Testo za pizzo
Hoj!
Mi bi tako radi pizzo pekli doma, a žal nam ne uspe narediti takega testa kot v najljubši piceriji. Picopek pravi, da je finta v čisto malo kvasa, ampak tudi to ne potegne.
Kakšno testo pa hočemo? Čisto tanko. Našli smo eno picerijo v NM, kjer delajo pizze po našem okusu in smo kar pogosto tam. Vsi štirje družinski člani namreč pizzo obožujemo. Ampak tako, kot jo spečejo tam: ne ketchup, pač pa pelati, veliko zelenjave (artičoke, kapre, olive, melancani, bučke, koruza,… ). Mož pa obožuje njihove štiri sire.
Torej: z idejami na plan. Obljubim, da bom vse preizkusila in poročala o rezultatih. Mi bi jo že ta vikend jedli, prosim, prosim. Prisežem, da bom punca beseda, bi rekla moja ta velika.
Lep pozdrav
deka
Pred časom je bil na forumu objavljen recept za tanko testo za pico. Evo recept.
4 dcl olja
6 dcl vode
1 kg moke
2 žlički soli
2 noženi konici svežega kvasa
Zmešaš testo in pustiš stati 24 ur.
Testo razvaljaš, daš na pomokan pekač in pečeš 1 – 2 minut na 250.
Tako testo lahko ali zamrzneš ali pa obložiš in pečeš še 10 minut na 250.
Moje opombe:
midva sva 2, ki jo jeva, pa naredim testo z 1/4 količine in pride za cel pekač. Je pa res tanko in super! Včasih ga naredim tudi nekaj ur prej, ker se 24 ur prej pač ne spomnim in je tudi dobro.
Kaj pa gor naložiš ti bodo pa drugi povedali.
DOBER TEK!
Delam ga kar po občutku. Malo kvasa zdrobim v skodelico tople vode, ki se ji dodala malo žličko sladkorja. Vzhajanega vlijem v moko, dodam še malo soli in dolijem malo olja. Testo je dobro, če zmanjšaš količino vode in mu dodaš malo piva. Pustim ga počivati 1 uro na toplem. Debelina je pa čisto odvisno od tega, kako testo razvaljaš.
Takole mislim da bi moralo biti v redu – mi si oblizujemo prstke:
V cca četrt litra mleka (mlačnega) zdrobim pol kocke kvasa, dodam žličko sladkorja in pustim, da kvas malo vzhaja. To potem vlijem v cca 30 dag moke, vanjo skrijem žličko soli, da ne pride takoj v stik s kvasom), dodam malo olja in zamesim.
Dobro je, da malo vzhaja, drugače pa lahko tudi takoj raztegneš na pekač.
Jaz na kupček testa vedno dam malo olja in z roko razvlečem po pekaču.
Res morajo biti pelati ali pravi paradižnik.
Katero pizzerijo si imela v mislih? Morda Šentpeter?
lp
Hej,jaz sem obupala,ker take kot jo jem zunaj, se nikoli nisem uspela narediti.Testo ,mislim.
Smo spomladi ze razpravljali o tem.Zame mora imeti pizza lep mehurjast obod,ki je zelo dober tudi brez vsega.
Najvecje finta je v ze zvecer narejenem testu,ki ga veckrat pregnetes in v res vroci peci nad 300 stopinj,ki je v navadnem gospodinjstvu nimamo.
Zato se testo bolj susi kot pece.
To so mi povedali pravi picopeki. Saj tudi v pizzerijah ni povsod testo v redu.Italijani naredijo debelejse krasno vzhajano mehurjasto testo.
Prava pizza mora biti taka,da odrezan trikotnik lahko drzis na dlani in se spicka ne povesi. Pri nas mislijo,da je pizza dobra,ce ima ful nadeva,pa ni res;finta je v testu,vsaj zame.Lahko so gor samo pelati in dober sir.
