namazi
Namaz iz gorgonzole
2 zavitka gorgonzole (npr. Vindija)
1/2 sladke smetane
nekaj orehov
Gorgonzolo narežemo in dodamo pol tekoče sladke smetane. Počasi jo stopimo (na štedilniku ali v mikrovalovni pečici) in dobro premešamo. Damo hladit, ko je že nekoliko ohlajeno, ne pa še strjeno vmešaš orehe, lahko so večji kosi, jaz jih nekoliko zmeljem, pa ne preveč.
Zelo rada imam tunin namaz, pa še hitro je pripravljen:
Tuna (iz konzerve)
koruza
malo majoneze, gorčice, kisle smetane
začimbe – po želji
Vse skupaj zmešam kar v multipraktiku, pa ne preveč, mora biti bolj grobo.
Toliko zaenkrat
Lp Barbara
Podobno kot bb(ki me redno spomne na Brgitte Bardot) naredim jaz sirovo torto.Zmehcano in s smetano ali skuto pomesano gorgonzolo dam v okrogel modelcek.Ko je skoraj vse strjeno, vtisnem polovicke orehov.Nato pokrijem spet s plastjo zmehcane gorgonzole(sem ze zacela coko…) in v hladilnik.Ko je ohlajeno,zvrnem in postrezem.Naredim tudi z dvema vrstama gorgonzole;bolj in manj pikantno.Lahko vmesamo tudi kapre,olive,koscke rdece paprike.Tako sta plasti razlicni po videzu.
Sirova torta pa lepa na pogled.
Zelo okusna in prisrcna za pogled so tudi razna zeliscna masla,ki jih postrezes ohlajena in z modelcki za piskote oblikovana v razne oblike.So res okras na kruhkih ali na krozniku za predjed.
1. sardelno maslo
Malo zmehcano maslo penasto umesas(gre manj,ker naraste),mu dodas
pretlacene salne filete,kapre,poper.vse dobro zmesas.
2.zeliscno maslo
152 g masla penasto umesamo,mu dodamo
cajno zlicko drobno sesekljane cebule,1 zdrobljen strok cesna in cajno zlicko limoninega soka ter dobro premesamo(lahko vse v multipraktiku)
Dodamo se 2 cajni zlicki drono nasekljanega petersilja,1 pehtrana in zacinimo z belim vinom,worcestwrsko omako in soljo.
Tudi vec strokov cesna,belega popra in bazilike gre v maslo.Lahko obogatimo tudi puste puranje zrezke,ko ze na kozniku damo na vrh.
Za lep vtis:maslo das na peki na sredino peki papirja in ga pokrijes s polovico papirja. Z roko pridrzis spodnjo polovico papirja,zgornjo pa z nozem pritisnes ob maslo in zgladis po dolzini,da dobis klobaso,ki jo das v hladilnik.Ko je strjeno,odvijes papir in narezes z v vroci vodi namocenim nozem po dolgem ali po cez in se malo zavijes.
Lahko uporabljamo se vrtno kreso ,koper,beli poper,timijan.
Zeliscno maslo serviramo tudi k jedem z zara,kuhanim ali na zaru pecenim ribam.
S koprom,belim poprom in zdrobljenim timijanom se poda se zlasti k na zaru pecenemu lososu.
Meni so zelo vsec Aioli
12 strokov cesna olupimo in v mp zmiksamo z gorcico,malo pehtranovim kisom(ali navadnim in nekaj listicev pehtrana),dvema kuhanima rumenjakoma( tu je v originalu 1 surov rumenjak- jaz ne),po kapljah malo olja,limonin sok in malo mlacne vode(ce je potrebno),da dobimo kremasto zmes.
Ko vzames iz mp,dodas se loncek kisle smetane,sesekljan petersilj in
baziliko. Smetane dodaj toliko,da bo zmes kot namaz,ne preredko.
Zelo dober je namaz z rahlo stepeno kislo smetano in hrenom,pa se kaksna zeliscain zacimbe.
S skuto pa lahko naredis nickoliko namazov z razlicnimi zelisci,zacimbami,vlozeno zelenjavo,prsutom,ostanki pecenke…
Joj,tega je toliko! Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.