Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika prva peka biskvita

prva peka biskvita

živjo,

danes sem pa zelo dobre volje, ker sem včeraj prvič sama pekla štrudel. V enem postu sem spraševala za enostavne recepte in mi je Urša napisala kako nej spečem štrudel. In včeraj sem imela ravno dovolj časa da sem se lahko pripravila in ga naredila.

Moram povedat da ga danes ni nič več in da mi je od fanta mami dala nalogo da ga danes naredim še enkrat- da ne bom prehitro pozabila kako se ga speče. (ha, ha…)

Ker ni bila ta teden operirana in ker je še vedno doma, sem prestavila moje skrbi na nekaj dni kasneje, ko bo pa res ostala v bolnici. Takrat vam bom pa spet težila s kakšnimi vprašanji.

Zate Babi pa že danes eno vprašanje glede slavnih pitulic.
Ko narežem “palačinko” na koleščke. A ni pol na obeh straneh “odprto”. A ne steče na spodnji strani skuta ven? To si ne predstavljam najbolje.

hvala vam še enkrat,
klementina

Ful dobro, da ti je strudel po mojih navodilih tako uspel. Me res zelo veseli. :)))) Pa veliko uspeha sedaj pri pitulicah! Lahko si pa tukaj najdes slike pitulic, da bos videla, kako je s temi kolesci:

cestitam !! prvic je najtezje,potem pa vedno lazje gre…! lp petra

hvala vama,

tolk sem bila vesela da sem celo narobe naslov napisala, ker nism pekla biskvita. ŠE!

ja, sej sem si ogledala slikce, samo men se zdi da bo vse vn zlezlo ko bom dala na pekač. A ne bo?

klementina

malo ze zleze. meni je prvic kar precej,ker sem naredila prevec tekoc namaz!! lp petra

Ni panike z nadevom. :-))) Res ne sme biti tekoč (delala sem iz bohinjske skute, pa sem dala malo manj smetane)… pomemben je tudi zelo oster nož, da prereže in ne stisne… Pekla sem pa na peki papirju… in tudi, če bi malo nadeva pobegnilo, bi se pač spekel zunaj. Znotraj ga še vedno dobolj ostane.

Piščanček, čestitke! Če se spomnim, da se mi je zdel štrudelj vedno fuuul kompliciran… in sem ga pekla prvič pri skoraj tridesetih, ko sem se naučila od tašče…

Hej,Piscancek!
Ce je nadev prav gost,da se lepo razmaze,ne bo nic teklo.Ce pa naredis zvecer in drugi dan speces,testo v glavnem vse vpije.Tudi ce je kaj uslo,se res spece tudi izven teh kolesck,ki jih jaz imenujem gnezdeca.
Vse je odvisno od skute in sproti dodajaj smetano,bos videla,kdaj je dovolj tekocine.Jajcka pa morajo biti tri.V skuto jih umesaj najprej kar z vilicami,ne multipraktikom,ki vsako skuto malo utekocini.
Gospe,ki bo operirana,pa zelim vse dobro in hitro okrevanje.
Pozdravcek Babi

Babi hvala za lepe želje,

imam pa še eno vprašanje… A misliš da bi lahko dala med skuto še naribana jabolka ker jih imamo fulll in mi jih je kar malo škoda da bi jih mogla vržti stran?

A imaš še kakšen recept z jabolki????

Da pa res rabim pomoč pri peki pa naj ti povem kako sem lani pekla biskvit. Biskvit je bil tak, da najprej daš malo “testa” v pekač, potem nadev in na koncu še preostali del “testa.”No in sem vzela premajhen pekač in že ko sem zlila noter pol biskvita, se mi je zdelo mal preveč, samo sem si rekla da prav dosti se ne more vzignit. In pečem…po petnajstih minutah vzamem ven in dodam nadev iz sadja in malo tistega preostalega testa, pa je bilo že ful visok. Dam jaz to nazaj pečt in pogledam čez 10 min, ko je že vse skor čez steklo. Biskvit se je tako vzignil da je mankala še kaka minutka pa bi šlo vse čez. Ker nism vedla kaj nej naredim sem vse skup PRETRESLA v večji pekač in sem si rekla da če bo kaj iz tega ratalo bo, drugače bom pa stran vrgla. V večjem pekaču je biskvit še vedno narasel, toda potem je padel skup ko se je ohladil. Ampak za pojest je pa bil in ga je zmanjkalo v enem dnevu. Od takrat nism nič več pekla v pečici razn ta štrudel.

Hej,piscancek! Dobis kasneje izcrpen odgovor,ker zdaj nimam veliko casa.Prav?
O biskvitu,o jabolkih…Pozdravcek Babi

Kar veselo nad pečenje, nič se bat! Moj prvi kvašen šarkelj smo tudi lovili po celi pečici. Včasih se pač kaj ne posreči čisto…

En (stari) vic na to temo:
Žena bere časopis. In pravi možu: “Dragi, a si ti vedel, da se največ nesreč zgodi v kuhinji?”
Mož pa: “Ja, vem… saj jih moram vse pojesti.”

