Najdi forum

kaj je to

Na konzervi pise da je notri na-glutaminat in ribonukleotid in me zanima kaj je to in ali je zivalskega ali rastlinskega izvora?

E635 dinatrijev 5′-ribonukleotid

( Pogojno škodljivi dodatki. Rizične skupine naj se jim povsem izognejo. Tudi za vse druge je priporočljivo, da se jim čimbolj izogibajo. )

Povezujejo ga s kožnimi izpuščaji do 30 ur po zaužitju (odvisno od občutljivosti posameznika).

———————————————————————————————-
E621 mononatrijev glutaminat

Povzroča glavobol, pekoč in ščemeč občutek v vratu in na podlakteh, napetost obraza, žejo, hladen znoj, omotico, slabost, diarejo, trebušne krče, motnje v srčnem ritmu. Povzroča možganske poškodbe pri laboratorijskih živalih

Mononatrijev glutaminat:

.. izolirajo ga iz pšeničnega glutena. Je bel prašek brez vonja, daje okus po mesu. Dodaja se ga mesnim konzervam, juham, jušnim kockam… Je neškodljiv, v prevelikih koncentracijah pa povzroča rdečico obraza in ohromitve.

..HM…POGLEJ…pri zdravju nevarnih snoveh piše , kako je strupen, spet drugjee pravijo, da ni…hecno, a.ne

Niti ni tako hecno. Sol se tudi šteje za bolj ali manj neškodljivo, vsi jo vsak dan jemo, skoraj v vse jedi jo dodajamo. Če je poješ trikrat na dan veliko žlico, je pa verjetno druga zgodba. In pri večini dodatkov je nekaj podobnega. Glutamat menda res povzroča glavobol – ampak če je v velikih količinah (laboratorijski poskusi), ne pa pri normalni uporabi. In tudi navadne kuhinjske soli se morajo nekateri ljudje izogibati oz. omejiti uporabo. Torej bi bila tudi sol pogojno škodljiv dodatek? In še… če bi tudi sicer namesto domačih nazivov uporabljali kemijska imena, bi marsikoga minil apetit…

Recimo: umešaj 100 ml mleka s 100 ml divodikovega oksida in 1 – 2 jajci, dodaj 200 ml moke, 5 g saharoze, 1g natrijevega klorida in 0,3 g natrijevega hidrogen karbonata. Mešanico v tanki plasti v ponvi toplotno procesiraj in namaži s prevretkom saharoze, pektina, pese in sadnega pripravka.

Ne, hvala! Pa že rajši rečem, da so za večerjo palačinke z marmelado in se držim pravila, da nobeno pretiravanje ni dobro.

😉

Veliko sem že prebrala o zdravi prehrani, kaj takšnega pa še ne. Bravo.

Da, Jožica, to je beseda!!!!!
:))))

LP Barb

V nekaterih knjigah o dietah (Heller, Montignac) sem prebrala, da Na-glutaminat povzroča odvisnost od te vrste hrane (s temi dodatki) in da imamo nato ljudje po jedeh s temi dodatki nenasiten tek.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Hja, sej je čisto logično, natrijev glutamat je preprosto ojačevalec okusa. In moj dragi se je včasih precej rad po gostilnah hranil in mu mami ni mogla nič “dobrega” skuhat. Nič ni bilo tako dobro kot v gostilni:))) Zdaj smo ga že rahlo transformirali.
Če si navajen na zelo slano hrano, traja precej časa, da se odvadiš, potem so ti pa stvari že “naravno” slane, brez dodatka v velikih primerih.
Enako s sladkorjem itd.
Dejanska odvisnost pa so vse nedokazane hipoteze. Zaenkrat. Mislim, da gre bolj za občutljivost brbončic:)))

LP barb

Neeee… :))))) Je že katera poskusila Na-glutamat v vodi? Tako v čisti vodi, brez vsega? No, že v najnižji koncentraciji ga takoj okusiš (veliko hitreje kot sol!!) – je tako rahlo slan, pusti pa priokus po mesu (no, logično: aminokisline in proteini…). je celo definiran kot vrsta okusa – poled sladkega, kislega, grenkega in slanega imamo tako še umami okus (po Na-glutamatu).

Torej: če povzamem… Ravno zato, ker ga okusimo takoj, pri res nizkih koncentracijah, lahko nadomesti del soli (torej del NaCl) – če si prej porabil npr. dve žlički soli, lahko z dodatkom Na-glutamata po moje uporabiš žličko do žličko in pol. torej dejansko ješ manj slano hrano, ki samo “deluje” bolj slana ravno zaradi dodatka Na-glutamata (bi vsaj rekla).

No, spet moje pol-laično mnenje 😉 :)).

Hmmmm, umami…:)) kako se to dobro sliši, a ne:)

LP Barb

:)))))))) To si je spet nekdo pameten izmislil :)). Eni ga razvrščajo med osnovne okuse, drugi so še skeptični… Sliši pa se dobro 😉 :))))) hehehe…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close