjak-beljak),v biskvit redkokdaj dam mascobo,kvecjemu,ce recept zahteva, malo olja,no tudi masla;ampak vedno po receptu. Nikoli ne namastim oboda,samo dno,da se masa lahko dvigne tudi ob straneh in oprime oboda in ne zdrsne.
Povej,kaksno testo bi rada naredila in dobila bos kup odgovorov,sem prepricana. Malo presplosno je bilo tvoje vprasanje.Prav?Oglasi se!
Lep pozdrav Babi
Mimi, kakšno pecivo pa pečeš?
Jaz imam tudi nek recept za čokoladno pecivo in tudi vedno na sredini naraste in poči (ampak ni klasičen biskvit). Ker je pecivo tako njami in tako čokoladno, da se mu ne odpovemo, zadevo rešujem takole:
Kup na sredini je manjši, če je v pekaču manj testa.
Približno na polovici peke, ko klobuk že naraste, pecivo pa je v sredini še tekoče, vzamem pecivo iz pečice, klobuk odrežem, ga obrnem okoli, zapackam s tekočim testom in spečem do konca.
To v bistvu ni klasičen biskvit, ker tam ni margarine. Pečem pa tudi jaz takega (reče se Ciganski kruh), kjer gre margarina noter. Pri takih biskvitih se običajno naredi to, kar pišeš. Malo ga napihne in poči. Ko ga daš peči, naj bo pečica že ogreta, 180 stopinj je premalo, ker je v pecivu pecilni prašek. Daj pečico na 200 stopinj, če bo preveč peklo, pa ga vmes pokrij z alu folijo. Tak biskvit se navadno prelije z čokoladno glazuro.
Pozdravljene!
Napisala sem klasično pecivo, ker ponavadi take največ pečem. To pa je
kokosove kocke (z oblito čokolado in kokosom), pudingovo pecivo (zelo podobno, le razmerja drugačna), marmorni kolač.
Kar pa želim speci je po spominu takole:
5 dag margarine
20 dag sladkorja
2 rumenjaka
2.5 dcl mleka
30 dag moke
vanilij, pecilni.
Običajno je pecivo bp, le tisti greben na sredini me moti.
Babi, jaz pa vedno namažem cel pekač in potresem z drobtinami ali moko.
Pa ja ni to vzrok!!
Lep pozdrav,
Mimi
Morda je kriva pečica? Razmišljam tako, ker je bil moj prvi električni
štedilnik kriv za vse moje neuspehe pri peki. Vendar je bilo to pred 30. leti, ko štedilniki še niso bili tako izpopolnjeni. Sicer pa je pri večini receptov potrebno pečico ogreti in skoraj vedno peči pri 200 stop. C, razen, če drugače ne piše. Želim ti, da bi ti uspelo pogruntati kaj narobe delaš – pa nam sporoči! Lep pozdrav!
Glede na opis bi rekla da govoris o umesanem testu – ala Marmorni kolac.
Po moji logiki je 200C prevec. Pri peki se ti najprej zapece skorja, sredica je pa se mokra in hoce narasti, vendar nima kam. Zato, tako kot vulkan, najde pot na vrhu in kupola je tu. Ce bos zvisala temperaturo, se bo zunanja plast se hitreje zapekla. Sama bi pekla pri nizji temperaturi, testo bi pa razporedila tako, da ga je vec ob robovih (kontra temu kar izpade sedaj). Upam da je razumljivo.
lep pozdrav
Probaj po tem receptu:
35 dag sladkorja
3 jajca
35 dag moke
3 dcl mleka
7 dag margarine
4 dag kakava (po želji)
pecilni prašek
Postopek tako verjetno poznaš. Daj v tavelik pekač od pečice. Jaz običajno kakav spustim, dodam pa mlete orehe in ko je pečeno prelijem s čokoladno glazuro(1:1, – čokolada- margarina). Ko je ohlajeno narežem na kocke. Super. Drugače je ta recept za kokosove kocke, mislim pa , da kupček naredi zato, ker imaš prenadebelo biskvita, oz. v premalem pekaču. Peci pri 180 stopinjah. LP
Hvala vsem za nasvete.
Evita, bom poskusila na tvoj način na 180 stopinj, ampak malo kasneje. Sem včeraj še enkrat poskusila, pa je bilo podobno. Sumim moko, da ni najboljša. Ko jo stresam ven, se grudice ustvarjajo. Bi morala biti najbrž bolj sipka.
Moram nove kandidate za pokušnjo najti. Sedanji se nad kilam pritožujejo.
Lep pozdrav vsem.
Mimi
Moko pa nisem nikoli presejala, samo pecilni p.
Mogoče bom pa kar že jutri še enkrat probala.
Sem ravnokar prebrala temo “se 1x babi..” o korenckovem pecivu. Tudi dobro zmiksam maso in še dodam tekočino, da je lepo gladko testo.
Sami kiksi.
Samo še eno vprašanje, da ne bo nejasnosti. Ali cela jajčka, ali je treba vedno ločiti beljak in rumenjak? Če so cela, lepo penasto pride, če pa beljak na koncu, pa pride bolj rahlo.
Mimi
Eh… Če pečeš težje testo (umešano, biskvitno z oljem ipd.) v debelejši plasti, rad nastane hrib na sredini. Po mojih izkušnjah se najbolj obnese dvoje: ali pečeš 2X po pol mase in obe plasti “zlepiš” s kako dobro kremo… ali pa kupolo odrežeš, zdrobiš, dodaš malo čokolade v prahu, malo ruma, malo mleka… in narediš ali kroglice (povaljaš v kokosu) ali s to maso nadevaš prerezano pecivo. Odrezano stran obrneš navzdol, proti krožniku, da se ne vidi popravek, ali pa vse skupaj obliješ, premažeš…
Tudi jaz sem imela težave s “hribčkom” na sredi. Mazala sem obod pekača in biskvitno testo sem dajala peči v ogreto pečico. Potem sem nekje prebrala zelo uporaben nasvet , ki sem ga preizkusila.
Sedaj oboda ne mažem, biskvitno testo dam v neogreto ventilacijsko pečico, ki ji postopno zvišujem temperaturo po cca 5 min., začenši s 50st.C (80st.C, 110st.C, 140st.C, 170st.C). Testo se lepo dviguje in pečeno je popolnoma ravno ravno. Da ne upade, ga počasi ohlajam kar v pečici pri priprtih vratih. Testo iz 6 jajc lahko prerežem tudi 2 krat.
Moko in pecilni zmesaj in nato presej.
Jaz oboda nikoli ne namazem, po dnu dam peki papir.
Ko vmesas beljake, mesaj od spodaj navzgor.
Ko je testo v pekacu, ga dobro pogladi – da ga bo tudi na robovih dovolj, lahko tudi malo visje kot na srednini.
Pecica je mogoce celo 180 stopinj prevec – daj raje na 150, ker bi bil razlog res lahko v tem, da se ti povrhnjica zapece in sredica nima kam in poci.
Uspelo mi je!!!
Jajca sem skupaj dodala, moke nisem presejala, je bil zelo sipka, sem jo iz mlina dobila.
Sem pa jo umešala na koncu in samo z metlico, ne z mikserjem. Res so bile majhne grudice, pa sem jih kar pustila.
Pekla sem po nasvetu Nelly, le da nisem tako počasi stopnjevala (po 50 stopinj na 10 minut).
IN RES, ravno kot ploh, kot še nikoli do sedaj.
Vsem hvala za vse nasvete.
Lep dan,
Mimi.
Forum je zaprt za komentiranje.