Ne obupaj in poskusaj! Lep pozdrav Babi
Poskusi ta recept za testo:
200g posnete skute
4 žlice mleka
100 ml oljčnega olja
sol
500g moke
2 žličke pecilnega praška
gladko zmešaj skuto, mleko, olje in sol.
Dodaj moko in pecilni prašek, dobro pregneti in pusti v hladilniku počivati 30 minut.
pečico segrejete na 200 stopinj (ventilatorska na 180)
testo razvaljaj na naoljenem pekaču, ga večkrat prebodi in namaži s pretlačenimi paradižniki. Nato obložiš po želji (gobe, sir, šunka…)
Pecite cca 25 minut.
Jaz pa naredim testo za pico tako: zmešam 40 dag moke za kvašeno testo, dodam 1 čajno žličko soli, 1 čajno žličko suhega kvasa (Digo), 1 jušno žlico olivnega olja in približno 2 dl vode (po občutku). Seveda dam kvas najprej malo vzhajati v toplo vodo, kateri dodam žlico moke. Vse sestavine dobro pregnetem z rokami, dokler ni testo tako gladko, da se ne prijemlje več podlage. Testo zamesim že zjutraj, če imamo pico za kosilo, vmes vsake toliko premesim. Na koncu razvaljam, obložim s polubnim nadevom in pečem v naprej ogreti pečici na 250°C. Testo je vedno tanko in dobro pečeno, hrustljavo, je pa res, da ni takšno kot iz krušne peči. Aja, sestavine so za velikost enega pravokotnega pekača, ki ga ob nakupu dobiš v običajni pečici.
Dober tek!
Sama kar enostavno v multipraktik vsujem cca skodelico in pol moke, dodam 1/3 skodelice z mlačnim mlekom ( v katerem je raztopljena kocka kvasa, ščepec soli ter malo sladkorja) ter 1-2 brizga olja.
Med mešanjem po občutku dodam še malo mleka ali pa moke, da dobim kompaktno testo. Malo še pregnetem na roko in dam počivat, da naraste in potem razvaljam / razvlečem po pekaču in obložim, kar pač je pri roki.
Ni sicer kot iz dobre pizzerije, predvsem manjka krušna peč, drugače pa pride kar dobro in z dobrim hrustljavim robom.
Babi,
se podpišem pod tvoj opis 🙂 Tako glede debeline in trdote testa kot glede nadeva.
Sicer pa tudi midva raje greva v kakšno dobro pizzerijo kot pa da pizzo delam sama, ker ni in ne more biti ista. Sem pa pred časom delala pizzo po receptu iz kulinarike in mi je bilo testo zelo dobro. Recept pa je:
LP, Staša
Stasa,hvala! Recept za testo zgleda res v redu.Tudi tista beseda,da na pizzi “brbota”mi je vsec. pri mojem pecenem testu so vedno manjkali mehurcki na obodu kroga.
Danes bi me mogoce pohvalila glede olja.Puranji zrezek v WMF zar posodi,
krasno svetlorjave barve(pokapljan z limono),pecen, samo malo pomazan z oljem in odstranjen,v posodo strt cesen in malo vina,da je izhlapel alkohol.V drugi posodici narezen sladki janez in na rezine narezan krompir,dodala dve zlici vode,zacinila in dusila pod pokrovko,na koncu dodala olje. Moz je jedel zrezek in krompir s sladkim janezem in pred tem krasno endivijo s paradiznikom.Jaz krompir in tolminsko skuto in seveda solato.Vse s skoraj hladnim oljem.Se da in se olje ima krasen okus.
No, kombinacija beljakovine -skrob spet ni najboljsa,toda moz zeli tako.
Sedaj me pa samo se zanima,koliko se olje segreje,ko dusim v lastnem soku zelenjavo na minimum topli plosci in proti koncu dodam olje. Veliko jedi delam tako. Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.