čokoladni cookiji
Evo, še enkrat kopiram Mishikin post:
Avtor: mishika
Datum: 23-09-03 11:24
Evo en recept za pregrešno kalorične in pregrešno dobre čokoladne kekse (cookies?)…
200 g masla
300 g sladkorja v prahu
300 g mletih lešnikov
350 naribane jedilne čokolade (jaz jo kar v multipraktiku zmeljem…)
1 vanilijev sladkor
Vse sestavine zmešaš (v multipraktiku), testo pustiš stat nahladnem ca. 1/2 ure, oblikuješ kroglice (za oreh velike) – na originalnem receptu piše, da kroglice premažeš z beljakov: jaz jih nisem, pa je bilo vseeno ok. Pečeš na peki-papirju 20 min na 130oC (!!!). Meni so nastali taki lepi kupčki – dobri kot šus!!!
Jaz sem se v vsem držala recepta, samo namesto lešnikov sem dala orehe in je bilo OK
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?kategorija=sladice&id=2013
Po tem receptu čokoladni cookiji sigurno uspejo! Delam točno po receptu in ratajo ravno takšni, kot jih lahko kupiš v trgovini.
Poizkusite! Pa dober tek!
lp
Ti cookiji se radi razlezejo, če je preveč masla v masi (torej namesto “predpisanih” 200 g kar celo maslo), ker v originalnem receptu ni nobenega “veziva” (moka), ampak se pač dela samo z lešniki/orehi… Če ste res delale/i točno po receptu in keksi vseeno niso imeli željenega videza, potem naslednjič v samo maso dodajte moko (ne me vprašat koliko… delam vse bolj oka), toliko, da bo testo za kekse podobno tistemu, ki ste ga vajene/i (do maksimalno 200g moke bi rekla)… Ti keksi bodo potem malo bolj kompaktni in se zato ne bodo tako hitro razlezli. razlika v okusu obeh variant je bolj ali manj v tem, da se originalni keksi dobesedno raztopijo v usti, ta drugi pa pač ne čisto takoj (niso pa zato nič kaj manj okusni).
Ne vem… meni uspe res vedno po originalnem receptu… Sicer cookiji potem nimajo tako okrogle oblike kot kakšni kokosovi poljubčki, ampak ploščati (kot palačinke) pa tudi ne ratajo… Kaj pa vem… Mogoče imam pa drugačno maslo in drugačne lešnike 😉 :))).
Mishika,hej! V Angliji otrokom rada kupim dnevno sveze sproti pecene
Milly’s cookies.Imajo jih vsaj 15 razlicnih vrst.Ce kupis 6,dobis 2 free,
9-3 free.So veliki,ploscati,premer vsaj 7 cm,ne kupcki in otroci jih imajo zelo radi; ponavadi trije pojejo enega in poskusijo vse po vrsti.
bela,temna,dvojna cokolada,jabolcni,cimetovi,ingverjevi…Tam je vedno vrsta in dajo ti jih v tako lepo skatlico z rocajem,da je veselje nesti otorkom.
Angleska mama,soseda pa rece: Oh,to je zelooo drago!
Pred hiso pa stoji mercedes,ta velik,pa se en jeep!!!
Jaz mirno odgovorim:
Sem na pocitnicah in to spada zraven,da malo razvajam otroke.
Tvoji so taki kot Millys,zakaj nimas kioska? Lp Babi
Hehe, Babi… Pa bom menda res morala svoj kiosk odpret :))). Bom prodajala torte pa kekse pa drobno pecivo… Uh, bi uživala v tem. Pa žal… Me nese v druge vode (kjer ni nič manj fajn 🙂 ) in morajo moji keksi in torte in pecivo ostati pač za prosti čas.
Hehe, pa ravno včeraj sem mojemu dragemu pripravila cel paket keksov (tudi čokoladni cookiji so bili vmes) da jih je nesel s seboj (ampak mi je kar precej pomagal pri peki – ima pač močnejše roke). In so jih baje pojedli kot za stavo – najprej fantje, dekleta se tako vedno nekaj kujajo (vse po vrsti vedno hujšajo). Ko pa so tudi deleta ugotovila, da so keksi vseeno za jest in je prva poskusila najprej enega, potem drugega in hotela še tretjega, potem so baje vse “navalile” na paket :))). Hehe, pa so spet šli kg gor, hehehe…
Lep pozdrav na Primorsko s sooooončne Štajerske, mishika
Ne, tisto je bilo res v hecu mišljeno, da ne delamo iz istega masla… No, jaz delam prav iz masla (ker so mi tako bolj okusni), nima pa to nobene veze s tem, da se razlezejo (razen če je maščobe preveč!). Poskusi drugič dodati malo moke (ne se bat – preveč je ne moreš vsipati) – bo lažje, obljubim.
LP, mishika
Forum je zaprt za komentiranje.