Živjo Jožica,

ti moram povedat da sem zadnjič kupila zrezke, ki mi jih je mesar na tanko narezal, sam jih še nism uspela narediti, ker bom raje to probala narest ko bom sama doma.

Drugače bom pa danes probala spečt Babičine pitulice in še malo štrudla. Upam da mi bodo pitulice uspele.

lep dan želim vsem!!!

klementina

Evo mene,piscancek!(Si te prav predstavljam za stedilnikom in mi vzbujas
toliko neznosti.)

Jozica ti je ze povedala,kar pogumno!Na napakah se ucimo.Moj prvi rizev narastek smo prekrstili v Rizev podrastek.

Pred meseci sem deklici po linkom Tista,ki ne zna kuhati napisala nekaj
vzpodbud,ki so meni zelo pomagale.
Torej,oce je bil tisti,ki mi je dajal s pohvalami veliko volje do kuhanja.
Ker sem zelo vizualen tip,mi povedani recepti,ce jih sama ne preberem,ne pomenijo veliko.zato sem si kaj kmalu omislila Kuharico(jo imam se,vso popackano,natrgano in ovito v krasen usnjen ovitek,da se ne vidi,kako je zdelana),tako,preprosto,brez slik,ki me je pa naucila osnovnih pravil kuhanja in peke. Vse je lepo razlozeno in se vedno se ravnam v osnovnih receptih po njej.Vse naprej je pa prislo z izkusnjami in z veliko eksperimentiranja. Osnove so pa v njej in res mi stvari uspejo. Seveda
grem z razvojem naprej in kaksen recept prav sama ustvarim.Hotele sem ti povedati,da so take preproste kuharske knjige najboljse,ker lepo vodijo od zacetka do konca,zelo metodicno.

Zdaj pa k jabolkam.Zame so sadez st. ENA.
Seveda lahko naredis pitulice tudi s skuto in jabolki.To bi bila sladka varianta.Ze skuto osladkas;jabolka bi pa sama malo zdusila na maslu,da ne bi bilo premokro,dodala malo lim.lupinice,v rumu namocenih in odcejenih rozin in malo preprazenih drobtinic.Sama se nisem naredila;prepricana sem,da bo lepo zgledalo in po okusu tudi dobro.Najprej skuto,potem pa ostalo.To bodo lepa gnezdeca.

Pozimi imava z mozem skoraj vsak dan namesto sladice pecena jabolka.
To je tako dobro.Malo jabolka izdolbes in notri nalozis :
jabolk ne olupis.
Recimo tak nadev.Zmesas malo skute z medom,dodas nasekljane orehe,kaksno rozino(namoceno v rumu),malo lim.lupinice in peces nekje na 180 stopinj. Na vrh v nadeva vtisnes majcen koscek masla.Ze sama brez nadeva so dobra,kaj sele z njim!Jes toplo ali tudi hladno.Jaz vcasih dam zraven kepico sladoleda.To je tako dobra toplo mrzla kombinacija.
Ce ni meda,dam malo domace marmelade.

Cezana je tudi dobra z dodatkom sladoleda ali vlozenega hladnega jagodicja.Kupis zamrznjeno in samo malo zdusis.
Ali pa kombinacija cezane in kostanjevega pireja.Poglej Nikin recept za pecivo,ki ga je prinesla na srecanje.

Moja mama je rada delala grmado.To je jed,ki spominja na zimske vecere.

Grmada (recept je preracunan za 10 oseb)

10 en dan starih zemelj,1/2 l mleka,sol,4 jajca,6 dag rozin,6 dag orehov ali lesnikov,12 dag surovega masla,3/4 kg jabolk,15 dag sladkorja+van.sladkor

(Jaz imam rada tudi cimet in malo lim.lupinice,ki ju v receptu ni. Ker ne morem brez ingverja,potresem malo se s tem. To je moja sprememba osnovnega recepta.)

Zemlje zrezemo na tanke listke.Mleko,jajca in sol razzrkljamo in vlijemo cez zemlje.Namocene vlagamo v namascen in z drobtinami potreseno ognjevarno posodo ali pekac v lasteh.Vsako plast potresemo z rozinami in orehi ali lesniki,narezanimi jabolki in sladkorjem.Tako nadaljujemo.
Torej: zemlje,jabolka…,zemlje,jabolka..Koncas z jabolki.Po vrhu vse skupaj
pokapljamo z raztopljenim maslom in pecemo grmado v neprevroci pecici,recimo 180-190 stopinj.Koliko casa? Jaz poskusim z leseno palcko in na vrhu mora biti lepo zlatorumeno.

