Ursa,hej!
Me zanima,ce ti je uspelo najti suho polenovko.
Bila sem na ogledih v Italiji in sem videla krasno pakirano suho polenovko
(znamke se trenutno ne spomnim,nekaksen ragnio ali nekaj takega),uvoz s Svedske.Potem tudi take,ki so zapakirane in samo v soli,ki jih ni treba namakati. Tudi Svenska.Pripravljam se na ponovno srecanje in jaz bom predstavila polenovko ali bakala – najboljso,seveda.
Lep pozdrav na sever Babi
Zivjo, Babi!
Ne, zaenkrat se nisem naletela na suho polenovko, sem pa res gledala samo v obicajnih trgovinah in nisem sla npr. na specialno ribjo trznico. Sprasevala sem tudi Svede, ce poznajo suhe ribe, pa so me samo debelo gledali in mi omenjali kvecjemu lutfisk (ki je, kot sem ze menda enkrat napisala, riba, vlozena v lug, ki ji raztopi kosti, tako da ostane samo meso, ki pa postane precej gumasto) ali pa prekajene ribe (ampak te niso posusene, tako kot italijanska polenovka). Mogoce jih pa susijo samo za izvoz? Ce mi poves znamko, bi lahko poskusila na internetu pogledat stran od tega proizvajalca.
Tisto v soli je pa najbrz narejeno tako kot gravad lax. Lax je losos, gravad, tega pa ne znam dobro prevest (v sve-ang slovarju je to “cure in salt and sugar”)- vzame se surovega lososa, se ga nasoli, doda zelisca, predvsem koprc, pa obtezi za nekaj dni.
Bom se malo povprasala, ce mi bo se kdo kaj vec vedel povedat o susenih ribah.
Lep pozdrav!
Dobro jutro!
Vceraj sem se malo raziskala zadevo, “sfehtala” od ene cimre na hodniku kuharsko knjigo s starimi svedskimi narodnimi jedmi in ugotovila, da zato noben nic ne ve o suhi polenovki, ker se suhi polenovki s susenjem spremeni ime. :)) Navadna polenovka je “torsk”, ko se jo posusi, se ji pa rece menda “kabeljo” (to sem sla potem preverit se v slovar in je res to izraz za posuseno polenovko).
Ja in ce potem po svedskih receptih iscem kabeljo, najdem vse sorte…
Recimo, tole je kar informativna stran, kaj to sploh je (je pa v svedscini, zato spodaj stvar prevajam):
Kabeljo
Stari nacin konzerviranja rib je, da jih na razlicne nacine nasolimo. Kabeljo je polenovka ali långa (se en tip ribe, ki je ne znam prevest v slovenscino), ki se jo ocisti, nasoli in potem narahlo posusi (ne cisto in ne do konca). Kabeljo-meso vsebuje cca. 26% beljakovin in 1% mascobe, ostalo pa je skoraj samo voda.
Klippfisk se pripravi na skoraj enak nacin. Ribe (ki jih spet ne vem v slovenscini ali pa jih sploh nimamo) gråsej, polenovka, kolja ali långa se ocisti in na suho nasoli. Potem se jih opere, stisne skupaj ter polozi direktno na skale, da se posusijo. Ribe postanejo belorumene, trde in suhe. Ker vsebujejo manj vode kot kabeljo, je 40% vsebine beljakovin. Klippfisk se
na veliko izvaza iz nordijskih drzav v katoliske drzave, kjer se tradicionalno je med postom. Na Svedskem je kabeljo narastek bila vcasih tradicionalna velikonocna jed, vendar jo je danes povsem zamenjal lososov narastek.
Kabeljo narastek
400g kabeljo
60g riza
3 jajca
3dcl mleka
maslo
Ribo namocimo vsaj za 24 ur ali dalj. Vodo veckrat zamenjamo. Po tem casu jo poskusimo (se vedno mora biti malo slana). Kuhamo jo okoli 45min in pustimo, da se ohladi. Odstranimo lupino in ribo narezemo na majhne koscke. Riz skuhamo, jajca stepemo z mlekom. Vse skupaj zmesamo v pomascenem pekacu, nato pa 45-50 min pecemo na 200C. Serviramo z narezanim ali stopljenim maslom.
