Nadomestki soli
Pozdravjeni!
Mož ima nekoliko zvišan krvni tlak, zaradi česar mu je zdravnik svetoval med drugim tudi manj slano hrano. V knjižici, ki jo je dobil, sem zasledila, da lahko uporablja nadomestke soli.
Mi lahko prosim pomagate – kaj je to nadomestek soli in ali se v naših trgovinah dobi? Ali razni jušni dodatki (Vegeta, Evo Mix, Začinka) vsebujejo tudi sol?
Hvala za vaš odgovor!
Sabina
Drži. V jušnih kockah, vegetah itd. je približno polovica soli, nekaj druge kemije in kvečjemu četrtina suhe zelenjave.
Razen z navedenim nadomestkom, lahko zmanjšano količino soli lepo “skriješ” z dodajanjem malo več drugih začimb – česna, zelišč itd. Pa tudi… čez čas se navadiš na manj slano; postopoma opuščaj sol, se niti ne opazi.
Babi, tole sem nala o soli na sosednjem forumu.
LP
Sosi
KRALJICA
Sol je človek na osnovi bridke izkunje poimenoval tudi za kraljico začimb.
Dokaj dobra prispodoba, ki pa vseeno ne zajame usodnega bistva.
Kajti kraljici ni potrebno biti na vsaki procesiji, sol pa mora biti vedno s teboj.
Na osnovi razvrstitve soli med začimbe delajo mnogi tudi veliko napako.
V dananji vsesploni upravičeni gonji proti jedilni soli ti nekateri neumno svetujejo, da jo nadomesti s katero drugo začimbo.
Najlepe jim zveni z orientalsko.
Bog jim odpusti, saj ne vedo, kaj govorijo.
Tebi tvoje telo ne bo.
Sol je nezamenljiva, le, vsaj dobra mora biti.
Je pa zamenljiva vsaka druga začimba.
Poper lahko zamenja s čilijem, hrenom, peteriljem, limono, česnom itd.
V bistvu z vsakim surovim ivilom.
Razlika je le v koncentraciji biokode.
Najbolja pa je začimba s tvojega vrta.
Tudi orientalska kopriva, če si ravno iz Indije.
Hej,SOS! Saj nisem mislila,da zacimbe lahko zamenjajo sol,nikakor!,Le jedi,ki je bolj ali manj neslana zaradi priporocila zdravnika,damo z zacimbami nekaj okusa.Sol je sol,zacimbe-disavnice in zelisca pa nekaj drugega.V recept vedno napisem…posolim,popopramo in dodamo zacimbe….
Si me pa spomnila na krasno cesko narodno pravljico
“Mam te rada az sul.”
Kralj je sklenil zapustiti kraljestvo tisti izmed treh hcerk,ki ga ima najraje.
Najmlajsa mu je povedala zgornji stavek in oce je bil seveda mocno uzaljen. No,kasneje iz pravljice ugotovimo in on z nami vred pomembnost soli za nase zivljenje. Hvala za zgornji prispevek;zanimiv in poucen.
Lep dan Babi
Hej, Babi, tudi to sem našla tam.
LP
Sosi
SOL NAD ZLATOM
Imel kralj je tri neveste, lepe mladenke, hčerke po sorodu.
Na vprašanje, kako ga imajo rade, lepotice odgovore.
Prva kot zlato, druga kot svoj zlati glas, najmlajša in najljubša mu, po premisleku, kot sol.
Rdeč kot kuhan rak kralj zaukaže vso sol iz kraljestva zmetati v vodo, najmlajši pa, da se mu izgubi spred oči.
Kaj takega, kot sol, vrag naj ju nese, sol in deklino.
Svatba neslana odžene vse goste, čez čas tudi služinčad, kraljestvo se sprazni, ostane le kralj, belih oči brez soli.
Zgodba konča se tako, da niti za ceno vsega zlata kralj ne more do grama soli.
Na srečo pa le pojavi se hči, ki ima rada očeta kot sol, s prgiščem in ščepcem soli.
In kralj prizna, da za življenje sol vrednejša je od zlata.
——————————————–
Babi napisala:
> Si me pa spomnila na krasno cesko narodno pravljico
> “Mam te rada az sul.”
——————————————–
Moja najljubša pravljica. Moja draga babi mi jo je tolikokrat pripovedovala… zelo na dolgo in zelo slikovito. Nisem niti vedela, da je tu tudi poznana… Tako lepa je zdaj lučka spomina…
SOS, res je, da je sol življenjsko pomembna. Vdanašnjih časih pa že s kupljeno hrano (kruh, salame…) vnesemo v telo dovolj in preveč soli, zato je dobro v domači kuhinji malo paziti. In je treba včasih “pogoljufati” okus…
🙂
Katera pa potem? Mislim… ne poznam nobene druge soli. Natrijev klorid ali kuhinjska sol. Je še katera druga, ki bi imela isto funkcijo ( v telesu mislim, ne v kuhinji)?