Zelo dobro,nic se nima kaj pokvariti.Lahko tudi brez orehov.Lahko tudi malo skute.

Kar se pa tice biskvita.Najprej napravi kak biskvit brez nadeva,ga prerezes in namazes s kaksno kremo.Bos videla,da bo uspelo.Potem pa tiste bolj zahtevne. Jaz imam rada takega,ki ga oblozimo z rezinami sezonskega sadja.
Potem med peko testo narasca in malo prekrije sadje.Zelo enostavno.

Sadna pogaca

4 jajca,4 zvrhane zlice sladkorja,4 zvrhane zlice bele presejane moke,mascoba in moka za model.Surovo sadje ,lahko tudi vlozeno in dobro odcejeno(marelice,cesnje, breskve,jabolka…)

Jajca in sladkor stepamo,da vse mocno naraste in se zgosti.Primesamo res narahko se moko(s kuhalnico),malo lupinice,jaz tudi cimet.Vse damo v pomascen in pomokan pekac.
(ves tisti malo visji pravokotne oblike,ne prevelik,da je mase vsaj do polovice,da se ne izsusi prevec)
Vso povrsino oblozimo na gosto z res tankimi krhlji sadja(zdaj jabolka),da vse prekrije.Pecemo pri 190 priblizno pol ure.
Z vlozenim sadjem ne pride tako dobro,ker je sadje premokro.
Ko peces,bos videla,kako lepo narasca in malo prekriva sadje.
Skorjica zgoraj in spodaj. Imam rada,ker ni pecilnega pr. Tu raje ne uporabljam peki papirja,ker para od sadja malo razmoci spodnjo skorjico.

Tako,napisala sem kar veliko.Izbira je tvoja.To so vsi recepti nasih mam
in babic.
Lep pozdrav Babi

Babi, res je prijetno brati tvoje poste… Ko sem brala o pečenih jabolkih so se mi kar sline pocedile in sem se odločila da jih naredim – prvič seveda, zato me zanima, kako jih izdolbeš…z nožkom? Koliko časa se pečejo v pečici in ali je potrebno pekač poprej namastiti?
Hvala že vnaprej za odgovore in lep pozdrav na morje!

Hej,Dana! Za izdolbljenje jabolk imam poseben nozicek,ki izdolbe pescisce,gre pa tudi z navadnim manjsim.Izdolbes pescisce in pri vrhu se malo v sirino(jaz tisto pojem).Kako dolgo?Tu so vedno problemi,zdaj natancnone bi vedela;recimo pol ure.Saj bos videla,ko bos z vilicami malo
pospikala,ce so zmehcana.
Jaz pecem v jena pekacu(dober je katerikoli) in pod vsakim jabolkom namazem samo malo z maslom.Jabolka morajo biti vecja in priblizno enake velikosti.
Lahko pa tudi jabolka prerezemo na pol,izdolbemo pri pesciscu in naplonimo z nadevom(ga gre vec kot v celo jabolko).V malo pomascen pekac prilijemo toliko sladkega mosta,vina ali sadnega soka,da je dno pekaca samo pokrito.Pecemo tako dolgo,da se jabolka zmehcajo.
Serviramo se tople.Okus lahko se zbaljsamo,ce stepemo beljak v sneg,ga sladimo in damo na ze pecene polovice jabolk po eno zlico,potem se za 5 minutk v pec,da sneg zarumeni(ne sme porjaveti).

Vcasih naredim tudi jabolka z jajcno kremo(bolj svecano).

Za vsako osebo racunam 1 jabolko,2 zlici sladkorja,malo marmelade.
Krema: 2 jajcki zvrkljam nad paro s sladkorjem(po okusu) in van.sladkorjem,da se speni in zgosti.

Cela jabolka olupim,jih izdolbem in jih malo podusim z limoninim sokom,sladkorjem in vodo. Potem jih dam v stekleno skledo ali manjse skledice po porcijah.V vdolbinico dam marmelado.Jabolka oblijem s kremo,ohladim v hladilniku in postrezem.

Nadevi so razni;razen tistega s skuto in medom,lahko naredimo tudi take:

Ti so bolj za polovicke.
Drobtine keksov zmesamo s sesekljanimi mandlji,mlekom in sladkorjem v kaso.

kakrsnokoli dobro marmelado malo razredcimo,ji dodamo sesekljane orehe,limonino lupinico in rozine.

Zmesamo pol na grobo nasekljanih orehov in pol ovsenih kosmicev ter vse skupaj zarumenimo z dodatkom sladkorja(pazi,da ne zazges,samo da zarumeni).V vsako vdolbinico damo zlicko te mesanice in povrh se kupcek marmelade in za lesnik masla.

