Kruhki za Dan mrtvih
Hej! Vceraj sem pri sestri,ki redno gleda kuharsko oddajo na Rai in ima napisano ze celo knjigo receptov,videla te sladice.Ime je Pan dei morti,kar bi lahko prevedla v Kruhek za dan mrtvih.Potem sem doma pogledala v star nonin zvezek z recepti in ga tudi nasla.V noninem zvezku pise,da naredimo dan prej,torej vceraj,na dan mrtvih pa jemo,ker je po 24 urah boljsi.Torej gre res za star recept in star obicaj.
Malo spominja na mafine. Ker sem vceraj naredila pehtranovo potico,so mi ostali beljaki,zato sem danes to spekla.
Kruhek za dan mrtvih
500g piskotnih drobtinic( Petit)
200g zmletega sladkorja
250g presejane moke + 6g pec.praska
125g rozin
125g narezanih suhih fig
100g zmletih mandeljnov,malo od teh lahko samo drobno nasekljanih
zlicka cimeta ali vec(kot imas rada)
belo suho vino
4 beljaki
Postopek: vse suhe sestavine dobro zmesas,da dobis kot neko posebno moko.Naredis kupcek in vanj jamico,v katero vlijes vino in beljake.
Energicno vse umesas in gnetes(kar krepko),da dobis homogeno maso.
Ker za vino ni mere,dodajas po potrebi.Masa ne sme biti preredka.
Iz nje oblikujes malo ploscate krogce in jih dajes na peki papir.Na TV jih je zlagala na testo kot za hostje.Zgledalo je lepo,kot na prticku.
Peces pri 180 s C tako dolgo,da so tudi znotraj suhi.Kako ves,kdaj je peceno? Po 15 minutah vzames en kruhek,ga prelomis in vidis.
Postrezes k aromatiziranemu caju,kakavu in kuhanemu vinu.
Jaz sem delala iz polovicnih kolicin.
Zdi se mi primerno za dneve,ko nam ostanejo beljaki in recept ni zahteven.
Ko ze pisem,me zanima ali ima kdo tisti el.pekacek za vafle.Stane okrog 11000sit ali nekaj vec.Jih delate pogosto?So vam vsec?
Jaz imam staro napravo,se iz casov(ko ni bilo toasterjev) ,tako za na ziv ogenj ali plamen od plina. Iz litozeleza z vzorcki-dno in pokrov ,dolgima kovinskima rocajema,na koncu pa leseno oblecena.Vanj vlijes maso za vafle
in speces.Nastane cisto tanka okrogla plosca,taka kot za napolitanke.Zraven je se lesen stozec,okoli katerega ovijemo se toplo plosco in dobimo slasten kornet za sladoled.
Sedaj,ko imam steklokeramik ne morem uporabljati,ker mi kovinska rocaja preprecujeta ,da bi se posoda tocno dotikala plosce. Moram nekaj popiliti,pa mogoce bo.Vcasih sem jo kar veliko uporabljala za sladoled in
drugo;tudi za podstavke susenemu beljakovemu pecivu.
Lep pozdrav Babi
Babi,
ti si pa vedno večja ponočnakinja ;)) Si preveč po meni vzgled jemlješ :)) Ta recept se res sliši sila preprosto, seveda si lahko misliš, da že kalkuliram pri sebi, če bi lahko nadomestila drobtine s kosmiči, sladkor s sladilom… (pač ne morem iz svoje kože) 😉
Sicer pa sem danes KONČNO naredila Elino slavno kokosovo torto, vendar še čaka v hladilniku do jutri. Vsekakor poročam o opažanjih (kot da o sami torti še ni bilo dovolj napisanega) ;))
Sedaj pa grem počasi spat…
Lahko noč,
Staša
Stasa,dobro jutro! Pri nas je pokukal soncek.
Ves,da sem hotela pripisati,da bom naslednjic poskusila z ovsenimi kosmici(sem jih doma imela samo se za danasnji zatrk),seveda mislec nate.Pa sem si rekla,saj bo Stasa itak to predlagala.Toliko te ze poznam.
To je moja se normalna ura.Ko sem imela popoldanski pouk,se je prav zame dan zacel nekje ob osmih,ko je bilo ze vse opravljeno.Potem sem se v miru posvetila svojim hobijem.Tak je moj bioritem.Spim pa potem krasno,dokler me ne mackona s sapko po nosu in laseh zbudita.
