Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Tista,ki ne prenese surovih jajc

Tista,ki ne prenese surovih jajc

Hej! Zdaj mi je prislo na misel,da se ob vsaki jajcni kremi iz surovih rumenjakov stresem. In cudo,moram priznati,da ob marcipanu res se pomislila nisem nikoli,da je v njem surov beljak.
Tako, da ne boste mislile,da ucim krivo vero,ko vedno kreme kuham nad paro. Me pa res zanima,ce me bo zdaj beljak v marcipanu tudi motil.
Vceraj me se ni!!:))) Lep dan Babi

No, jaz sicer vedno, ko uporabljam jajca-za karkoli- (če jih pečem, kuham, delam biskvite, kreme,…..)pomislim na njihov izvor in kaj bi lahko bilo narobe. Vendar sem dokaj pomirjena, ker dobivamo sveža jajčka iz sosedje kmetije pod pohorjem, tako da vedno ko gremo gor na kmetijo malo pogledat in kaj postorit, se vsaj enkrat na teden oglasimo še k sosedom po jajca. Njihove kokoši se lepo mirno pasejo v ogradi, ne dajajo jim nobenih dodatkov, sicer so revni in si jih niti privoščiti ne morejo. Tako si tudi z jajaci pomagajo pri zaslužku, sicer so res dražja od tistih v trgovini, vendar so povsem naravna – BIO 🙂

LP Zala

Zala,saj ni toliko v predsodku zaradi salmonele,kot to,da ne prenesem surovih jajc, ze od otrostva naprej. Tudi krem nimam najraje,zato dodam cokolado,da me ne spominja na jajca in vanilijev sladoled pri meni odpade.
Jajcka imam tudi jaz od osvescenih kmetovalcev.Si prebrala odgovor o jastogu? Lp Babi

Hehe, saj salmonela ne izbira, ali je koklja bio ali čisto industrijska :))). Sicer pa tako nisem nič boljša in tudi ne pazim preveč na te stvari (zaenkrat) – do sedaj sem še vse surove jajčne mase poskušala, pa (ja, ja, že trkam na les) na srečo preživela :))).

Lp, mishika

Babi, ne se sekirat glede tisto malo beljaka, ki je v marcipanu. Tam je še toliko drugih stvari in tako malo vode, da to okolje sploh ni salmoneli-prijazno. Torej brez skrbi… :)))

Lp, mishika

Ja Babi, sem prebrala tisto o jastogu, in odgovor čaka tam 🙂

LP Zala

zivjo! babi, jaz sem tista, ki je takrat spraševala o stepanju jajc nad paro (tiramisu). ves čas vas berem, ampak napisati si pa dostikrat raje ne drznem.
če samo pomislim, na surova jajca, mi postane slabo. ko listam npr. italijanske kuharske revije, še vedno najdem ogromno receptov s surovimi jajci. sploh ne preberem do konca.
v srednji ameriki sva gledala, kako na tržnicah, kjer kupiš sveže stisnjen sok ali pa razne pred tabo narejene mlečne napitke (jim rečejo licuadosi, ponavadi je poleg mleka zraven kakšno sadje, granola, oreški…), na koncu vržejo noter še eno ali dve jajci. ta jajca so različna; kokošja, prepeličja in še druga, katerih ne poznam. nekateri spijejo kar nerazžvrkljano.
ampak moj odpor do surovih jajc je tudi še iz otroških let. tudi mehko kuhanega jajca ne smem niti videti.
lp mexi

Tudi jaz sedaj vse kreme kuham. Ko še nisem bila “tako pametna”, sem naredila eno super dobro torto (ena masa, pol spečeš, pol ostane kot krema), kjer so bila surova jajca. UUU, sem tako jelene klicala, da danes ne prenesem ne surovih jajc, še manj pa tiste torte, brrrrr se ne smem spomniti.
Res priporočam kuhanje krem, pa še bolj dobre so.

lp

Bridget,naj ti povem se svoje izkusnje.Nihce me v otrostvu ni prisiljeval z njimi.Palacinke in lepo zapacena zelenjavna omleta ,po moznosti z zelisci z mocnimi aromami,malo grenkim okusom, mi je bilo zelo vsec.To imam rada se danes.Zdaj pa pomisli.Na Pokljuki sem si v hotelu izbrala iz menuja zelenjavno omleto(predstavljala sem si tako,lepo zapeceno z meto,maderjano,koromackom…,nekaksno primorsko frtaljo).Na krozniku je bila res cez pol zapognjena jajcna jed,tudi lepo zapecena.Previdno prerezem in iz tega zvitka se vlije mehek rumenjak.V zelodcu me je tako zapeklo in potem do lasisca.V trenutku je vsa ta pekoca stvar zginila in obsel me je grozen obcutek slabosti.
Moz mi je kasneje povedal,da se je ustrasil moje bledice in potnih kapelj na
celu.Jaz sem se samo dvignila in odsla v toaletne prostore.
Samo se enkrat sem nekaj takega dozivela,ko sem na morju v hotelu zarezala v krasno neocisceno ribo.Takrat se je ustrasil natakar,ki je ravno nalival vino.Ne samo,da je opazil mojo slabost,tudi grozen smrad!!!
Ceprav so mi ponudili novo jed,sem tisti vecer sla prav nic lacna raje na
sadni sladoled.
Odleglo mi je,odkar si vnuk jajce na oko in mehko kuhano zna napraviti sam. Ceprav sama kdaj ne jem,vedno sedim pri mizi s tistim,ki uziva hrano.

To sem mu ze nekako naredila,potem pa odsla od mize in ga pustila samega.

Naj mi oprostijo tisti,ki imajo jajcka radi. Verjamem,da so slastna,toda moj
okus jih ne prenese v mehki obliki.Zanimivo,da tudi pes ni jedel jajc,pa jih priporocajo.
Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close