čokoladna torta
Aja: jaz bi jo delala kar po mojem standardnem receptu… Biskvit enak kot za Bounty (recept je tu nekje na forumu), kremo pa iz rastlinske smetane in čokolade. Biskvit bi napojila z mešanico vode in ruma, namazala z ribezovo marmelado, kremo… in prelila s čokoladno glazuro (čokolado, malo olja in sladkor v prahu stopiš v pečici pri 70-80oC).
Lp, mishika
Meni je tale všeč, pa še pecilnega praška ni notri (uporabljam gorenjkino 70% čokolada, samo pazi ker je pakirana po manj kot 100gr). Najboljša je z žlico sladoleda.
Oreščkasta čokoladna torta (by Jamie Oliver)
150gr mandeljev
150gr orehov
300gr najboljše jedilne čokolade (najman 60% kakava)
1 zvrhana žlička najboljšega kakava
250gr masla
100gr kristalnega sladkorja
6 velikih jajc, ločimo rumenjake od beljakov
sol
Pečico segrejemo na 190°. Najprej dno pekača s premerom 20-25cm obložimo s papirjem za peko, nato ga po dnu in stranicah namastimo in potresemo z moko. V multipraktiku oreščke fino zmeljemo, dodamo še čokolado in kakav ter meljemo še 30 sekund, da se čokolada dodobra nalomi. Čokoladno-oreščkasto mešanico preložimo v skledo in umaknemo. Zdaj v multipraktiku penasta stepemo še maslo in sladkor. Zatem postopno, enega po enega, v masleno zmes vtepamo rumenjake, nato pa primešamo še mešanico čokolade in orehov.
V drugi skledi stepemo beljake s ščepcem soli v čvrst sneg. Sneg nežno umešamo v zmes čokolade, masla in orehov. Maslo nalijemo v pekač in v segreti pečici pečemo kakšno uro. ali je torta pečena, preverimo z zobotrbcem ali ostro noževo konico: za 5 sekund ga zapičimo v sredino torte, ko ga izvlečemo, mora biti razmeroma čist. Ponudimo s stepeno smetano, sladoledom ali kislo smetano
Forum je zaprt za komentiranje.