Vem pa, da pravijo, da je morska sol bolj zdrava od kamene soli. Zato, ker vsebuje še druge rudnine. Meni se zdi boljša zato, ker je bolj slana in je je treba dati v hrano manjšo količino, da dobiš isto slanost.
Bi rekla, da, tako kot pri vseh ostalih stvareh, tudi pri soli nobeno pretiravanje ni dobro. Tako kot se ne da čisto brez nje, pa po drugi strani nekateri dozirajo sol z veliko žlico, kar se mi tudi ne zdi v redu.
Jožica, tam o soli piše tudi to. Saj ne vem, kaj naj si mislim, sem pa začela mnogo premišljevati o tem, ko mi je moja soseda rekla, da hujša po tej metodi in, da so ji tudi razne druge težave začele kar izginjati. Pa sem mislila, da bi mogoče tudi Sabina za svojega moža tam našla kaj.
LP
Sosi
PORABA SOLI
Razni viri govore o porabi soli pri človeku. O tem govori Biblija, kuharske knjige, podatki proizvajalcev, državne statistike.
Ta se giblje od ene do dveh tretjin kilograma na mesec na osebo, oziroma od 10 do 20 gramov dnevno.
Pri nekaterih narodih in posameznikih tudi več.
Mnogo nižje porabe zahteva medicina.
Poraba natrija naj bi bila enaka porabi kalcija in fosforja in dvakrat nižja od porabe kalija.
Dnevno le dva grama in pol.
Verjetno gre za lapsus v decimalki.
Testi porabe zdrave soli pa kažejo odvisnost od zaužite ali porabljene energije oziroma zaužite mase hrane, tudi tekočin.
Tudi od načina življenja in dela.
Skupno vse soli do enega grama na sto kilokalorij energije, oziroma do enega grama na sto gramov zaužite vode v hrani in pijači.
TEST
Človeško telo ne zna proizvajati nobene komponente zdrave soli, zna jih pa izločati.
Ker pa brez zdrave soli ni presnove, ni življenja, je pomembno, da je daš telesu dovolj ali vsaj še do dopustne meje.
Kje je ta meja, pod katero ni zdravo hoditi, pa lahko ugotoviš le sama.
Že najmanjše težave pa te opozarjajo, da si že pod to črto.
Zato si napravi test idividualne porabe, enkrat jedilne in drugič zdrave soli, tako da njuno porabo spremljaš vsaj en teden.
Soli po svojem okusu.
Beleži tudi porabo hrane in pijače v kalorijah in po teži, jedilnik pa naj bo pri obeh testih enak.
Svojo porabo primerjaj s podatki, ki so ti na voljo.
Rezultat bo zanimiv.
In ne bodi presenečena, če bo poraba zdrave soli dosti višja od porabe jedilne.
V tem je ključ problema.
ZDRAVA SOL
Dobra sol je tista, katere vsebnost sestavin, tudi mikroelementov, je taka, da jo telo lahko sprejme v maksimalni količini glede na natrijev klorid, kajti telo sol sprejema na osnovi prvega elementa, ki doseže maksimum in ne na osnovi prevladujočega.
Krmilni element občutka slanosti je tako lahko katerikoli.
Zdrava pa je tista dobra sol, ki vsebuje tudi biokodo.
Taka je vsa sol, ki se ali se je kodirala z energijo živih organizmov.
Za zdravo vegetiranje brez velikih intelektualnih naporov bi ti tako zadoščalo že uživanje surove hrane.
Zdrava sol pa se nahaja v naravi tudi kar tako, kajti v dolgi zgodovini Zemlje je že skoraj vsa potovala skozi življenje.
Moraš pa jo znati pridobiti in aktivirati in moraš jo znati tudi uživati.
Nesušeno, nemleto, surovo, brez dodatkov.
OK recimo en nadomestek soli. Ne vem sicer kako se pravilno napise, ampak bom poskusil: Ai Shio (Aj Šio) in je malo manj slana stvar kot NaCl.
Vsebuje pa Na-glutaminat, ki je po nekaterih raziskavah kancerogen – juhej!
Clovek pa naceloma dobi ogromno soli posredno skozi zivila, tako da ti ni treba skoraj nic soliti hrane. Navade se pa tudi da spremeniti zavoljo zdravja.
Forum je zaprt za komentiranje.