Tudi ce ostane mlecni riz,ga lahko z dodatkom rozin ,limonine lupinice in malo tekoce smetane uporabimo za nadev.

V vse nadeve lahko damo tudi zacimbe: klincki,cimet,kardamom,ingver,pac po okusu.

Poznas jabolka v srajckah? Klasika,toda zelo dobro.

Jabolka olupimo,jim izdolbemo pescisce in narezemo na lepe kroge.
Naredimo boljse testo za palacinke.Se pravi: da najprej razmesamo samo rumenjak z mlekom,sladkorjem,malo smetane in moko,na koncu pa narahlo primesamo se sneg beljakov.Masa mora biti rahla.
V to pomakamo jabolcne krogce in ocvremo na vrocem olju.Manjsa posoda,da bo olja v njej kar precej.Dajaj samo po 4 krogce naenkrat.
Ko zarumenijo po eni strani,jih obrni.Narastejo kot majhni krofki.Daj jih na papirnato brisacko,da vpije odvecno mascobo.Potresi z sladkornim prahom in takoj postrezi se tople. Ce bo olja dovolj,ce bos cvrla malo naenkrat,bo krasna jed,nic mastna.

To smo otroci zelo radi jedli.Moj moz jih obozuje.
Tudi sem prija jajcna krema,ce je pri roki;seveda je dobro tudi brez.

Jabolka zelo cenim,posebno se Brkinska,ker jih (upam) ne skropijo,ker rastejo visoko in ni zajedalcev.Vsaj povedali so tako-agronomi.
Recimo,da je res!! Lep konec tedna ob kaksnih pecenih jabolkah Babi

Uf, Babi, hvala…res si pravi zaklad. Ko bom kaj ustvarjala z jabolki, ti sporočim, kako mi je (upam da) uspelo. Za danes smo imeli kar puding in je bilo OK 🙂

Lep pozdrav!

Pod roke sta mi prišla ta dva recepta iz nemške kuhinje, ki je slična slovenski ali obratno. Bere se dobro – za poskusiti je!

Pečeno sadje s pudingom

Sestavine za 4 osebe:

1 1/4 l mleka
10 dag prepečenca
20 dag dušenih sliv
15 dag dušenih hrušk
15 dag dušenih jabolk

1/2 l mleka
vanilijev sladkor
5 dag sladkorja
jajce
beljak
žlica sladkorja

Mleko segrejemo in v njem namočimo prepečenec. Sadje odcedimo. Nato ga nadevamo v okroglo posodo za pečenje. Prekrijemo ga z navlaženimi rezinami prepečenca tesno drugo ob drugo.
Puding skuhamo, mu dodamo jajce in vse skupaj polijemo po prepečencu. Iz beljaka stepemo sneg, dodamo sladkor in ga razgrnemo po pudingu. Pečemo v ogreti pečici pri 175 – 200 stop.C, 15-20 minut.
Namig: Lahko uporabimo katerokoli dušeno sadje ali sadje iz kompota.

Pečena jabolka
Za 4 osebe:

8 srednje debelih jabolk
1-2 žlici masla
1-2 žlici sladkorja
vanilijev sladkor

Jabolka samo operemo, izdolbemo srednji del s koščicami. Zložimo jih na namaščen pekač ali v majhne posode za pečenje.
Zmešamo maslo, sladkor, vanili sladkor in s to mešanico nadevamo jabolka. V pekač lahko vlijemo še nekaj kapljic ruma. Pečemo v pečici pri 200-225 stop.C od 30 do 45 minut.
Namig: Nadevu lahko dodamo mandlje ali v rumu namočene rozine.

Srečno!

Babi stokrat hvala!!!

Ko sem brala so se mi sline kar pocedile iz ust in verjemi da bom ta teden imela pečena jabolka na mizi.

Ta vikend sem ponovno pekla štrudel, na željo mojega fanta in njegove mami. Imela sem pa še nekaj borovnic v skrinji in sem jih lahko porabila. Joj, kolk sem bla neučakana da je bilo pečeno. Vsake pet minut sem hodila gledat čez steklo če je že kaj bolj pečeno. Ker sem ga mal več spekla sem ga nesla probat tudi moji stari mami in mi je rekla da še njej ne rata spečt tako mehak štrudel in da je zelo dober.

Zdej moram pa kej druzga še probat do naslednjega vikenda, ko je moj fant povabu kolege da pridejo mal na posladek. Mi je reku da če znam štrudel spečt, da bom še kej druzga znala pripravit. In tale ideja s pečenimi jabolki mi je zelo všeč. (Kr lačna sem ratala.)

Babi, stokrat hvala za vse recepte. Res si zlata. Upam da se bom kdaj OPOGUMILA pridit na srečanje da se ti tudi osebno zahvalim.

lep dan ti želim

in ostalim prav tako!!!

klementina

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close