V Spaniji in drugje v juzni Evropi se tej ribi rece bacalao. Namocen kabeljo ali klippfisk se popece na olju skupaj s cebulo, krompirjem in paradizniki. Na Islandiji se na enak nacin pripravlja kuhana slana riba. Primerjaj tudi lutfisk (to sem pa ze napisala, da je to riba, vlozena v lug).
No tako. Upam, da je to sedaj pravi odgovor na vprasanje. Poskusila bom na internetu najt se kaksen tipicen recept in po moznosti v anglescini (da mi ne bo treba prevajat 🙂
Lp, Ursa.
Malo googlam tole zadevo s kabeljom, pa gledam po svedskih straneh z recepti, ipd. in ugotavljam, da je to ocitno res pozabljena jed. 🙁
Npr. google vrne samo 27 zadetkov, od katerih je priblizno polovica razlaga te besede v svedsko-angleskem ali svedsko-nemskem slovarju na internetu. Ce ze je kje kabeljo kot sestavina v receptu, je to skoraj zagotovo recept za portugalski ali spanski bacalao s krompirjem ali pa npr. baccala alla napoletana. Edini res svedski recept s kabeljom kot sestavino je tisti, ki sem ga prevedla v zgornjem postu.
No, upam, da bo vsaj zgornji recept prav prisel?
Se en update: med kosilom sem malo zamorila enega svedskega kolega na hodniku, ce pozna kabeljo in kako se to pripravlja. Pa mi je povedal, da je sicer ze slisal za to, ampak od Norvezanov. Da je to menda norveska tradicija, da susijo ribe, svedska pa ne. In da je polenovke v Atlantiku se dovolj, medtem ko je v Baltiku vse manj te ribe, ki je bila vcasih hrana revezev, zdaj pa zaradi pomanjkanja postaja luksuzna in draga. No, tako je rekel, pa najbrz kar drzi.
Lep pozdrav!
Hej,Ursa!
Sem ti pa dala dela s to polenovko.Seveda totalna zmeda.
Danes sem bila v Italiji in kupila dve veliki polenovki za srecanje v Ljubljani in malo za nas.
Me je kar sram,seveda je na obeh vtisnjen zig:to je z Norveske,pa se zastava je prilepljena. Znamka ” Premium”. Naravnost z Norveske v Italijo.Je pa ta suha riba veeelika in tehta 75 dag. Ze zdaj krasno disi.
Zanimivo,da sem tudi Idrijo in Kobarid zamenjala,zdaj pa se Svedska in Norveska.Moram paziti!!:))
Pri nas so polenovke pol manjse in koscki potem zelo majhni.
S sestro se ze veseliva,da bova mesali in cmazili in pekli.
Naredile bova kot namaz(Istra),v omaki na trzaski nacin in peceno v pecici v plasteh s krompirjem. Nona je imela se eno vaianto in sicer v beli omaki,s petersiljem in cesnom,toda namesto paradiznikove omake je dodajala mleko in precej popra. Upam,da bo dekletom iz notranjosti Slovenije vsec.
Zraven seveda dobra polenta.
Saj res,si kdaj naredila polento,peceno v pecici z brokolijem? Zelo dobro.Napisala bom recept.
Za medenjake imam recept,toda raje bi ti poslala enega od prijateljev,ker so po tistem receptu voljnejsi,ne tako trdi kot moji,ki se omehcajo sele cez mesec dni. Zmenjeno? Dobis jutri. Lep pozdrav na Svedsko Babi
Zivjo, se enkrat, Babi!
Joj, zdaj mi je vedno bolj zal, da me tudi na tokratnem srecanju ne bo. No, pa saj upam, da bodo potem recepti na internetu.
Ne, polente z brokolijem v pecici ne poznam (naredim pa dostikrat brokoli s sirom v pecici). Bom zelo vesela, ce napises recept. Cakam tudi na medenjake. 🙂
Cao, lepo se imej do jutri!
Forum je zaprt za komentiranje.