SOS,tudi tebi en lep dan! Tvoja lahko noc je pri nas od nekdaj v rabi in se danes. Pozdravcek Babi
Sosi,to ti moram se napisati.Tvoj nick me vedno spomne na dogodek v soli.Sem ga opisala tudi na Starsi… in je bil Tinkari vsec.
Naslovila sem ga
” Kaj imata mak in sos(zos )skupnega?
Po sprehodu s travnika,kjer smo si ogledovali vse,rastline in zivalce,smo v ucilnici ob plakatu lepo se enkrat ponovili in poimenovali vse travniske cvetice …
Naslednji dan so moji prvosolcki sami tudi nekaj pisali za povratno informacijo. Pregledujem in pri decku naletim na tale stavek:
Na trvniku smo videli ivanjscice,regrat,spomincice ,deteljo,zose…
Tu obstanem in povprasam decka,kaj je to.Pa mi pokaze dva zareca maka.
Se vedno vprasujoce gledam. ” Saj je Tina vceraj tudi tako rekla!” mi pojasni. In ce Tina rece,potem otroci ne dvomijo in drzi!!!
Seveda,Tina,zelo natancna deklica,je poimenovala v dvojini,ker sta bila na plakatu dva cvetova;torej rdeca maka.
Decek je slisal “omaka” in transfer v domaco govorico zosa ali sosa.
Zanimivo pa je to,da mestni decek ni poznal ime mak.Koliko reci se zdi nam starejsim preprosto,otrok pa se z njimi sele seznanja.
To je eden prijetnih spominov na tiste dni. Izdelke je treba vedno popravljati v otrokovi prisotnosti,da ti lahko pojasni,kaj je mislil.Vsaj pri manjsih.
Potem napake niso vec brezvezne!
Torej bos ti sos ali krasen rdec zarec mak! Lp Babi
Hej, Babi, krasno si to opisala. Ne boš verjela, ampak takoj sem se spomnila, da tudi tam na Svetu piše nekaj o pretvorbi ene besede v drugo, ki lahko pomen prvotne spremeni in ta nov izraz zaživi popolnoma svoje življenje.
Pa, kaj misliš, bi bilo možno, da imamo ime po soli?
To bi bil hec za slaviste, morda bi pordeli, kot tvoj prekrasni mak.
LP
Sosi
SLOVANI
Nekega dne v začetku stoletij je mož z Veneta krenil proti soncu s tovorom soli.
Noč in zapitek plačeval je s soljo in zdravil ljudi v svojem jeziku.
Sol daj, sol dej, sol di.
Od Jadrana prek Urala vse do Baltika.
Človeka s soldi iz Veneta so imenovali za Solvenca, krajino pa Solvenija.
Na zahodu sale, sole, soldi, na vzhodu solnce, sol in solze, vmes pa je Slovenija.
Tako sol krstila je Slovane.
Solvensko v mnogo narečjih pa se še danes govori od Jadrana prek Urala vse do Baltika.
Toda o tem drugič.
Bodi najprej lepo pozdravljena.
S salesalute.
Babi,
saj sem tudi jaz bolj nočni tip in mi tako čisto ustreza. To imava skupno z atijem, sploh ko pridem za nekaj dni v MB, se najini pogovori (ali pa gledanje Animal Planeta) zavlečejo tudi do treh, štirih zjutraj (medtem ko mama že od desetih sladko spi ;). No, razlika med nama je ta, da ati kljub temu vstane najkasneje do devetih, potem pa popoldan obvezno zaspi še za nekaj ur, jaz pa prvi del neprespane noči kompenziram kar z dopoldnevom in spim tudi do enajstih ali celo dvanajstih… tudi učim se vedno ponoči, saj sem takrat najbolje skoncentrirana.
Prav zavidam tistim, ki prostovoljno vstanejo ob šestih in večino obveznosti opravijo že v prvi polovici dneva… :((( Sem se že skušala “navaditi”, ampak se moj bioritem z nasilnimi spremembami ni strinjal ;))
LP, Staša
Hej Stasa!Moj moz je cel fax studiral samo ponoci(prostorska stiska) in vstajal tako kot ti,ce ni bilo predavanj.
Jaz vstanem nekako ob sedmih.
Moj vnuk pa do 12 let redno ob sedmih,cetudi je kdaj sel spat bolj pozno.
Ravno zadnjic sem mu rekla,da se vidi,da je ze pubertetnik,ker rad zjutraj potegne, ce kasneje zaspi.
Tako je, nasilno se ne da nic spremeniti. Treba je prisluhniti lastnemu bioritmu. Hudo je,ko sluzba zahteva svoje!!:))) Pozdravcek Babi
Forum je zaprt za komentiranje.