Gladka/ostra moka – Kruh, langoši
Zdravo.
Malo sem prebrskal po starejših temah okrog peke kruha – je kar nekaj izčrpnih receptov, še posebej pod temo Umetnost peke kruha.
Ker imam rad domač kruh – da malo zadiši po kuhinji probam sam malo eksperimentirati (ženi se ne da). Po tem, ko sem prvič kruh kar direkt vrgel v koš (trd kot kamen zaradi prevelike temperature -220), je sedaj že kar o.k.
Jaz ga naredim iz 1 kg gladke pšenično moke – se tudi nisem preveč poglabljal, kakšne moke še obstajajo, čeprav iz vaših postov razberem, da se da tu veliko izboljšati.
Mi lahko kdo pove, ali se za peko kruha uporablja gladka ali ostra moka?? pri umetnosti peke kruha je omenjena večnamenska moka – ali je to gladka ali ostra?
Skopiral sem si tudi recept za langoše, kjer je le navedeno recimo 50 dag moke – kot da je samo po sebi razumljivo kakšne. Mogoče za vas profesionalce ,ne pa za laike.
Mi lahko tudi za Langoše kdo pove, kakšna moka se uporabi? Pri enem postu je nekdo dopisal, da se uporabi ostra moka.
Nasploh pri katerih stvareh uporabljati gladko oz ostro moko?
LP
Z mokami je čista zmešnjava…….čist tko za info moževa sestra živi na Hrvaškem, okoli Čakovca in tam imajo ostro moko za tisto iz katere se dela 3/4 stvari in skoraj ne poznajo gladke…….(ta naj bi bila bolj odpadna moka)…..saj tako so mi razložili……
Delati kvašeno testo, še posebaj kruh je ena velika umetnost…..men mami
teži, da delam pretežkega…..zdaj pa vedi kaj delam narobe….midva ga pa zmaževa 1 2 3….navadno so sirove štručke za zajtrk…….kadar se mi ‘lubi’……….in je vikend
NAMENSKA MOKA – OSTRA
Namenska moka – ostra je grobe granulacije in jo dobimo kot posebno frakcijo pri mletju pšenice. Primerna je za izdelavo testenin in kot dodatek h gladki moki za kvašeno testo. Priporočamo jo de za pripravo krhkega testa, kuhanega in krompirjevega testa ter za pripravo kuhanih krem.
MOKA TIP 500
Bela pšenična moka – gladka je fine granulacije, ki jo dobimo z mletjem najkvalitetnejših sort pšenice. Iz nje pripravljamo beli kruh. Primerna je za pripravo finega kvašenega in vlečenega testa za vsakdanja in praznična peciva.
MOKA TIP 850
Pšenicna moka tip 850 je iz perifernega dela pšeničnega zrna, zato vsebuje več vitaminov, mineralov in drugih za cloveško telo pomembnih snovi.
Uporabljamo jo pri pripravi polbelega kruha in peciva ter za mešane pšenicno ržene izdelke.
MOKA TIP 950
Ržena moka tip 950 je svetlejša ržena moka, zmleta iz najkvalitetnejže rži. Ima povečano biološko vrednost. Iz te moke lahko pripravimo odličen rženi in mešani pšenično rženi kruh, ki je polnega okusa in ostane dalj časa svež.
Kalimero,
večnamenska moka je univerzalna moka, tipa 400. Bele, galdke moke v naši kuhinji sploh ne uporabljamo.
Od kupljenih mok največkrat uporabljam moko za domači kruh (Intes) ali mešanico univerzalne in polnozrnate moke (pol-pol). Včasih se igram še s kombinacijami kostanjeve, ajdove, riževe, čičerikine, pirine in sojine moke, a ta kruh je precej dražji in ni za vsak dan.
Ko pečem kruh, nastavim tempraturo pečice na 200°C, ko dam kruh noter pa znižam na 180°C. Po 15 minutah peke znižam na 160°C, ker imam ventilacijsko pečico. Vedno imam zraven v pečici tudi posodo z vodo, da je skorja bolj hrustava.
Aja, morda je bil tvoj kruh pretrd zato, ker si dodal preveč olja in pekel pri rpevisoki temepraturi? Pri peki kruha rajši uporabljam trdo maščobo (rastlinsko mast ali maslo), včasih pa ne dodam ničesar (drugi dan se malce bolj drobi).
Če pečeš z graham ali polnozrnato moko, moraš dodati več soli. Kruh je potem okusnejši.
Veš babi, vem na pamet samo dve stvari…da kruh pečemo iz gladke moke, piskote in pite pa vedno delamo iz ostre moke…to mi je nekako ostalo od mami v ušesih:))…odkar pa moko kupujem v mlinu, pa eno uporabljam za vse…je zgleda taka prava kombinacija. In v tem mlinu imajo tudi pekarno in pečejo krasen kruh, piškote…..vednar, veš…če se da, nadomeščam belo moko s polnobredno….malo se je potrebno navaditi, pa gre…..
kako si kaj ?
Aja, pozabila sem povedati, da je daleč najboljša moka tista, ki jo zmeljemo iz žita sami, z mlinom, kar direktno v posodo, tik preden bomo zamesili testo. Ampak še sedaj nisem prišla do svojega mlina in moram fehtat prijateljico 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.